Reacher・AppleTV (Amazon Prime)

AlmaBlogger   |   2022.04.25 - 08:35   |   Írta: Ca$h   |   1193
25. ápr Reacher・AppleTV (Amazon Prime)

A világhírű regénysorozat végre méltó megfilmesítést kapott

Jack Reacher (Alan Ritchson) éppen hogy csak megérkezik a Georgia állambeli kisvárosba, hogy kicsit bővítse Blues zenei tudását, lévén még régebben bátyjától hallotta hogy a legenda Blind Blake itt Margave-ben halt meg. Édesanyja mindig azt mondta, hogy őt valahogy mindig megtalálja a baj, ez most sem lesz másképpen, alighogy beteszi a lábát az első étterembe, megérkezik a rendőrség és le is tartóztatják gyilkosság vádjával. A háborús veterán Reacher, a volt Katonai Rendőrség tisztje több mint százötven lezárt üggyel a háta mögött nem jön zavarba ettől az apró felértetéstől. Hamarosan kiderül, hogy a hatalmas termete és kigyúrt teste mellett Sherlock Holmest is meghazudtoló képességekkel rendelkezik. Jól jön egy ilyen kaliberű nyomozó, ha egy olyan hatalmas kalamajkát kell megoldani, ami itt éppen körvonalazódni látszik …

Jim Granthez aki Lee Child álnéven írta meg első Reacher regényét nem volt valami kegyes a hazája, annak ellenére hogy britnek született valahogy nem akartak összejönni a dolgok otthon, éppen ezrét döntött úgy hogy főhőse kicsit gyerekesnek tűnő bosszúból kifolyólag amerikai lesz. Gyakorlatilag éhbérét kellett dolgoznia hogy életben maradjon ezért határozott úgy hogy némileg saját magáról mintázva (őt hívták néha reachernek, aki olyan magas hogy a boltokban a legfelső polcokat is eléri) belekezd a Jackről szóló regényekbe. Szerencséjére nem kellett sokáig nélkülöznie, mert nagyon hamar hatalmas sikerre tett szert. Azóta már több mint húsz regényt is megírt mindenki kedvenc nagymackójával, jelenleg is kettő rész éppen íródik, szóval ha az Amazonos sorozat sikeresnek bizonyul (a harmadik nap után megújították második évadra) akkor bőségesen lesz alapanyag arra, hogy végre egy a regényekhez hűséges megfilmesítést nézhessünk végig, amiben nem a százötven mély és vasággyal ötven kilós Tom Cruise a főszereplő.

Az Amazonnál nem vicceltek amikor úgy döntöttek, hogy ezúttal maximálisan hűségesek lesznek az első könyvhöz, úgyhogy aki nem ismeri Reacher történetét lehet egy kicsit fenn fog akadni a kicsit polgárpukkasztó és egészen elképesztő brutalitással (az a „Hetediket” megszégyenítő fajta) ami időnként a képernyőn látható lesz. Nem véletlen, hogy Alan Ritchsont kérték fel a szerepre, már önmagában is monumentális jelenség a százkilencvenöt centijével, jómagam azt hittem hogy valami MMA harcos vagy hasonlóan brutális harcművészet mestere de tévednem kellett, mert semmilyen ilyen jellegű tudással nem rendelkezik, minden amit a sorozatban látunk csak filmes verekedés de abból is a legdúrvább fajta, amihez foghatóval maximum csak a Netflixes Punisherben vagy a Daredevilben találkozhattunk.

A másik erőssége a történetnek a karakterekben rejlik, érezhető hogy a megfilmesítés mögött egy profin megírt regénysorozat áll, szépen ívelő és felismerhető karakterfejlődéseket láthatunk, szépen lassan ismerjük meg magát a főszereplőt és pár dolgot ami motiválja. Nem csak Reacher érdekes és szerethető, hanem a másik kettő főszereplő is. Nagyon szeretem amikor egy történetben erős és tökös női szereplők vannak, akik nem erőltetettek és képesek úgy erősek lenni, hogy mellette megmaradnak nőnek lenni. A karót nyert Oscar Finley (Malcolm Goodwin) aki annak ellenére hogy a Harvardon végzett eleinte érthetetlen okok miatt kötött ki ebben az Isten háta mögötti kisvárosban. Közte és Reacher között nagyon jól működik a dinamika kicsit olyan Halálos Fegyveres módon. Roscoe (Willa Fiztgerald) eleinte csak egy kisvárosi rendőrnek tűnik akiről hamarosan kiderül hogy sokkal több ennél, konkrétan bekerülhetett volna az FBI-hoz vagy CIA-hez is, csak a temperamentuma nem nagyon engedte, de pontosan ez a vérmérséklet az ami miatt passzol Reacherhez akit képtelenség zavarba hozni, nem létezik olyan szituáció amikor ne tudná mit kell csinálni.

Sajnos nem olvastam a regényeket éppen ezért nem tudhatom pontosan, hogy milyen volt ott a főszereplő, de nekem nagyon tetszett ez a megközelítés, hogy egy ilyen hatalmas hústorony is tud lenni intelligens, nem is akármilyen, aki pillanatok alatt felmér minden helyzetet, kiismer bárkit és rögtön tudja mikor mit kell csinálni, gyakorlatilag egy mesterdetektív, aki felhasználva testi erejét és katonai tapasztalatát egy elpusztíthatatlan kommandós hatását kelti. Olyan mintha Swarzenegger karakterét vegyítenénk Sherlock Holmes-al. Nagyon tetszett hogy az egész sorozat arra van felépítve hogy sose ítélkezzünk az első benyomás alapján, mert nem lehet tudni senkiről hogy ki kicsoda, honnan jött, mire képes, az első benyomás bizony gyakran téves.

Mindezek mellett a Reacher első évadja szinte minden területen remekel, okos, látványos, elképesztően vicces, Reacher nem szeret beszélni ehhez képes ha beszél alig fogjuk tudni nyomon követni mit is mond valójában, ha meg szimpla magánjellegű beszélgetésekről van szó akkor csak pár szót mond de abban benne van minden. Pimasz, szerethető és félelmetes is egyszerre ez a karakter, nem győzöm hangsúlyozni milyen remek választás volt ez a színész, akinek a tekintetéből csak úgy üvölt az intelligencia, annak ellenére hogy nagyon de nagyon csúnyán tud nézni és gyakorlatilag senki sem állhat az útjába, aki megpróbál annak meg borzalmasan csúnya vége lesz. Igazi példakép lehet minden férfi számára, az meg hogy kettő pillanat alatt összehajtogat bárkit csak azt bizonyítja, hogy a katonákat nem véletlenül tartják gyilkosoknak, az hogy most éppen valaki jó vagy rossz csak annak a kérdése hogy milyen cél érdekében öl. De nem kérdéses, hogy számukra ez csak munka semmi több. Megtanulták kezelni ezt a dolgot, amit mi civilek sose fogunk megérteni. Mindenkinek csak ajánlani tudom a sorozatot, nem fog benne csalódni és annak a puszta ténye hogy megjelenés után három nappal meg is hosszabbították önmagáért beszél.

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.2 | Rotten Tomatoes: 90% | Metacritic: 68
Reacher (season 1 | 2022 -)

Rendezte: Norberto Barba, M. J. Bassett, Sam Hill, Omar Madha, Christine Moore, Lin Oeding, Stephen Surjik
Írta: Lee Child (alkotó), Nick Santora, Cait Duffy, Aadrita Mukerji, Scott Sullivan
Zene: Tony Morales
Szereplők: Alan Ritchson, Malcolm Goodwin, Willa Fiztgerald, Hugh Thompson, Chris Webster, Bruce McGill, Maxwell Jenkins, Gavin White, Leslie Fray, Jonathan Koensgen, Willie c. Carpenter, Harvey Guillén, Matthew Marsdsen, Martin Roach

Játékidő: 8x 50perc

 

 

Ha rendelkezel Amazon Prime előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Amazon Prime applikáció

>>> The Book of Boba Fett sorozatkritika

>>> Suspicion sorozatkritika

>>> The Afterparty sorozatkritika


Kommentek megjelenítése