Az Apple tavaszi nagytakarítást végez az App Storeban

Apple Hírek   |   2022.04.24 - 20:39   |   Írta: Hidasi Ákos   |   935
24. ápr Az Apple tavaszi nagytakarítást végez az App Storeban

Az elmúlt napokban bizonyos fejlesztők emailben kaptak értesítést, hogy az alkalmazásuk kikerülhet az App Store-ból.

Néhány fejlesztő aggasztó híreket kapott az elmúlt héten az Apple-től egy "App Improvement Notice" című levélben. Az emailben az Apple arra figyelmezteti a fejlesztőket, hogy a vállalat záros határidőn belül eltávolítja az App Store-ból azokat az alkalmazásokat, amelyek "jelentős idő óta nem kerültek frissítésre".

Ahogy arról először a The Verge számolt be, a fejlesztők a közösségi médián keresztül panaszkodtak az új irányelv miatt, ami komoly problémát okozhat a független fejlseztők, illetve a játékfejlesztő cégek számára is. Egyikük, a Protopop Games nevű Twitter-felhasználó megosztott egy képernyőfotót az Apple által küldött e-mailről, az email szövege a következő:

 

„App Store improvement Notice

 

Ezt az alkalmazást jelentős ideje nem frissítették, és a tervek szerint 30 napon belül kivonásra kerül az értékesítésből. Ahhoz, hogy az alkalmazás továbbra is elérhető maradjon azon felhasználók számára, akik már letöltötték azt, nincs szükség semmilyen intézkedésre.

Ezt az alkalmazást továbbra is elérhetővé teheti az új felhasználók számára, hogy azok felfedezhessék és letölthessék az App Store-ból, ha 30 napon belül benyújt egy frissítést felülvizsgálatra. Ha 30 napon belül nem nyújtanak be frissítést, az alkalmazás kikerül az értékesítésből.”

 

Összességében tehát egy harmincnapos ultimátumot kapott minden olyan fejlesztő, aki „jelentős ideje nem frissítette” az alkalmazását. Az sajnos sem az emailből, sem más forrásból nem derül ki, hogy ez a „jelentős ideje” pontosan mit is takar. Az azonban mindenképp pozitívum a felhasználók és azon fejlesztők számára, akik nem terveznek frissítést benyújtani, hogy a már letöltött alkalmazások nem fognak eltűnni a felhasználók készülékeiről. Ez természetesen azért még a fejlesztők számára csekély vígasz, a jelentős bevételkiesés így is garantálható, ha az alkalmazásuk nem lesz többé elérhető az App Storeban.

Abszolút logikusnak tűnik, hogy a fejlesztők arra való felszólítása, hogy időről időre frissítsék alkalmazásaikat az Apple legújabb alkalmazásprogramozási felületeit figyelembe véve, javíthatja a felhasználói élményt az újabb készülékeken. Ez a fajta ultimátum mégis sok vitát szült a fejlesztők körében, ahogyan azt Emilia Lazer-Walker fejlesztő véleménye is mutatja. Ő ugyanis például úgy döntött, hogy inkább eltávolíttatja néhány régebbi játékát az App Store-ból:

 

"A játékok létezhetnek befejezett objektumokként is. Ezek az ingyenes projektek nem alkalmasak frissítésekre vagy élő szolgáltatási modellre, ezek évekkel ezelőtt elkészült műalkotások".

 

Emilia érvelése jogos, vannak olyan alkalmazások, amiken érdemi fejlesztést végezni nem csak felesleges, de adott esetben közel lehetetlen is. Az is igaz viszont, hogy az Apple – részben saját döntései alapján, részben a változó nemzetközi szabályozások hatására – jelentős változtatásokat hajtott végre az irányelvein, amik alapján engedélyezi az alkalmazások App Store-on keresztül történő értékesítését. Ezeknek a megváltozott irányelveknek pedig a hónapokkal, vagy akár évekkel ezelőtt frissített alkalmazások nem valószínű, hogy megfelelnek. Ez azonban igazságtalanná teszi az App Store-ban elérhető alkalmazásokkal szemben támasztott elvárásokat, a régebbi alkalmazások ugyanis egy sok ponton megengedőbb ellenőrzési eljáráson estek keresztül az eredeti közzétételükkor, ami frissítések hiányában nem is változott azóta.  

A The Verge utánajárt a témának, írásukból kiderül, hogy az Apple App Store Improvements oldalán közzétett leírás szerint a vállalat „folyamatos eljárást hajt végre az alkalmazások értékelésére, és eltávolítja azokat az alkalmazásokat, amelyek már nem működnek rendeltetésszerűen, nem követik az aktuális felülvizsgálati irányelveket, vagy elavultak", bár az nem világos a leírás alapján sem, hogy mikor frissítették az App Store improvements oldalt, vagy milyen gyakorisággal kell frissíteni egy-egy alkalmazást ahhoz, hogy az az App Store-ban maradhasson. Ebből következik egy másik fontos tényező is, amit így nem tudunk: hogy jelenleg melyik alkalmazások azok, amikre törlés vár, ha nem kerülnek frissítésre néhány héten belül. Mindenesetre azért azt valószínűsíthetjük, hogy a „legnagyobb” alkalmazásokat, mint a Facebook vagy a WhatsApp nem fenyegeti nagy veszély.

Az elmúlt években többször került vizsgálat alá az App Store a kormányzat és a fejlesztők trösztellenes vádjai miatt. A két leghíresebb ügy az Epic Games kontra Apple volt ebben a sorozatban, illetve az az eset, amikor Hollandia több mint 50 millió dolláros bírsággal sújtotta az Apple-t a társkereső alkalmazásokon belüli fizetési rendszerek miatt. Lehetséges tehát, hogy az App Store frissítésével és „megtisztításával” a hasonló bírságok és ügyek elkerülését tervezi elérni a cég.

Akárhogy is, az Apple egészen mostanáig nem nyilatkozott erről a változásról, a felhasználók számára semmilyen információt nem adtak közzé, ahogyan az egyes appokkal kapcsolatban sem figyelmeztet, amelyek esetlegesen törlésre kerülhetnek. Biztosat tehát a frissítések kényszerítésének okáról egyelőre nem lehet tudni, még ha erős sejtéseink vannak is.

 

Forrás: The Verge

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése