Sokak által várt újdonság kerülhet az idei iPhone-okba

Almás Pletykák   |   2022.06.01 - 13:38   |   Írta: L Ferenc   |   4511
01. jún Sokak által várt újdonság kerülhet az idei iPhone-okba

Jó esély van arra, hogy megannyi késést követően végre AOD funkciót kaphatnak az almás mobilok.

Az androidos okostelefonokat használók közül sokan imádják az AOD, vagyis Always On Display funkciót, melynek lényege, hogy a készülék a készenléti állapotában is mindig, vagy adott időszakra időzítve fixen megjeleníti többek közt a pontos időt, a dátumot, a töltöttségi szintet, vagy éppen a beérkezett üzeneteket és nem fogadott hívásokat. Vagyis az ezzel kompatibilis telefonokhoz hozzá sem kell érni, hogy a fentiekkel kapcsolatban némi vizuális információt szerezzünk be, hanem egyszerűen csak elég rápillantani a készenléti kijelzőjükre. 

Apple fronton viszont más a helyzet, az amerikai nagyvállalat által forgalmazott okostelefonokon ugyanis nem érhető el ilyen funkció. Az AOD egyébként nem teljesen idegen az Apple-től, ugyanis a cég okosóráin a Watch Series 5 óta elérhető hasonló funkció.

A témával kapcsolatban jó hír, miszerint most újfent megerősítést nyert, hogy az idén szeptemberben leleplezendő új almás mobilokban végre elérhetővé válik a készenléti kijelző üzemmód. Jól értesült források szerint az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max adott esetben fixen képes lesz az óra és az akkumulátor töltöttségi százalékának megjelenítésére, ezenkívül pedig az új értesítések is felbukkannak majd a kijelzőn. Rossz hír viszont, hogy az olcsóbb iPhone-ok várhatóan továbbra sem lesznek AOD-képesek.

Az AOD iPhone-okon történő debütálása állítólag a Samsung-féle új LTPO (Low Temperature Polycrystalline Oxide) technológiájú OLED érintőkijelzők megérkezésének köszönhető. Hasonló panel található egyébként a tavalyi készülékekben is, így elvileg elképzelhető, hogy az LTPO kijelzős iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max egy egyszerű szoftverfrissítéssel, például az iOS 16-tal meg fogja kapni a sokak által várva várt extra funkciót. Utóbbi szoftver újdonság hivatalos leleplezésére június 6-án, a WWDC 2022 keretein belül kerül majd sor. 

A szenzorsziget legutóbb egy kicsit kisebb lett, a közeljövőben azonban várhatóan ennél komolyabb változásoknak lehetünk majd tanúi. Egyes források úgy tudják, hogy a Face ID rendszert már az idén teljesen a kijelzőbe fogja rejteni az Apple, más piaci elemzők szerint viszont erre egy több lépcsős folyamat keretein belül, több év alatt kerül majd sor. 

A legfrissebb híradások arról szólnak, hogy a jelenlegi szenzorsziget idén első körben kisebb szigetekre fog osztódni, melyek közül az egyik, egy szélesebb szekció a Face ID modulé lesz, a másik, egy kisebb köralakú megoldás pedig a frontkameráé. Ezt az új konfigurációt először előreláthatólag az idén ősszel érkező iPhone 14 Prón és iPhone 14 Pro Maxen üdvözölhetjük majd, az olcsóbb új iPhone-ok pedig egyelőre még a régi szenzorszigettel fognak támadni. 

Az átállás második körére 2023-ban kerül majd sor, amikor is az iPhone 15 termékcsalád összes tagja dupla szenzorkivágással érkezhet, és ezen kijelzőbe vágott lyukak mérete várhatóan minden korábbinál kisebb lesz. Ezt követően jöhet majd a harmadik kör, vagyis 2024-ben érkezhetnek az első olyan almás mobilok, melyek Face ID rendszere teljesen a kijelzőbe lesz rejtve. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése