Nincs menekvés a Facebook elől: akkor is tudják, hol vagy, ha nem osztod meg velük a helyzeted

Tech Hírek   |   2019.12.23 - 08:17   |   Írta: N Marcell   |   2941
23. dec Nincs menekvés a Facebook elől: akkor is tudják, hol vagy, ha nem osztod meg velük a helyzeted

Hivatalosan is elárulták a módszereket, amivel számon tartják a felhasználóik helyzetét, még akkor is, ha azok kikapcsolták a helyzetük megosztását a Facebook appal.

Még tavaly gyanúsították meg a Facebookot azzal, hogy akkor is követi a felhasználói helyzetét, ha azok letiltották az alkalmazás hozzáférését ehhez az információhoz. Most bebizonyosodott: a cég egy amerikai szenátoroknak küldött levelében erősítette meg, hogy tényleg hozzáférnek az eszközök helyadataihoz. Mint kiderült, a Facebook háromféle módon követi a felhasználóit, és ezek közül csak az egyik a hagyományos (és kikapcsolható) helyzetmegosztás. A kis cselesek.

A levelet Christopher A. Coons és Josh Hawley szenátoroknak küldte a cég, és a The Hill nevű hírportál publikálta a tartalmát. Ebben pontosan leírják, hogyan tudják akkor is nyomon követni a felhasználók eszközeit, ha azok nem engedélyezik azt az alkalmazás számára.

“A Facebook még akkor is tisztában lehet egy felhasználója helyzetével, ha az nem osztja meg közvetlenül az alkalmazással, méghozzá a saját maga és mások által nyújtott információkon keresztül. Ez lehet tevékenység, vagy valamelyik, a Facebook által nyújtott szolgáltatásnak a használata. Például, hogyha valaki visszajelzést küld egy helyi zenei fesztivállal kapcsolatban, feltölt egy helyjelzett videót, vagy egy ismerőse megtageli őt egy általunk számontartott étteremben, akkor a Facebook le tudja szűrni, valószínűleg hol tartózkodik. Szintén előfordulhat, hogy valaki a lakóhelyét árulja el azzal, hogy átvételi helyszínt állít be a Facebook Marketplace-re feltöltött hirdetésén, vagy közvetlenül a profilján adja meg ezt az információt.”

És még mindig nincs vége. A Facebook az eszközök által használt IP-címek alapján is be tudja lőni, hol tartózkodik a tulajdonosuk - bár ez a módszer igencsak pontatlan tud lenni. 

“Minden internetre kapcsolódó eszközhoz automatikusan hozzárendelődik egy IP-cím, ami azonosítja ezt a kapcsolatot, illetve routolható címként szolgál az összes adatnak, ami erről az eszközről távozik, vagy erre érkezik. Ez a cím - épp, mint egy levelen a feladó címe - megmondja, hol van ez az eszköz az interneten. Az eszköznek a működéshez szükséges továbbítania ezt a címet, amit így minden vele kommunikáló eszköz megkap (…). A vezeték nélküli hálózatot működtető szolgáltatók által kiadott IP-címek pedig néha utalnak arra a városra vagy környékre, ahonnan az eszközt használják. A Facebook ezzel a módszerrel is hozzáfér a felhasználók helyzetéhez, bár az IP-címek elemzése általában pontatlan módja egy eszköz helyzetének meghatározásához.”

A cég szerint nincs azzal gond, hogy szinte megállás nélkül hozzáférnek az emberek helyzetéhez, hiszen így szakszerűen tudják szűrni a reklámokat és szponzorált tartalmakat, amiket a felhasználók látnak. A szenátorok nem értettek egyet ezzel az állasponttal. 

 

 

Coons a Facebook által nyújtott adatvédelmi lehetőségeket és tájékoztatást félrevezetőnek és nem elegendőnek ítélte meg. 

“A Facebook azt állítja, hogy a felhasználói teljes mértékben kontrollálni tudják az adataik felhasználását, de a valóságban még lehetőséget sem kapnak arra, hogy megállítsák a Facebookot a helyadataik megszerzésében és értékesítésében. Az amerikai állampolgároknak tudniuk kellene, hogy a techcégek miként használják az adataikat, én pedig továbbra is azon fogok dolgozni, hogy megvédjem a lakosok érzékeny természetű információit.”

Hawley pedig - aki egyébként rendszeresen összezörren a Facebookkak és vezetőségével, illetve nemrég magával Mark Zuckerberggel is tárgyalt - ezt tweetelte: 

“Nincs lehetőség kiszállni. Nem te kontrollálod a személyes adataidat. A Kongresszusnak azonnal cselekednie kellene.”

A Facebook ellen ismét végzés indult az Egyesült Államokban, a saját appjai között működő adatmegosztás miatt (bár ez lassan mindennapos lesz számukra). Érdekesség: nemrég az Apple-t is támadták az iPhone 11 jogosulatlan helyadat-gyűjtése miatt, de a cég azonban kimagyarázta magát, az iPhone-ok adatainak titkosítására hivatkozva, és egy kapcsolót beígérve. 

Szerintetek lehet még úgy manapság Facebook-felhasználónak lenni, hogy egy visszaélés sem történik az adataiddal? 

Forrás: 9to5mac

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése