Máris támad a még gyorsabb új szuper Wi-Fi

Tech Hírek   |   2022.05.06 - 08:57   |   Írta: L Ferenc   |   702
06. máj Máris támad a még gyorsabb új szuper Wi-Fi

Elkészültek az első Wi-Fi 7 kompatibilis chipek.

Wi-Fi vonatkozásban mostanság nincs egyszerű dolga a halandó felhasználóknak, annyi az új szabány és technológia, hogy még a hozzáértők is szinte csak úgy kapkodják a fejüket. A közelmúltban érkezett meg a Wi-Fi 6, amit aztán a továbbfejlesztett Wi-Fi 6E követett a sorban, ezzel párhuzamosan pedig megkezdődtek a Wi-Fi 7 fejlesztési munkálatai és feltűnt a színen a Wi-Fi 6 Release 2 is. 

Mind közül értelemszerűen a vadonatúj Wi-Fi 7 a legmodernebb és leggyorsabb új szabvány, és a világ egyik legnagyobb chipgyártója, a Qualcomm máris bejelentette első ezzel kompatibilis új termékeit. Konkrétan a Qualcomm Wi-Fi 7 Networking Pro Seriesről van szó, mely nem más, mint egy vállalati access pointokba, prémium kategóriás otthoni routerekbe és fejlett mesh rendszerekbe szánt chip termékcsalád. 

Az új négysávos chipek maximum 33 Gbit/s-os sebességre képesek 16 streamen keresztül, ráadásul minden korábbinál stabilabb kapcsolat és teljesen minimális interferencia mellett. Az újdonságok a korábbiaknál szélesebb, 320 MHz-es csatornákat használnak a 2,4 GHz-es, 5 GHz-es, illetve 6 GHz-es frekvenciatartományokban. 

A gyártó azt ígéri, hogy a Wi-Fi 7-nek köszönhetően jelentősen felgyorsulhatnak és stabilabbá válhatnak például a nagy tömegrendezvényeken elérhető vezeték nélküli internetszolgáltatások. Nick Kucharewski, a vállalat egyik vezetője elmondta, hogy a Wi-Fi 6 és a Wi-Fi 7 várhatóan jó ideig egymás mellett fog élni a piacon. Megjegyzendő, hogy a Wi-Fi 7 várhatóan csak 2024 magasságában kezd majd elterjedni. 

A Wi-Fi Alliance által véglegesített Wi-Fi 6 szabvánnyal kompatibilis termékek az elmúlt években tűntek fel a boltok polcain. 2019 szeptemberében a Samsung Galaxy Note10 és a Samsung Galaxy Note10+ lettek a világ első hivatalosan Wi-Fi 6 kompatibilis telefonjai, és az ezután debütált felsőkategóriás telefonok túlnyomó többsége már támogatja ezt a szupergyors adatátviteli lehetőséget.

Nyílt titok, hogy a 2019-ben debütált iPhone 11 termékcsalád tagjai is Wi-Fi 6 kompatibilisek, és hozzájuk hasonlóan természetesen a 2020-as iPhone 12-esek és a legfrissebb iPhone 13-asok révén is maximálisan kiaknázhatók a Wi-Fi 6 hálózatokban rejlő lehetőségek. A Wi-Fi 6 egyrészt minden korábbinál nagyobb adatátviteli sebességet tesz lehetővé, másrészt csökkenti a hálózat terheltségét és a korábbiaknál alacsonyabb fogyasztást biztosít.

A 2021 őszén érkezett még újabb Wi-Fi 6E szabvány legfontosabb újdonsága, hogy túlmutat a manapság már igen zsúfolt 2,4 és 5 GHz-es frekvenciákon, és lehetővé teszi a 6 GHz-es sáv használatát. Utóbbinak köszönhetően jelentősen növekszik a sávszélesség, 1 milliszekundum alá mérséklődik a válaszidő, és jelentősen csökkenhet az interferencia. 

Apple fronton már 2020 végén felröppentek olyan pletykák, melyek szerint az iPhone 13 termékcsalád tagjai Wi-Fi 6E támogatást fognak kapni, idővel aztán kiderült, hogy erre végül mégsem került sor. Az almás ügyekben az átlagnál mindig sokkal jobban értesült Ming-Chi Kuo úgy tudja, hogy az idén ősszel érkező 14-es iPhone-ok már egész biztosan kompatibilisek lesznek ezzel a Wi-Fi szabvánnyal. De könnyen lehet, hogy a 14-es sorozat tagjai már kapásból Wi-Fi 6 Release 2 támogatással fognak debütálni.

Az iPhone 14-esek esetében többek közt azért is jön majd jól a szélsebes új Wi-Fi támogatása, mert csak így lehet a legjobb felhasználói élményt biztosítani a várhatóan ugyancsak Wi-Fi 6E kompatibilitással támadó Apple VR headsettel. Az androidos ellentáborban a közelmúltban kijött high-end kategóriás készülékek már tudják a Wi-Fi 6E-t. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése