Hamarosan jönnek az új Macek

Almás Pletykák   |   2022.02.23 - 13:04   |   Írta: L Ferenc   |   1609
23. feb Hamarosan jönnek az új Macek

Az Apple tovább folytatja a saját processzor architektúrára történő átállást.

Az Apple 2020-ben kezdte meg az Intel processzorokról saját fejlesztésű chipekre történő átállást, amikor is megjelent az új MacBook Pro, a Mac mini és a MacBook Air. A folyamat 2021-ben tovább folytatódott először az M1 iMac-kel, majd pedig az M1 Pro és M1 Max MacBook Próval, illetve nyílt titok, hogy az amerikai vállalat idén is gőzerővel tovább halad ezen az úton.

Mark Gurman, a Bloomberg hírügynökség átlagnál mindig sokkal jobban értesült szakértője úgy tudja, hogy idén számos olyan különböző új Mac fog bemutatkozni, melyekben egyrészt a tavalyi M1 Pro és M1 Max processzorok, másrészt az M1 Max nagyobb teljesítményű továbbfejlesztett változatai, harmadrészt pedig teljesen új M2 chipek teljesítenek majd szolgálatot. 

Az Apple processzorokra történő áttérés harmadik fordulója minden valószínűség szerint március 8-án, vagyis a nemzetközi nőnapon veszi majd kezdetét. Várhatóan ezen a napon debütál majd a 2020-ban érkezett aktuális iPhone SE immár 5G kompatibilis utódja, illetve az új iPad Air, valamint az új mobilon és tableten kívül legalább egy új Mac érkezésére is jó esély van. 

Gurman információ szerint 2022-ben mindenképpen jönni fog egy M1 Pro-alapú új Mac mini, amit később egy M2-es változat is követni fog. Hamarosan debütál majd a 2020-as modellt váltó új 13 colos MacBook Pro, szintén M2 chippel, ez a készülék a 14 colos és 16 colos MacBook Prók alá lesz pozicionálva. 

Ugyancsak be van tölve a csőbe egy M2 processzoros új 24 colos iMac, valamint egy szintén erre az új chipre épülő továbbfejlesztett MacBook Air. Jön továbbá egy nagyobb iMac Pro, melyet M1 Pro és M1 Max processzorokkal lehet majd megrendelni, illetve jó esély van egy kettő-néhy M1 Max processzoros új kisebb Mac Pro érkezésére is. 

Az M2 chip várhatóan ugyanúgy nyolcmagos marad, mint az M1-es elődje, de természetesen nő a sebessége, nemcsak CPU, hanem GPU fronton is: a hét-nyolc grafikusmag helyett kilenc-tizet kapunk majd. A Mac Próba szánt chipek kétféle változatban érkeznek, melyek közül az egyik az M1 Max teljesítményének a dupláját, a másik pedig a négyszerését hozza majd magával. Előbbi processzorban 20 CPU és 64 GPU lesz, utóbbi pedig előreláthatólag 40 CPU-t és 128 GPU-t fog felvonultatni. 

A kicsit távolabbi jövőt illetően jelenleg annyit lehet sejteni, hogy 2023 már az M2 chip Pro és Max változatairól fog szólni, és jó esély mutatkozik arra, hogy az Apple jövőre már az újabb generációs M3-as processzort is hadrendbe fogja állítani. 

Elemzők szerint az Apple mindenképpen jó döntést hozott, amikor megkezdte az Intelről a saját chipekre történő átállást. Ezt jól szemlélteti a tény, hogy míg 2011 és 2020 között 21 milliárd dollárról 28 milliárd dollárra nőtt a Mac termékekből származó bevétel, addig 2021-re kapásból 35 milliárd dollárra nőtt a forgalom.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése