Ted Lasso・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2020.10.12 - 10:25   |   Írta: Ca$h   |   5747
12. okt Ted Lasso・AppleTV+

Egy amerikai edző Angliában.

Rebeccát (Hannah Waddingham) elhagyja a playboy multimilliomos férje egy fiatalabb Rebeccáért, a furfangos asszony azonban nem hagyja magát, ügyesen elpereli tőle azt ami a legfontosabb a számára, mégpedig a profi ligában lévő focicsapatát. Társtulajdonossá válik, megkapja az igazgatói pozíciót és szentül elhatározza, hogy tönkreteszi a csapatot, abban bízva hogy ezzel ott okozhat fájdalmat ahol a legjobban fáj. Első körben kirúgja a csapat nagyképű edzőjét, arra hivatkozva hogy végtelenül elege van abból hogy folyamatosan a széttárt lába között lévő nevetségesen nagy golyóit kell bámulnia. Második körben pedig felveszi az amerikai edzőt Ted Lassot (Jason Sudeikis), akinek különösen nagy tapasztalata van a footballban, csak éppenséggel nem az európaiban hanem az amerikaiban. Rebecca abban bízik, hogy tapasztalatlanságának köszönhetően majd jól tönkremegy a csapat. Azt viszont senki sem tudhatta előre, hogy Ted mire képes.

Ugyanis Ted egy egészen elképesztő személyiség, a rosszindulat szikrája nincsen meg benne, mindenkiben a jót látja, mindig, minden körülmények között optimista, mindennek csak a jó oldalával foglalkozik. Viszont az egyik részben megfogalmazott egy érdekes kérdést, amin érdemes elgondolkodni, vajon miért van az hogy a kedves embereket mindenki csak lenézi, ostobának tartja, áttipornak rajtuk és semmibe veszik, vajon miért van az hogy a jóságot a mai világban ilyen kevésre tartják? Pedig milyen szép életünk lehetne ezen a csodálatos bolygón, ha mindenki a jóságra törekedne, segítene egymásnak, pozitív lenne, mindennek csak a jó oldalát nézné. Szerencsére azonban Ted tökéletesen tisztában van magával, minden egyes reggel mosolyogva kel, a főnökének sütit süt a saját kezével, mindenkihez van egy kedves szava, mindenkivel törődik foglalkozik beszélget velük, megismeri őket, igyekszik a legjobbat kihozni belőlük. Emellett egészséges önbizalma van, sok mindenhez ért, és kevés olyan dolog van amiben ne lenne jó, hiszen maximalizmusa miatt ha csinál valamit akkor abból kihozza a maximumot. Éppen ezért érthetetlen, hogyan lehet válságban a házassága amikor csodálatos apuka, és szerető, hűséges férj. De valahogy nagyon úgy néz ki hogy az életben sose lehet minden tökéletes, attól vagyunk emberek hogy képesek vagyunk megbirkózni a nehézségekkel és elfogadni hogy az élet bizony nem habostorta, de mégis megyünk előre, sose adjuk fel és a remény hal meg utoljára.

Ilyen és ehhez hasonló sablonosnak tűnhető eszmék képviselője Ted, eleinte mi is pojácának fogjuk látni, néha esetlen, néha esendő, de pillanatok alatt el fogja rabolni a szívünket. Ezekben a nehéz időkben, amikor minden olyan bizonytalan, amikor nehéz megmondani a jövőt, nehéz tervezni, hihetetlenül jó érzés egy ennyire pozitív sorozatot nézni, ahol minden szereplő imádnivaló még az is akinek gonosznak kellene lennie. Köszönhető ez legfőképpen Tednek, aki elbűvölő illetve az angol környezetnek ami valahogy mindig olyan nyugalmat és melegséget sugároz magából, még akkor is ha esik az eső, még akkor is ha éppen egy kocsmában üvöltöznek az emberek egy focimeccset nézve. Nagyon értenek ahhoz hogyan teremtsenek hangulatos, otthonos környezetet és ez a világ teljesen elvarázsolja Tedet is, aki csak egyetlen dolgot nem képes megszokni és az a tea. Nem érti ezt a szokást, nem érti mi a jó benne, neki a tea csupán túlmelegített mosogatólé.

Nehéz lenne külön kiragadni egy-egy szereplőt, hiszen nagyon sok karakterrel dolgozik a sorozat és mindegyikük külön megérne egy misét, hatalmas egyéniségek, akiknek mélysége van, akik karakterfejlődésen esnek keresztül, és bár a harminc perces műsoridő fájdalmasan kevésnek bizonyul egy hétre, mégis képesek voltak az alkotók ebbe a rövid időbe is olyan sokat adni nekünk, amit a való élet akár egy hét alatt sem képes. Külön kiragadnám Keeley (Juno Temple) karakterét, akinek gyakorlatilag egy üresfejű modellnek kellene lennie, aki éppen az aktuális sztárfocistával jár. Első körben ez is lesz a véleményünk róla, majd kiderül, hogy ezekkel a sablonokkal ő is tisztában van, fogalma nincsen miért van az, hogy lassan negyven éves és még mindig ezekbe a pasikba zúg bele, kiderül hogy milyen okos, szeretnivaló, csupaszív imádnivaló kis szeretetbomba, aki sokkal de sokkal több annál mint aminek elsőre tűnik. Alapvetően a sorozat legfontosabb üzenete a jóságon kívül és hogy törekedjünk a jóságra, hogy bizony semmi és senki nem az aminek tűnik, ne skatujázzunk be senkit, csupán az első benyomás alapján, ismerjük meg és csak utána alkossunk róla véleményt.

Ted Lasso az év egyik nagy meglepetése volt, hiszen alapvetően a foci számomra egy lyukas garast nem ér, főleg mióta a hazai foci olyan szinten van amilyenen (igaz most a Fradi és a magyar válogatott hatalmas eredményeket ért el, de most ebbe inkább ne menjünk bele, mert nem értek hozzá), mégis a sorozat képes volt a képernyő elé szegezni. Alig vártam hogy végre péntek legyen, hazaérjek és az első dolgom volt megnézni minden héten ezt a csodálatosan pozitív fél órát. Az AppleTV+ ismét bebizonyította mire képes, most már egy év távlatából kijelenthetjük, hogy a legminőségibb, legértékesebb szórakozás amit egy stream szolgáltatótól elvárhatnánk, értékeket közvetít, úgy szórakoztat, hogy közben mesél is, egyre jobban bővülő sorozataival lassan eljutunk oda, hogy a tartalom is megvastagodik. Arról nem is beszélve, hogy lassan mindegyikhez jön a második évad, bár nem tudom a vírus milyen hatással lesz erre, félek hogy csúszni fognak egy évet, de vannak dolgok amikre érdemes tovább várni. Az AppleTV+ sorozatai ebbe a kategóriába tartoznak.

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.7 | Rotten Tomatoes: 87% | Metacritic: 71
Ted Lasso (season 1 | 2020 -)

Rendezte: Tom Marshall, M.J. Delaney, Elliot Hegarty, Declan Lowney, Zach Braff
Írta: Brett Goldstein, Brendan Hunt, Joe Kelly, Bill Lawrence, Jason Sudeikis, Phoebe Walsh, Jane Becker, Leann Bowen, Jamire Lee, Bill Wrubel
Zene: Marcus Mumford
Szereplők: Jason Sudeikis, Hannah Waddingham, Jeremy Swift, Phil Dunster, Brett Goldstein, Brendan Hunt, Nick Mohhamed, Juno Temple

Játékidő: 10x 30perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes, utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$.

 

Kapcsolódó cikkek:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Home Before Dark sorozatkritika

>>> Greyhound filmkritika




Kommentek megjelenítése