Az Apple rémálma, ami akár jól is elsülhet

Almás Pletykák   |   2022.02.20 - 18:52   |   Írta: Hidasi Ákos   |   804
20. feb Az Apple rémálma, ami akár jól is elsülhet

Az Apple a kezdetek óta ragaszkodik ahhoz, hogy az iOS-t futtató eszközeire csak az App Store-on keresztül lehessen alkalmazásokat telepíteni De vajon mi történne, ha ez megváltozna?

Ha egy valamiben biztosak lehetünk az iOS platformmal kapcsolatban, akkor az az, hogy ha alkalmazásokat akarunk futtatni rajta, akkor azokat mindenképpen az App Store-ból kell letöltenünk. Ez egy olyan döntése az Applenek, ami a kezdetektől fogva megosztja  az embereket. Az iPhonejainkra és iPadjeinkre ugyanis sosem tölthettünk le olyan alkalmazásokat, amelyek nem voltak az Apple által jóváhagyva. Ami természetesen egyrészt egy biztonsági garanciát jelent, másrészt viszont a lehetőségek korlátozását is.

Viszont mi van akkor, ha pontosan ez fog megváltozni a jövőben? Ahogy a jogalkotók és törvényhozók környékezik az Apple-t és a cég folyamatait, esélyes, hogy valaki arra fogja kényszeríteni a vállalatot, hogy az App Store-on kívüli forrásokból is lehetővé tegyék az alkalmazások telepítését.

Szinte eképzeletetlennek hangzik, hogy máshonnan is telepíthessünk alkalmazásokat, mint az App Store-ból, és mégis... talán pont az a dolog jelentené a legnagyobb előnyt a cég számára és a felhasználók számára is, amit a kezdetek óta igyekszenek elkerülni az Apple-nél.

 

Egy mind fölött

Jó dolog az egyetlennek lenni a piacon, de ahogy a bölcs mondás tartja, "a nagy hatalom nagy felelőséggel jár". Ez a súly határozottan nyomja az App Store vállát is, hiszen nincs alternatíva rajtuk kívül. Ha egy fejlesztő vagy fejlesztő cég éveket és hatalmas pénzösszegeket fordít egy-egy alkalmazás létrehozására, amit később az App Store visszautasít, nincs más, ahová fordulni tudna. Mindez a munka olyankor teljes egészében kárba vész.

Nem egy ilyen eset kapott hangos médiavisszhangot az évek során. Ha nem jelentene minden negatív döntés halálos ítéletet az alkalmazás számára, sokkal kisebb súlya lenne a vállalat döntéseinek. Ami korábban azt jelentette, hogy az Apple elrontja valaki üzletét, a jövőben pusztán annyit jelentene, hogy a cég visszautasítja a lehetőséget, hogy valaki forgalmazópartnere legyen. Ez a változás sokkal kevésbé eredményezne felháborodást szító szallagcímeket, ami határozottan pozitívum a vállalat számára.

Ha pedig a fejlesztőknek nem kell egyedül az App Store elfogadására készülniük, az azt is jeleti, hogy talán olyan érdekes és újító alkalmazások is elérhetővé válnának az iOS platdormon, amelyek lefejlesztése jelenleg túl kockázatos lenne. Természetesen feltételezhetőleg a legtöbb alkalmazás továbbra is az App Store-on keresztül szeretne ebben az esetben is eljutni a felhasználókhoz, de sok új ajtó nyílna meg, ha többé nem kellene a fejlesztőknek „mindent vagy semmit” játékot játszaniuk az Apple-lel.

 

Hogy nézne ki vajon az alternatíva?

Nos, az igazság az, hogy nem is kell az Apple berkein kívül keresgélnünk ahhoz, hogy találjunk olyan példát, ahol bár van egy központi áruház, más forrásokból is letölthetőek alkalmazások. A Mac App Store ugyanis nem a kizárólagos forrás, ahonnan alkalmazásokat telepíthetünk a MacOS rendszert futtató eszközeinkre. Természetesen fontos különbség, hogy az iOS App Store a kezdetek óta a felhasználói élmény sarokköve, ami a Mac App Store-ral kapcsolatban másképp alakult. Viszont pont ebből az okból kifolyólag erősen valószínűtlen, hogy az iOS App Store elveszíthetné központi szerepét, még ha más forrásokból is letölthetünk esetleg a jövőben alkalmazásokat.

Viszont ha egy kicsit alaposabban górcső alá vesszük a Mac App Store helyzetét, akkor nagyon szépen látszik annak a nyomásnak a hiánya, ami az iOS App Store döntéseit befolyásolja. Ha egy fejlesztő nem szeretné a Mac App Store-on keresztül letölthetővé tenni az alkalmazását, az Apple nem bánja. Viszont az almás cég figyelemmel kíséri, hogy milyen alkalmazások nincsenek jelen az alkalmazás áruházában. Az elmúlt néhány év során nem egy olyan eset volt, hogy a válallat megkeresett egyes fejlesztőket, akik addig nem voltak a Mac App Store-ban, megkérdezte őket, hogy miért nincsenek, majd úgy igazította a szabályzatát és technológiáját, hogy elérhetővé tudja tenni ezeket az alkalmazásokat is.

Ha pedig arra a döntésre jutnak az Apple-nél, hogy bizonyos alkalmazásokat nem szeretnének vagy nem tudnak a Mac App Store-on keresztül elérhetővé tenni, akkor sincs semmi probléma. A MacBook és iMac felhasználók így is ki tudják használni ezeknek az alkalmazásoknak az előnyeit, a jó felhasználóélmény pedig természetesen fontos a válallatnak.

 

Biztonsági kockázatok

Természetesen ha arra kerülne a sor, hogy valójában le tudjunk tölteni alkalmazásokat az App Store-on kívülről is, az biztonsági szempontból is kompromisszumokkal járna. Ám egy bizonyos mértékig még így is figyelemmel tudná követni az Apple az appok tevékenységeit és felépítését, aminek következtében így is nagyrészt vigyázni tudna a felhasználóira.

Egyelőre az biztos, hogy az Apple foggal-körömmel igyekszik megőrizni az App Store kizárólagosságát. Ettől függetlenül azonban eljöhet még a nap, amikor más forrásokból is letölthetünk majd alkalmazásokat, akár acég saját döntéséből, akár külső kényszer hatására. Ez pedig talán az Apple-nek sem tenne olyan rosszat.

Forrás: Macworld

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése