Olcsóbb és okosabb lehet a legújabb iPad

Almás Pletykák   |   2020.07.20 - 08:44   |   Írta: L Ferenc   |   1916
20. júl Olcsóbb és okosabb lehet a legújabb iPad

Érkezőben az Apple izgalmasnak ígérkező új táblagépe.

Az Apple ügyekben az átlagnál általában sokkal jobban értesült iparági elemző, Ming-Chi Kuo korábban többször is jelezte, hogy az Apple az idei esztendő második felében egy 10,8 colos érintőkijelzős új iPaddel fog előrukkolni, és most más források is megerősítették, hogy érkezőben ez a várhatóan újgenerációs iPad Airként debütáló modell. 

Utóbbi források tudni vélik, hogy az egyelőre meglehetősen titokzatos új almás tablet alkatrészeinek szállítását még ebben a negyedévben megkezdik az Apple partnerei. Jó hír, hogy az új iPad Air várhatóan olcsóbb lesz a jelenleg kapható elődjénél, melynek Egyesült Államokbeli alapára 499 dollár, vagyis átszámítva mintegy 154 ezer forint. Az árcsökkentés tulajdonképpen nem meglepő, ugyanis a korábbiakban több híradásban is arról számoltak be, hogy az Apple a 2020-as iPad Air esetében hasonló receptet kíván alkalmazni, mint a remek ár/érték arányú 2020-as iPhone SE kapcsán. 

A 499 dollárnál olcsóbbnak ígérkező újgenerációs iPad Air kapcsán nem kell attól tartani, hogy egy esetleg egy megvágott tudású tablet lesz. A készülék "agya" minden valószínűség szerint a kiváló teljesítményű A13 Bionic chip lesz, ami sokat segíthet abban, hogy az új iPad Air révén az Apple a tabletszektorban megerősítse piacvezető pozícióját. 

A jelenlegi iPad Air motorházteteje alatt egy A12 Bionic chip található, az előlapját pedig egy 10,5 colos érintőképernyő uralja. Egyelőre nem tudni, hogy az új modell nagyobb méretű lesz-e, vagy esetleg a nagyobb kijelző ellenére a vékony kávák miatt nem nő, vagy talán csökken a mérete, mindenesetre ez utóbbi a valószínűbb. Pletykák szerint a kijelzőt az LG Display, a BOE Technology és a Sharp szállítja majd, és egyes források szerint Face ID vagy kijelzőbe szerelt Touch ID lesz benne. 

Jó eséllyel ez lesz az első olyan nem Pro modell, melyen már nem Lightning, hanem USB-C csatlakozó aljzat kap helyet, és nem kizárt, hogy Magic Keyboard is csatlakoztatható lesz az új iPad Airhez. Jól értesült források szerint az alapcsomagnak egy 20 W-os vezetékes töltő is a részét képezi, vagyis a legújabb iPhone-októl eltérően az Apple tabletek mellől várhatóan még nem kopnak ki a gyári töltékészülékek. 

Az A12 chipsetes aktuális iPad Air hazánkban 195 ezer forinton nyit, a csúcsmodell árcéduláján pedig 244 ezer forintos összeg olvasható. Az A10 processzoros normál iPadért kiviteltől függően 135-185 ezer forintot kérnek el Magyarországon. Amennyiben hihetünk a pletykáknak, az A13-alapú új iPad Air árban ezen két készülék közé ékelődik majd be.

Emlékezetes, hogy az Apple legutóbb idén márciusban mutatott be új tableteket, a 2020-as modellévű iPad Pro 12.9-et, illetve iPad Pro 11-et. Előbbi 128 GB-os alapkivitele 400 ezer forinton nyit, az 1 TB-os csúcsváltozatért pedig 600 ezer forintot kérnek el. Utóbbi tablet ára kiviteltől függően 325-525 ezer forint. 

A kompakt iPad mini hazai alapára 155 ezer forint, mely összeg ellenében egy 64 GB-os Wi-Fi modell vihető haza, a 256 GB-os mobilnetes változat 254 ezer forintba kerül. Hamarosan egyébként ez a modell is meg fog újulni, de a felfrissített iPad mini várhatóan csak 2021 elején mutatkozik majd be.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése