Saját kézbe veszi az 5G fejlesztést az Apple

Tech Hírek   |   2021.11.25 - 08:12   |   Írta: L Ferenc   |   8683
25. nov Saját kézbe veszi az 5G fejlesztést az Apple

Az almás logós gyártó megpróbál egyre jobban függetlenedni a Qualcommtól.

Az Apple mindent megtesz annak érdekében, hogy növelni tudja függetlenségét a hardver-beszállítói partnereitől, illetve, ha ez nem minden esetben megy (például kijelző fronton), akkor igyekszik az adott alkatrészeket egyszerre több forrásból beszerezni, több lábon állni. 

Ennek jegyében az amerikai vállalat a közelmúltban házon belülre vitte a chipkészleteiben lévő processzormagok és grafikusgyorsítók fejlesztését, és 2019 óta arról is pletykálnak, hogy az Apple az 5G modem fejlesztésbe is bele kíván vágni. Jól értesült források szerint szerint a cég ez irányú munkálatai a legnagyobb rendben folynak, és most ismét nem hivatalos megerősítést nyertek azon pletykák, melyek szerint 2023-tól saját fejlesztésű modemchipek kerülnek az iPhone-okba. 

Legutóbb tavasszal az Apple ügyekben mindig kiválóan értesült iparági elemző, Ming-Chi Kuo számolt be erről, most pedig a Nikkei Asia hozta le a hírt, miszerint a 2023-ban forgalomba kerülő új iPhone-okban már az Apple saját fejlesztésű 5G modeme rejtőzik majd. Utóbbi várhatóan a tajvani TSMC gyártósorain készül majd, még pedig a legmodernebb 4 nanométeres gyártási technológia segítségével. Viszonyításképp, a legtöbb jelenlegi mobilchip 5 nanométeres csíkszélességgel rendelkezik, így többek közt a 13-as iPhone-okban lévő A15 Bionic is. Az első 4 nanométeres chipkészletet, a TSMC által gyártott Dimensity 9000-et éppen a napokban jelentette be a MediaTek. 

Az Apple először tavaly decemberben erősítette meg, hogy saját modem fejlesztésébe vág, majd pedig nem sokkal később arra is fény derült, hogy 1 milliárd dolláros beruházást hajt végre a müncheni kutatási-fejlesztési részlegén. Ebben a németországi központban folynak majd a legújabb 5G és egyéb vezeték nélküli technológiai fejlesztések.

Emlékezetes, hogy szabadalmi problémák miatt az Apple 2018-ban szakított addigi modem-beszállítójával, a Qualcommal, és kényszerűen át kellett állnia a kevésbé fejlett Intel megoldások használatára. Utóbbi gyártó küszködött a modem részlegének nyereséges üzemeltetésével, így aztán 2019-ben 1 milliárd dollárért eladta azt az Apple-nek. Ez pedig igen jó ugródeszkát jelenthet az Apple számára. 

Egyelőre azonban még nem tartunk ott, hogy az iPhone-okban Apple gyártmányú 5G modem lenne. A tavaly ősszel debütált almás okostelefonokban a Qualcomm által fejlesztett X55-ös egység, az idei iPhone 13-asokban pedig X60-as modem található, és jól értesült források szerint 2023-ig a Qualcomm marad az Apple 5G-beszállítója. A jövőre érkező iPhone 14-es készülékekben várhatóan Qualcomm X65-ös vagy X70-es model teljesít majd szolgálatot.

Az Apple akkor sem lesz bajban, ha esetleg 2023-ig nem készülne el a saját 5G fejlesztéseivel, ez esetben ugyanis továbbra is a Qualcommtól szerezné be a szükséges hardvert. A Qualcommnak viszont komoly érvágást jelent majd, ha az Apple már nem tőle fogja vásárolni az 5G modemeket. A jelentős bevétel kiesésre állítólag úgy próbál meg felkészülni a Qualcomm, hogy gőzerővel rááll a középkategóriás és olcsó mobiltelefonokba szánt 5G modemek fejlesztésére és gyártására. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése