Komoly reformokra kényszerítheti az Applet az EU

Apple Hírek   |   2022.04.24 - 14:46   |   Írta: Hidasi Ákos   |   738
24. ápr Komoly reformokra kényszerítheti az Applet az EU

Az EU frissen kiszivárgott dokumentuma alapján olyan jogszabályok lépnek hamarosan életbe, amelyek alapjaiban változtathatják meg az Apple működését.

Kiszivárgott egy verziója az Európai Unió digitális piacokról szóló jogszabályának (Digital Markets Act - DMA), ami szerint az Apple komoly változtatások eszközölésére lenne kényszerítve. Olyan alapvető területeket érintene a szabályozás, mint az App Store, a Messages, a Face Time, vagy Siri.

Egy a DMA "végleges" változatát tükröző kiszivárgott munkadokumentum szerint az EU olyan változtatásokat tervez, amelyek jelentős hatással lesznek arra, hogy az Apple-nek, és a céghez hasonló más vállalatoknak hogyan kell majd kezelniük termékeiket, alkalmazásaikat és szolgáltatásaikat Európában.

A digitális piaci törvény korábbi változatai a nagy technológiai cégek számára olyan követelményeket fogalmaztak meg, amelyek szerint meg kell osztaniuk a mérési adataikat a versenytársaikkal, biztosítaniuk kell, hogy minden alkalmazás eltávolítható legyen a felhasználók készülékeiről, illetve például olyan tiltásokat is megfogalmazott a törvény, ami szerint a gyaártóknak nem szabad előnyben részesíteniük a saját alkalmazásaikat és szolgáltatásaikat a harmadik felek által gyártottakkal szemben. Azok a vállalatok, amelyek a törvény által előírt kötelességeiknek nem tesznek eleget, nagy összegű, akár a vállalat világméretű éves forgalmának tíz százalékát is elérő bírságra, vagy akár kényszerkivonásra is számíthatnak.

A jogszabály egyik kiemelt része az App Store-t illetően kényszerítené jelentős változtatásokra a céget. Amennyiben a DMA életbe lép, az Apple számára kötelező lesz, hogy a felhasználók számára lehetővé tegye az alkalmazások letöltését az internetről és harmadik felek alkalmazásboltjaiból, illetve hogy a fejlesztők számára engedélyezze az általuk választott alkalmazáson belüli fizetési rendszerek használatát, valamint a felhasználóknak szóló ajánlatok népszerűsítését is. Ezek a szabályozások alapjaiban véve kényszerítenék az Applet az alkalmazásboltokat érintő stratégiájának megváltoztatására, amihez a kezdetektől fogva foggal-körömmel ragaszkodik a vállalat.

A dokumentum rendelkezései arra is kiterjednek, hogy a vállalatok ne kötelezhessék a fejlesztőket egy adott böngészőmotor használatára. Ez a módosítás valószínűleg közvetlenül az Apple azon követelményét célozza érvényteleníteni, hogy az iOS és iPadOS rendszereken futó összes böngészőnek az apple saját WebKit technológiáját kelljen használnia. A DMA életbe lépése lehetővé tenné tehát a harmadik féltől származó böngészők, például a Chrome, az Edge, a Brave és az Opera számára, hogy ne használják tovább a WebKitet, hanem asztali társaikhoz hasonlóan a Chromiumra váltsanak.

A DMA-ben szereplő új, széles körű interoperabilitási (különböző informatikai rendszerek közti együttműködési) kötelezettségek megkövetelik a vállalatoktól, hogy bizonyos körülmények között biztosítsák, hogy üzenetküldő, hanghívó és videóhívó alkalmazásaik és szolgáltatásaik együttműködjenek a rivális szolgáltatásokkal, és tartalmazzanak végponttól végpontig terjedő titkosítást. Ez hatással lehet az iMessage-re és a FaceTime-ra is, de az egyelőre nem teljesen világos még, hogy az Apple-nek milyen mértékben kell majd változtatnia szolgáltatásain, hogy megfeleljen a DMA interoperabilitási követelményeinek.

A jogszabály legújabb változata a virtuális asszisztensek, például a Siri szabályozására vonatkozó rendelkezéseket is megfogalmaz, amelyek szerint a felhasználóknak lehetőséget kell adni arra, hogy az alapértelmezett virtuális asszisztenst harmadik féltől származó opcióra váltsák, amikor először használják. A DMA korábbi változataihoz képesti egyéb módosítások annak megakadályozására szolgálnak, hogy a vállalatok saját alkalmazásaikat és szolgáltatásaikat előnyben részesítsék, például a rangsorok vagy keresési eredmények megjelenítésekor.

Az uniós jogalkotók márciusban ideiglenesen jóváhagyták a DMA-t. A végleges dokumentum hivatalos közzétételét követően az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak még jóvá kell hagynia azt, mielőtt ténylegesen hatályba léphet. Margrethe Vestager, a digitális versenyért felelős vezető a múlt hónapban azt mondta, hogy a DMA várhatóan "valamikor októberben" lép hatályba.

Érdekes lehet abba is belegondolni, hogy vajon ez az európai jogszabálymódosítás milyen hatással lehet majd az almás cég globális rendszereire. Ezzel kapcsolatban a vállalat egyelőre nem nyilatkozott, azonban közel sem elképzelhetetlen, hogy az európai piacon történő változtatások idővel továbbgyűrűznek Amerikába, Ázsiába, vagy teljes mértékben, globálisan változtatják meg a cég működésének részleteit.

Az Európai Unió azonban nem csak ezekre a változtatásokra tervezi rávenni a gyártót. A szoftvert érintő reformkövetelményeket megfogalmazó DMA mellett hardvert érintő kérdések is felmerültek az EU berkein belül. A hét elején ugyanis az Európai Parlament tagjai elsöprő többséggel szavazták meg azt a jogszabályt, amely arra kötelezi az Apple-t, hogy Európában minden iPhone-on, iPad-en és AirPodson USB-C portot kínáljon. Ezek a változtatások egyszerre jelenthetik az Apple időnként bosszantó különcködésének tompulását, azonban a cég eljellegtelenedését is. Akárhogy is alakul majd, az biztos, hogy mi izgatottan várjuk a fejleményeket mindkét ügyben.

Forrás: MacRumors

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése