Greyhound・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2020.07.20 - 08:32   |   Írta: Ca$h   |   1097
20. júl Greyhound・AppleTV+

Vannak emberek akik tapasztalat nélkül is nagyságra születtek.

Krause kapitány (Tom Hanks) szeretettel emlékszik vissza azokra az időkre, amikor még nem volt része a háborúban, amikor még romantikus ábrándjai voltak arról, hogy élete szerelmét Evelynt (Elisabeth Shue) végre feleségül veheti. A gyönyörű nő időt kért tőle, azt mondta hogy ha vége van ennek a pokolnak akkor az övé lesz élete végéig, de ki kell várniuk a háború végét. Az emlékek gyorsan szerte foszlanak amikor hív a kötelesség, élete első éles bevetése nem tűnik könnyű falatnak. Több tucatnyi kereskedelmi hajó indul útnak hogy készletekkel lássák el a nagy bajban lévő Angliát, a Greyhound csatahajó vezetésével bízták meg és csupán kettő kisebb katonai kísérőhajót kapott arra, hogy megvédjék a konvojt. Ahogyan az sejthető volt egy teljes osztag Farkasfalka német tengeralattjáró szúrja ki őket, elindul a macska-egér harc, nem sok esélyük van a túlélésre. De Isten velünk, kicsoda ellenünk!

C.S. Forester nagysikerű regénye a „The Good Shepard” elképesztő részletességgel mutatja be, milyen hihetetlen bátorságra, hidegvérre és profizmusra van ahhoz szükség, hogy egy ilyen idegőrlő csatát megnyerhessen az ember, a regény annyira részletesen és szakmai pontosággal mutatja be mindezt, hogy hosszú évtizedekig úgymond kötelező olvasmány volt az amerikai tengeri hadviselésben. Tekintettel arra, hogy a forgatókönyvet Tom Hanks mellett maga a regény írója is segítette, mindez tökéletesen átjön a filmen keresztül is. Néha egy szót se fogunk érteni a rengeteg hadi nyelvezet miatt, de nem is olyan nagy baj ez, hiszen mindez csak azt érzékelteti velünk hogy milyen ember feletti munka egy ilyen hatalmas hajónak az irányítása, csapatmunka, hidegvér, és halálos pontosság szükséges ahhoz, hogy életben maradjanak, hiszen a tengeralattjáró egyetlen torpedó találata elég ahhoz, hogy a tenger mélyére sülyesze őket. Hideg van, tél, a tenger háborog, erős jéghideg szelek fújnak, ha valaki beesik az szinte azonnali halálra van ítélve, a kockázat hatalmas, nagyon nehéz jó döntéseket hozni.

De Tom Hanks karaktere egészen elképesztő teljesítményt nyújt, egy mélyen vallásos hívő ember, aki leteszi életét Isten kezébe, hallgat a szívére, hallgat a szent szellemre és úgy próbál dönteni, hogy mindig a lehető legjobbat kihozza az adott helyzetből, még akkor is ha minden veszni látszik. Ezen nem igazán segít az sem, hogy a tengeralattjáró falka vezetője folyton ontja magából a demoralizáló, pszichikai hadviseléses szövegelést, miszerint mindenki meg fog halni, esélyük sincsen ellenük és jobb lenne ha megadnák magukat. Krasue kapitány végtelen emberségét és szerethető karakterét állítják szembe a csúnya gonosz németekkel, akik jelen esetben tényleg nagyon gusztustalanul viselkednek, ráadásul olyan félelmetes profizmussal teszik mindezt, hogy tényleg komolyan elgondolkodunk a film közben, hogy vajon mi lenne itt a megfelelő megoldás? Van egyáltalán kiút ebből az egészből? Vérfagyasztó és elképesztően félelmetes, ha képesek vagyunk egy egészen picit beleélni magunkat ebbe a borzalmas helyzetbe. A kereskedelmi hajók teljesen védtelenek, semmit nem tudnak tenni a Farkasok ellen, hajónként nagyjából 50-100 emberről beszélünk, és a hajókat egymás után szedik ki a németek, halálos pontossággal, mindig egy lépéssel az amerikai hadihajók előtt járnak, mintha nem is emberek lennének hanem valóban gonosz démonok.

Aki picit tisztában van a történelmi számokkal, az tudja, hogy a Második Világháború alatt a németek több mint 3500 kereskedelmi hajót süllyesztettek el, 175 hadihajót és cserébe csupán 783 tengeralattjárót vesztettek. Igaz ez a teljes tartomány több mint háromnegyede volt, de a számok pontosan mutatják milyen elkeseredett, szinte öngyilkos küldetés volt elindulni támogatni Európát. Ők mégis megtették, számomra ez teljesen felfoghatatlan, olyan bátorságra lehet ebből következtetni, ami félek manapság már nem létezik az emberiség körében. Igaz most itt van a vírus, itt van a Black Lives Matter, mindez megmutatja mi emberek mire vagyunk képesek ha összefogunk, de nem szabad elfelejteni a nagy háborúkat, emlékezni kell rájuk hogy még véletlenül se ismétlődjenek meg újra.

Aaron Schneider filmje az első perctől egészen az utolsóig leszögezi az embert a tévé elé, eleinte furcsának tűnhet a csupán másfél órás játékidő, de ezt olyan tartalommal, látvánnyal és izgalommal sikerül megtölteni, hogy mindenki nyugodtan elhiheti nekem ennyi pont elég volt belőle. Tom Hanks karaktere nagyon emberi, őt nem lehet megunni, ha igazán szerethető karaktert akarunk akkor bizony azt neki kell eljátszani. Mérhetetlen szerénysége, kedvessége, következetessége, önfeláldozása, profizmusa csak úgy árad belőle. A látvány, a hangok és minden más színészi alaktás is magáért beszél. Remek péntek esti szórakozás, csak azt a színvonalat hozva amit már megszokhattunk. Az AppleTV+ ennyi hónap után már bebizonyította, hogy a létező legjobb 5$ amit havonta elkölthetünk szórakozásra. Nevetségesen kevés, ha még nem fizettél elő most már igazán megtehetnéd. Nem, ez nem egy fizetett cikk, senki nem támogat minket az Apple-től, egyszerűen csak elégedett előfizetők vagyunk és ezt nem győzzük elégszer kihangsúlyozni nektek!

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.1 | Rotten Tomatoes: 79% | Metacritic: 63

Greyhound

Rendezte: Aaron Schneider
Írta: Tom Hanks, C.S. Forester
Zene: Blake Neely
Szereplők: Tom Hanks, Elisabeth Shue, Stephen Graham, Matt Helm, Craig Tate, Rob Morgan

Játékidő: 91perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes, utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$.


Kommentek megjelenítése