Hogy áll az iOS és az Android véget nem érő harca?

Tech Hírek   |   2022.04.25 - 09:03   |   Írta: L Ferenc   |   1267
25. ápr Hogy áll az iOS és az Android véget nem érő harca?

Vázoljuk, hogy jelenleg körülbelül milyen erőviszonyok uralkodnak az okostelefonok piacán.

A StockApps legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy az Apple mobil operációs rendszere, az iOS népszerűsége töretlenül növekszik, és az elmúlt években egyre több borsot tör a Google által fejlesztett nagy rivális, az Android orra alá.

A tanulmány szerint nem meglepő módon továbbra is az Android uralja az okostelefonok piacát, mely mobil szoftver részesedése jelenleg mintegy 69,74 százalékra tehető. Vagyis elmondható, hogy a mostanság forgalomba kerülő készülékek közül tízből mintegy hét Androidot futtat. 

A képzeletbeli dobogó második fokára az iOS állhat fel, mely 2022 tavaszán körülbelül 25,49 százalékos piacrésszel rendelkezik. Vagyis elmondható, hogy a két nagyágyú kombinált piaci részesedése eléri a 95,23 százalékot.

Négy évvel ezelőtt azonban még más volt a helyzet, akkoriban ugyanis még 77,32 százalékon állt az Android és az iOS piacrésze még csak 19,4 százalék magasságában járt. 

Szakértők szerint az iOS előretörése elsősorban annak köszönhető, hogy az Apple a közelmúltban lényegében a komplett okostelefon piacot lefedte, vagyis a relatíve olcsó és egyszerű készülékektől kezdve a minden hájjal megkent csúcsmobilokig mindent felvonultat az arzenáljában. 

A belépőszintet a nemrégiben piacra dobott és általunk is alaposan letesztelt 2022-es évjáratú új iPhone SE jelenti, melynek 64 GB-os alapmodellje 195 ezer forintos hivatalos magyar listaárral rendelkezik. A másik végletet a hatalmas kijelzővel és kiváló kameraszettel felvértezett iPhone 13 Pro Max 1 TB-os csúcsmodellje jelenti, melyért nem kevesebb, mint 681 ezer forintos összeget kérnek el. 

Az Apple tavaly június 7-én a 2021-es Worldwide Developers Conference keretein belül jelentette be aktuálisan legújabb mobil operációs rendszerét, az iOS 15-et, melynek első publikus végleges verziója aztán szeptember 20-án látott napvilágot. A szoftver legfrissebb publikusan elérhető verziója a március 31-én debütált iOS 15.4.1, a legújabb preview változata pedig az április 19-i keltezésű 15.5 béta 2. A vadonatúj iOS 16 várhatóan június 6-án debütál majd és a várakozások szerint többek közt jelentősen továbbfejlesztett értesítéskezeléssel és új egészség-figyelő funkciókkal fog rendelkezni. 

A Google tavaly május 18-án adta ki az Android 12 (Snow Cone) első béta verzióját, amit aztán október 4-én követett az első úgymond végleges változat. A szoftver aktuálisan legfrissebb kiadása az április 4-én debütált 12.1.0_r4. Érkezőben az Android 13, melynek első preview változata február 10-én tűnt fel a színen, és amelyet március 17-én követett a második fejlesztői előzetes. A Tiramisu fejlesztői kódnevet viselő újdonság első stabilnak mondható változata, a Beta 3 előreláthatólag júniusban készül majd el.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése