Egy hónap múlva bemutatja az Apple az iOS 16-ot

Almás Pletykák   |   2022.05.06 - 08:19   |   Írta: Nagy Bence   |   1092
06. máj Egy hónap múlva bemutatja az Apple az iOS 16-ot

Már csak egy hónapot kell várnunk az iOS 16 bemutatására! Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk minden fontosabb információt, amit az iOS 16-ról tudunk.

Az Apple április 5-én bejelentette az idei WWDC (Apple Worldwide Developers Conference) időpontját. A rendezvény a nyár elején, június 6-tól június 10-ig fog tartani és az esemény keretében a hírek szerint Apple számos újdonságot fog bejelenteni. Minden bizonnyal ekkor látjuk majd először az iOS 16, az iPadOS 16, a watchOS 9, a macOS 13 és a tvOS 16 előzetesét is.

Ezek közül a legtöbb felhasználót egyértelműen az iOS 16 változtatásai fogják érinteni. Ebben a cikkünkben utánanézünk a lehetséges funkcióknak, amiket várhatunk az iOS legújabb szoftververziójától.

 

Mikor jön az iOS 16?

Az iOS 16 várhatóan a június 6-i WWDC eseményén lát napvilágot, az Apple ekkor fogja bemutatni. A vállalat minden bizonnyal a következő frissítés számos alapvető funkcióját be fogja mutatni, mielőtt elkezdené a fejlesztői béta verziók kiosztását. Nem minden iOS 16 funkciót  tesznek majd azonnal elérhetővé tesztelésre. Sőt az iOS 14 és 15 esetében látottak alapján az sem biztos, hogy az összes funkció elérhető lesz az iOS 16 megjelenésekor. Számos olyan iOS 15-ös funkció van, amit tavaly már bemutatott az Apple, azonban a szeptemberi megjelenés után 7 hónappal, márciusban, az iOS 15.4 megjelenésével lett elérhető. Pedig az iOS 15 már 2021 szeptemberében elérhető volt.

Egészen valószínű, hogy a béta verziók júniustól válnak elérhetővé, míg az Apple szeptember vagy október körül fogja kiadni az iOS 16 véglegesített nyilvános verzióját, általában a következő iPhone-modellel egy időben.

 

Milyen telefonokon lesz elérhető az iOS 16?

Az Apple híresen ismert arról, hogy az Androidos konkurensekhez képest hosszabb ideig kapnak az iPhone készülékek szoftvertámogatást. A 2018-as Google Pixel 3 és 3a például nem kap Android 13-at idén ősszel, míg a hasonló korú iPhone X és XS szinte biztosan használhatja majd az iOS 16-ot.

Az iOS 15 jelenleg az iPhone 6S-től kezdve minden iPhone-on támogatott. Egyes pletykák szerint az Apple az iPhone 6S, 6S Plus és az első generációs iPhone SE (2016) készülékeket hagyja majd ki a támogatott készülékek listájából. Ha ez igaz, akkor az iOS 16 várhatóan az iPhone 7-től kezdve, minden újabb készüléken futhat majd. Az iPhone 7 telefonokat az Apple 2016-ban mutatta be. Azzal, hogy még hatéves korában is támogatott lesz a telefon, az almás cég még mindig kényelmesen megelőzné androidos riválisait, amelyek többsége maximum három évig tudják a legújabb szoftvert használni.

Az új iOS 16 szoftver szinte biztosan előre telepítve érkezik majd az iPhone 14-es sorozatra is, amely valószínűleg idén szeptember vagy október környékén jelenik meg.

 

Milyen funkciókat hoz az iOS 16?

Az iOS 16 funkcióiról egyelőre nem sokat tudunk. Az Androiddal ellentétben, amely nyílt forráskódú, az Apple iOS zárt forráskódú, ami az Apple javára válik, hiszen a közelgő funkciókat a tesztelés során titokban tudja tartani. Ennek ellenére néhány pletyka kiszivárgott pár lehetséges, az iOS 16-ra érkező funkcióról.

Interaktív widgetek

Az egyik ilyen pletyka, hogy az Apple interaktív widgeteken dolgozik az iOS számára. Ez egyébként egy olyan forrástól származik, amely nem rendelkezik nagy háttérrel a megbízható Apple-szivárgások terén.

A funkció valószínűleg hasonló lehet az androidos telefonokhoz, ahol az alkalmazások vagy értesítések helyett gyakran widgetek segítségével is tudunk műveleteket végrehajtani. Bár az iOS 14 szoftververzióval az Apple bevezette a már régóta várt widgeteket, azonban ezek inkább a Windows 8-ban megjelent „csempékhez” hasonlítottak.

Továbbfejlesztett AR/VR képességek

Az Apple kiterjesztett valósággal kapcsolatos terveiről már évek hallhatunk pletykákat, és úgy tűnik, hogy a vállalat 2022 végén kész lehet bejelenteni valamit - legalábbis ha hinni lehet a jelenlegi híreszteléseknek.

De míg egyesek teljes értékű Apple AR Glass eszközre számítanak, most úgy tűnik, hogy ez a termék egy csúcskategóriás AR/VR headset lesz, amely a valós és a kiterjesztett világot egybeolvasztja. Bár a részletek nem sok mindent árulnak el arról, hogy pontosan mi várható, a pletykák szerint az iPhone készülékekkel fogjuk tudni vezérelni az eszköz különböző elemeit.

Arra számítunk tehát, hogy az iOS 16-ba beépített AR/VR headset vezérlők valamilyen módon az Apple TV távirányítójához hasonlóan a Vezérlőközponton keresztül is elérhetővé válnak.

Ha az Apple piacra dobna egy AR/VR eszközt, azzal a Meta vállalatával szállna szembe. A Meta tulajdonában lévő Oculus a vegyes valóság (‘mixed reality’) támogatását vezeti be a Quest 2 számára, amely lehetővé teszi a headset számára, hogy felismerje a valós világban lévő tárgyakat és interakcióba lépjen velük. Elképzelhető, hogy az Apple is valami hasonlót szeretne megvalósítani.

Értesítések (?)

A Bloomberg hírportál szerint az iOS 16-ban egyik fókusz idén az értesítéseken lesz.

Ez azért különösen érdekes, mert az Apple az elmúlt két évben számos változtatást hajtott végre az iOS értesítési rendszerén, olyan funkciók bevezetésével, mint az Értesítési összefoglaló és a Fókuszmódok. Elképzelhető azonban, hogy az Apple még mindig nem elégedett az értesítésekkel az iOS-ben, és további változtatásokat tervez az idei évre.

Egészség

Emellett a Bloomberg arról számolt be, hogy az iOS 16 új egészség-követési funkciókat is tartalmazni fog. Az Apple az elmúlt években az Egészség alkalmazást és annak Apple Watch-csal való integrációját a szoftverfrissítések középpontjába helyezte, és úgy tűnik, ez idén sem fog változni.

Nem lesz jelentős átalakítás

Azonban azok számára, akik az iOS újratervezését remélik, úgy tűnik, hogy ez nincs napirenden. Mark Gurman, a Bloomberg újságírója így nyilatkozott: „Nem számítok az iOS kezelőfelületének teljes körű újratervezésére, még akkor sem, ha az iOS 7 óta nem sokat változott a közel egy évtizeddel ezelőtti iOS 7 óta”.

Ezek voltak a legfrissebb pletykák az iOS 16-tal kapcsolatban. Ti milyen változtatásokat látnátok szívesen? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: Digital Trends

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése