Dr. Brain・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2022.06.06 - 07:00   |   Írta: Ca$h   |   1562
06. jún Dr. Brain・AppleTV+

Egy zseniális tudós azon dolgozik, hogy szinkronizálni tudjon két agyat egymással.

Sewonról (Sun-kyun Lee) már egészen kicsi korában kiderült, hogy más mint a többi gyerek, kiderült róla hogy sokkal magasabb az intelligencia szintje mint bármelyik korabelinek, viszont ahogyan az leni szokott az ilyen ajándékot sose kapja ingyen az ember. Édesanyja, aki csupa érzelem volt és szeretett, rádöbbent arra, hogy zseni kisfia az ég világon semmilyen érzelemmel nem rendelkezik. Teljesen kétségbeesett, elment specialistákhoz, próbálkozott mindennel, egészen addig míg mély depresszióba nem süllyedt. sajnos képtelen volt megemészteni ezt a dolgot, betegsége miatt nem volt képes tiszta fejjel gondolkodni, majd egy napon fia szeme láttára kilépett egy busz elé, hogy véget vessen életének. Sewon sajnos még ekkor sem érzett semmit, csak állt ott egyedül, magára maradva az életben. Szerencsére Dr. Myung (June Yoon) a közelben volt és befogadta a kisfiút, édesanyja pontosan tudta, hogy ha a speciális gyerekekkel foglalkozó intézet közelében vet véget életének, akkor Sewon jó kezekbe fog kerülni. A professzor saját fiaként nevelte fel, hamar kiderült, hogy Sewon nagy dolgokra lett hivatott.

Sose gondoltam volna, hogy az Apple keze egészen Koreáig elér, nagyon megörültem mikor megláttam, hogy kijöttek ezzel a sorozattal, de sajnos olyan sok minden más jött szembe hogy csak csúszott és csak csúszott a tesztem, de végre valahára eljutottam odáig hogy megnézzem és nem bántam meg. A Dr. Brain ékes példája annak, hogy mi történik akkor amikor egy koreai rendező megkapja azt a támogatást ami ahhoz kell hogy megvalósíthassa álmát, no nem mintha Koreában nem lenne elég pénz bármilyen sorozatot vagy filmet megcsinálni, de akkor is örültem neki, hogy a történet zöld utat kapott az Apple-nél.

Eleinte kicsit nehéz beazonosítani a sorozatot, hogy most akkor melyik kategóriába is tartozik, hiszen egy rendkívül érdekes és izgalmas kriminek indul, majd nem sokkal később átmegy thrillerbe, végül pedig már a második rész környékén eléggé ijesztő kezd lenni, olyan dolgok történnek hogy akár még horrornak is nevezhetnénk. Nem kellett volna túl sok ahhoz hogy egy kőkemény horrort csináljanak belőle, de szerencsére a sorozat hamar megtalálja a neki megfelelő utat és marad a thriller kategóriában. A színészek hozzák az elképesztő teljesítményt, a főszereplő jellembeli hiányosságaink köszönhetően nem lesznek benne egy ideig túlzott érzelmek, amit a legtöbben nem kedvelnek a távolkeleti filmekben és sorozatokban de nem kell sokat várni amíg igazán nagyon mélyre lemegyünk és mégiscsak előjönnek azok a bizonyos érzelmek, nem is akárhogyan. Sewonnak sikerül a kísérlete, amin egész életében dolgozott és rájön arra, hogy ahhoz hogy kettő agyat szinkronizálni tudjon az egyik félnek halottnak kell lennie. Az alanynak minimum 24 maximum 36 órája szabad csak halottnak lennie ahhoz, hogy sikerrel járjon, különben az agyban lévő neuronok elhalnak és nem járhat sikerrel.

Rendkívül érdekesnek találtam azt a megoldást és azt a látványvilágot, amik a főszereplő szeme elé tárulnak, az ötlet nem éppen eredeti, nem egyszer eszünkbe fog jutni róla az örök klasszikus „Flatliners” Julia Robertsel és Kiefer Sutherlanddel, de szerencsére nem az ostoba horror elemekre helyezte a hangsúlyt a készítő, hanem sokkal inkább a lelki dolgokra és csak pontosan annyi természetfelettit tett bele a történetbe amit az még elbír. A lehetőségek tárháza, ami kinyílik főszereplőnknek végtelen, éppen annyira hihető amit még meg tud emészteni az ember és olyan képességekre fog szert tenni amik elég érdekesek még ahhoz hogy fenntartsák az érdeklődésünket. A sorozatban nincsenek üresjáratok, nincsenek úgymond „filler” avagy töltőrészek amikkel csak el akarják általában húzni a történetet. Folyamatosan pörög, érdekesek a szereplők, a történések és néha mi magunk is megdöbbenünk azon, hogy éppen kivel és miért fogunk együtt érezni. Külön kiemelném Kangmu Lee karakterét akit a „My Name”-ből ismerhettünk meg és a zseniális színész Hee-soon Park személyesít meg, engem a vele történtek fogtak meg a legjobban és egy igazán érdekes és különleges hangulatot teremtenek a sorozatban.

Sewon személyiségfejlődése fantasztikus, nem is találhattak volna jobb színészt erre a szerepre, mint Sun-kyun Leet-t, nem lehetett könnyű dolga amikor el kellett játszania egy olyan embert akinek valóban semmilyen érzése nincsen, majd egyszer csak a semmiből mégiscsak el kezd érezni. Félelmetes és elgondolkodtató dolog ez, úgy vélem, hogy egy embert az érzései tesznek emberré, ha ez valami miatt hiányzik belőle akkor valami mást kapunk, valami olyasmit amit nem igazán lehet embernek nevezni. Az hogy ez most a lélek, vagy csak az érzések megint csak egy nagyon komoly filozófiai, esetlegesen vallásos kérdés, de tény hogy nagyon ijesztő. Én egy kicsit kevésnek éreztem ezt a hat részt, de legalább mindegyik közel egy órás szóval lesz idő arra, hogy kibontakozzon és felépüljön az egész történet. Úgy vélem, hogy a végén volt pár olyan döntés a rendező részéről, ami nem volt méltó egy ilyen jó sorozathoz, a színészek is néha túljátszották a szerepüket, de ezt már lassan meg kéne szokni a koreai illetve japán filmeknél, mert náluk az érzések és azok kifejezése teljesen máshogy működnek. Ugyancsak furcsának tartottam, hogy több mint valószínű hogy jön a folytatás, nem igazán tudom hogyan lehet ezt még folytatni, de valahol félek hogy nem lesz méltó az első évadhoz. De ahogyan eddig se nagyon kellett még csalódnom az AppleTv+ kínálatában, remélhetőleg a Dr. Brain folytatásában sem kell majd. Mindenkinek csak ajánlani tudom, egy kicsit más, egy kicsit több és néha kicsit kevesebb mint amit eddig megszokhattunk, de mindenképpen büszke része a teljes egésznek, a fantasztikus felhozatalnak, ami minden hónappal és évvel egyre csak bővül.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 6.7 | Rotten Tomatoes: 78% | Metacritic: 71
Dr. Brain (season 1 | 2021 -)

Rendezte: Jee-woon Kim
Írta: Jee-woon kim, Jin A Kim, Lina Suh, Koh Young-Jae
Zene: -
Szereplők: Sun-kyun Lee, Hee-soon Park, June Yoon, Yoo-Young Lee, Seo Ji-hye, Lee Jae-won, Mina An, Moon Sung-Keun, Teo Yoo, Garrison Michael Farquharson-Keener

Játékidő: 6x 1óra

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> HALO sorozatkritika

>>> From sorozatkritika

>>> Attack on Titan sorozatkritika


Kommentek megjelenítése