Servant・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2019.12.23 - 08:00   |   Írta: Ca$h   |   780
23. dec Servant・AppleTV+

A fordulatok nagymestere egy új sorozattal jelentkezett.

Nem hinném, hogy létezik olyan ember, aki ne ismerné M. Night Shyamalan munkásságát, az Indiában született de Amerikában nevelkedett rendező rögtön a harmadik filmjével (Hatodik Érzék) nagyot robbantott, a világ egyik legkedveltebb rendezője lett. Van egy egészen különleges és egyedi stílusa, ez a lassú víz partot mos módszer nagyon bejött neki, a filmjei végén lévő csattanóról nem is beszélve. Ma már nem sorolják a legjobbak közé, sokan parodizálják is, de bevallom nekem még mindig az egyik nagy kedvencem. Meg is örültem neki mikor szembejött az AppleTV+ kínálatában.

Ahogyan az lenni szokott a Servant is rögtön három ingyenes résszel indított, jelenleg az ötödiknél tart, összesen tizenegy lesz. Mondanom sem kell, hogy a történések vérbeli Shyamalan stílust követnek, elképesztően lassú, szinte semmi sem történik benne, pedig a nagyjából harminc perces részek ennél jóval pörgősebb eseményeket követelnének. Mégis valahogy leszögezi az embert a képernyő elé és nem engedi el. Egy hetet várni a következő részig meg kifejezetten kínszenvedés, szóval aki teheti várja meg míg az egész sorozat kijön és egy jó kis tartalmas binge watchingban nézze meg az összeset, sokkal jobban fog járni mint mi akiknek várni kell.

A történet egy New York középosztálybeli fiatal pár körül zajlik, a Turner házaspárral szörnyű tragédia történt, az alig pár hetes kisfiúk bölcsőhalálban ment el, kevés olyan dolog van ami ennél borzasztóbb. Nem is csoda hogy Dorothy (Lauren Ambrose) teljesen belebetegszik. A dolgon az se segít, hogy korábban számtalan próbálkozással jött csak össze a baba, az orvosok azt mondták, hogy az anyuka belseje egész egyszerűen megöli az embriókat, mintha nem lenne alkalmas arra hogy gyereket szüljön. Dorothy egyébként egy jól menő hírcsatorna riportere, férje Sean (Toby Kebbell) pedig híres újgazdag embereknek készít otthon, megrendelésre mindenféle különleges étel fogásokat. A házasságuk teljesen tönkrement, elhidegültek egymástól, az egyetlen pszichológiai módszer ami bevált Dorothynál a pótbaba megoldás volt. Ez a baba egy rendkívül élethű mása az eredeti fiúknak, de gumiból van, nem él mégis úgy kell bánniuk vele mintha igazi baba lenne. Ez a módszer egész helyrehozta az anyuka lelkiállapotát, igaz néha megáll egyhelyben és csak néz maga elé hosszú percekig, de még mindig jobb mint amikor régen hisztériás rohamokban zokogta magát álomba. Az élet olyan szinten helyrejött, hogy még egy dadust is felfogadtak a kamubabának. Leanne (Nell Tiger Free), már rögtön első napján úgy bánik a babával mintha a sajátja lenne, Sean mindezt meglepetten veszi észre, hirtelen úgy érzi mintha őrültek háza lenne a saját otthona. A dolgok viszont akkor válnak még érdekesebbé, amikor egyik este babasírásra ébred, bemegy a gyerekszobába és a gumibaba helyett egy élő kisfiú mosolyog rá.

A Servant már rögtön az első rész után odaszegez minket a képernyő elé, borzalmasan lassú, a szereplők is olyan halkan és csöndben beszélnek szinte végig csak sugdolóznak, a házban minden olyan sötét, komor, árnyékos, az eső is sokszor esik, de valahogy képtelenek vagyunk abbahagyni. Úgy gondolom nem leszek ezzel egyedül, de a mellékszereplő Rupert Grint (Ron a Harry Potterből) nekem már önmagában elég arra hogy nézzem a sorozatot, az amcsi akcentus amit direkt a szerep miatt kitanult egy kicsit olyan fura és nem illik hozzá, de az alakítása frenetikus. Hogy pontosan most mi is történik a sorozatban nem lehet megmondani, hogy van-e itt valami természetfeletti dolog az szinte biztos, ugyanis a dadus vallásos viselkedése és ennek a következményei egyértelművé teszik, hogy itt valami nagyon természetellenes. Igaz eleinte megpróbálják elvonni a figyelmünket mindenféle logikus magyarázattal, olyanokkal mint a dadus becsempészte a háztartásba a saját babáját, mégpedig a táskájába csomagolva és még lesznek ehhez hasonló nyomozások az üggyel kapcsolatban, de ismerve a rendezőt itt biztosan valami nagyon ütős magyarázat lesz minderre. Vagy egy hatalmas csattanó a végén.

Hogy ki is a Servant avagy a szolga valójában, ez egy nagyon jó kérdés, ahogyan az is hogy most ki is a szolgája kinek? Reméljük hogy nem valami okkult megoldás lesz minderre, vagy nem dobja be a rendező újra a valójában már halott mindenki kártyáját. Tény hogy legyen bármilyen lassú is a sorozat mégis hatalmas feszültség van benne, nem tudjuk mi fog történni a következő pillanatban, nem tudunk igazából senkivel sem azonosulni, senki sem teljesen jó vagy rossz benne, mindenki olyan emberi és gyarló. Izgatottan várom mi lesz ebből az egészből, ha telhetitek kezdjétek el ti is, vagy várjátok meg míg vége lesz, a döntés a ti kezetekben van. Nekem nagyon tetszett amit eddig láttam, na megyek is megnézni a legújabb részt …

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 8.1 | Rotten Tomatoes: 84% | Metacritic: 66

Servant (season 1)

Rendezte: M.Night Shyamalan, Antal Nimród, Daniel Sackheim
Írta: Tony Basgallop
Zene: Trevor Gureckis
Szereplők: Lauren Ambrose, Toby Kebbell, Nell Tiger Free, Rupert Grint

Játékidő: 10x 30perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána 4.99$.
Kommentek megjelenítése