Csalódást kelthetnek a 14-es iPhone-ok chipjei

Almás Pletykák   |   2022.06.02 - 08:54   |   Írta: L Ferenc   |   2005
02. jún Csalódást kelthetnek a 14-es iPhone-ok chipjei

Lássuk, melyek a legfrissebb pletykák az idei almás mobilokkal kapcsolatban!

Az Apple 2020 szeptemberében mutatta be első olyan mobil processzorát, mely az elérhető legmodernebb 5 nanométeres gyártási technológiával készül. Ez volt az iPhone 12-es termékcsaládban debütált A14 Bionic, melyet aztán a tavaly ősszel kijött iPhone 13-as okostelefonokban bemutatkozott A15 Bionic követett a sorban. 

Tavaly - nem meglepő módon - nem váltott gyártástechnológiát az Apple, vagyis az A15-ös chip maradt 5 nanométeres csíkszélességű, és most újfent megerősítést nyertek azok a pletykák, melyek szerint az idén érkező A16 is ugyanilyen gyártási technológiával fog készülni. 

Történt ugyanis, hogy a világ legnagyobb chipgyártói között jegyzett TSMC nyilvánosságra hozta legfrissebb roadmapjét, melyen az Apple ügyekben mindig kiválóan értesült iparági elemző, Ming-Chi Kuo kiszúrta, hogy a tajvani vállalat idén még ki fog tartani az 5 nanométeres gyártási technológia mellett. Ez pedig azt jelenti, hogy e tekintetben csak minimális változások, optimalizálások várhatók A16 fronton. 

És ez még nem minden, ugyanis mostanában egyre többet hallani arról, hogy a normál iPhone 14-esek nem is kapják meg az új processzort, hanem ugyanazzal az A15-ös chippel, vagy annak enyhén módosított verziójával szerelik majd őket, mint a 13-as sorozatú elődeiket. Amennyiben ez igaz, akkor az A16-ot csak és kizárólag a drágább iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max fogja megkapni. 

2023-ban azonban komoly váltás következik be, az ekkor bemutatkozó A17-et ugyanis várhatóan már 3 nanométeres technológiával gyártják majd, ami minden korábbinál nagyobb teljesítménnyel és ezzel párhuzamosan igen szerény fogyasztással kecsegtet. A Qualcomm aktuális csúcskategóriás chipjeit, a Snapdragon 8 Gen 1 processzorokat egyébként 4 nanométeres gyártási technológiával készítik. 

Ming-Chi Kuo ezenkívül úgy tudja, hogy az idén érkező következő generációs MacBook Airben csak M1-es chip fog kerülni, ugyanis az M2-es utód várhatóan csak jövőre lesz elérhető. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése