Az Apple ökoszisztémájának hiányzó láncszeme

Apple Hírek   |   2022.02.22 - 08:34   |   Írta: Hidasi Ákos   |   1037
22. feb Az Apple ökoszisztémájának hiányzó láncszeme

Bár az utóbbi időben rengeteget hallunk AR szemüvegekről és összehajtható iPhone-okról, az Apple felhozatalából lehet, hogy valami egészen más hiányzik.

A vezeték nélküli router: az internet korának alapdarabja. Valami, ami minden háztartásban megtalálható egy sarokban elrejtve. Feltehetőleg kevés olyan berendezést talált fel az emberiség, ami náluk több gondot tudna okozni. Néha minden látható ok nélkül újra kell indítani őket, a hibáik pedig kifeezetten rejtélyesek tudnak lenni, a kibogozásuk még a legnagyobb tech-guruk számára is gyakran tud fogcsikorgató feszültséget okozni.

Ennek viszont nem lett volna muszáj így alakulnia. Egyszer réges-régen ugyanis még az Apple is foglalkozott a vezeték nélküli routerek gyártásával. Az AirPort termékcsalád 1999-ben debütált, ugyanazon az eseményen, ahol az Apple bemutatta az iBookot is. Egyszerre jelentették be tehát az első olyan fogyasztói számítógéppel, amely beépített vezeték nélküli hálózathozzáféréssel volt felszereve. Az Apple közel két évtizeden át gyártotta egymás után az eszközöket, míg végül 2018-ban megszüntette a termékcsalád gyártását és forgalmazsását.

Mostanra viszont minden eddiginél több jel mutat arra, hogy ezzel talán egy nagy hibát követett el a cég. Vajon már túl késő? Megmenthet még minket az AirPort újjáéledése a borzasztó routerekkel való foglalkozás fájdalmától? Vagy a jövőben is csak frusztráció és bosszúság vár ránk?

 

A vezeték nélküli hálózatok hajnala

Az AirPort termékcsaládot többek között az tette naggyá, hogy az Apple technológiai egyszerűségre törekvő megközelítésének fénykorában jelent meg. Egy olyan korszakban, amikor a legtöbb ember még csak ismerkedett az internettel, és amikor a Wi-Fi még bőven gyerekcipőben járt. Az Apple AirPort egy egyszerű és gyors megoldást jelentett a fogyasztók számára, amit anélkül is könnyen üzembe tudtak helyezni, hogy sokat kellett volna tudniuk a hálózatépítésről.

Az AirPortok komoly teljesítményt és rengeteg funkciót gyűjtöttek össze egy-egy olyan eszközbe, amelyet az Apple-re jelemző eleganciával terveztek. Így tehát olyan házat kapott a router, amely nem sértette az emberek szépérzékét, az alkalmazásalapú kezelőrendszernek köszönhetően pedig nem kellett rosszul kialakíott webes felületekkel bajlódnia a felhasználóknak. Bár természetesen mint mindennek, az Apple routereinek is megvoltak a maga gyengeségei, például a nagyon lassú újraindítás, amely még a legkisebb változtatásoknál is szükséges volt.

Bár az AirPort termékcsalád nagy része az akkori időben bizonyára drágának számított, az áraik a mai vezeték nélküli routerek mércéjével mérve aligha számítanak kiemelkledőnek, hiszen egy-egy jelenleg is kapható csúcsmodell ára bőven meghaladja az 50.000 forintos lélektani határt is. Az AirPortok megbízhatósága pedig megérte az árát, tekintve, hogy általában elég volt egyszer beállítani őket, azt követően ritkán adódott velük probléma.

 

Az Apple vezeték nélküli routere, az AirPort

Sajnos az Apple jelenléte a vezeték nélküli routerek piacán nem volt tartós. Ahogy más piacokon is, amelyeken a vállalat egykor versenyzett, például a nyomtatók és a kijelzők piacán, a routerek is tömegcikké váltak, az árak pedig egyre lejjebb estek, mivel rengeteg alternatívát kezdtek kínálni olyan vállalatok, amelyek a hálózatépítést tekintették elsődleges üzletáguknak. Mindezek mellet az internetszolgáltatók is egyre inkább a saját, szolgáltatásukkal együtt kínált routereiket erőltették, és sok fogyasztó a legkisebb ellenállás útját választotta. Ez a két tényező végül a piacról való távozásra kényszerítette az Apple-t.

A vállalat által gyártott utolsó router, az AirPort Time Capsule a ma is széles körben használt Wi-Fi 5 (korábbi nevén 802.11ac) szabványt tartalmazta, és 2013-ban jelent meg - nagyjából öt évvel azelőtt, hogy a vállalat hivatalosan is leállította volna a termékcsalád forgalmazását. Így tehét az Apple 2018-ban hivatalosan is abbahagyta a termékcsalád forgalmazását, a remény azonban örökké él, hogy a cég talán újragondolja a piacról való kivonulást, és belátja, milyen előnyökkel jár egy olyan új AirPort kiadása, amely felülmúlja a korábbi kínálatát.

 

Az esetleges visszatérés oka

2018 bár talán nem volt régen, több olyan változás is beállt az eltelt évek alatt, ami okként szolgálhat az Apple piacra való visszatérésére. Az első ok az irányítás: az utóbbi évek során a vezeték nélküli technológia még inkább az Apple ökoszisztémájának kulcsfontosságú részévé vált. Elvégre a legtöbb Apple eszköz Wi-Fi-kapcsolatra támaszkodik, az Apple pedig tipikusan egy olyan vállalat, amely szereti az egész élményt saját maga nyújtani. A routerek visszahozása által pedig egy újabb terület kerülhet a cég irányítása alá.

A másik jelentős változás, amely nem sokkal az Apple vezeték nélküli routerpiacról való távozása után történt, az olyan fogyasztóorientált vezeték nélküli rendszerek megjelenése volt, amelyek hálózat formájában működnek. Ezek a rendszerek több hozzáférési pontot használnak, hogy egy nagy területet zökkenőmentes Wi-Fi hálózattal fedjenek le - gondoljunk csak például a Ubiquiti termékeire. Ezek a termékek magasabb árcédulát viselnek ugyan, de a céljuk az egyszerűség és a problémamentesség - pontosan az a fajta piac, amelyen az Apple gyakran jeleskedik.

Ráadásul arra is lehetne lehetősége az almás vállalatnak, hogy megkülönböztesse magát a versenytársaktól egy olyan, az adatvédelemre összpontosító eszközzel, amely segít a felhasználóknak elkerülni a nyomon követést bármelyik eszközükön, például egy az iOS 15-ben és a macOS Monterey-ben debütált iCloud Private Relay funkcióhoz hasonló rendszer beépítésével.

A dizájn terén is van tér a számukra bőven arra, hogy felülmúlják a technika jelenlegi állását. Sok népszerű vezeték nélküli router úgy néz ki, mintha Batman tervezte volna őket, éles, szögletes élekkel és kuszán mindenhová mutató antennákkal. A hálózatot kialakító rendszerek általában kicsit esztétikusabbak, aminek egy funkcionális előnye is van: az ember nem próbálja meg elrejteni őket olyan helyeken, amelyek nem biztos, hogy előnyösek a vezeték nélküli jel egész otthonban való  elosztásához.

 

Összegezve tehát továbbra is bőven van tér az Apple számára ezen a területen. Piaci rések ugyanis technológiai, dizájn és adatvédelmi szempontból is léteznek, és pont azokon a területeken helyezkednek el, amelyeken az Apple a leginkább jeleskedik. És bár sajnos nagy reményeket talán rossz ötlet ahhoz fűzni, hogy az Apple a közeljövőben újra belép a piacra, álmodozni azért szabad.


Kommentek megjelenítése