For All Mankind・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2020.02.24 - 08:57   |   Írta: Ca$h   |   893
24. feb For All Mankind・AppleTV+

Vajon mi történt volna ha az oroszok jutnak fel előbb a holdra?

Egész Amerika feszülten nézi a televíziót, olyan képsorok jelennek meg a szemük előtt ami példátlan az emberiség történelmében, mindenki igyekezett hazajutni hogy ezt láthassa, mert pontosan tudták hogy ez egy olyan dolog amit nem szabad kihagyni. A kép zavaros, a legtöbb embernek csak fekete-fehér készüléke van, alig kivehetőek az események, szemcsés a képernyő, a műsorvezető feszült figyelemmel próbálja kommentálni a történéseket. Az első ember a Holdon lassan készül leszállni a felszínre, kirakja a zászlót, a gyönyörű vörös lobogót sarlóval és kalapáccsal. Most már érthető miért nem kurjongat és örvendezik senki Amerikában, Oroszok lettek az elsők, Neil Armstrong még sehol nincsen, otthon ül a többiekkel együtt és szívja a fogát, mert a NASA valamit elrontott, túl óvatos volt és ennek most komoly következményei lettek. Nincs mit tenni, a verseny elindul az első holdbázisért, vajon kinek fog sikerülni? Nem sok idő van tétlenkedni, sürgősen munkához kell látni, de pár héttel később valami újra történik a holdon, valami olyasmi amire aztán végképp senki sem számított …

Először Edward Lorenz írt tanulmányt 1963-ban a közismert káoszelmélethez tartozó Pillangóhatásról, mely azt kimondja, hogy egyetlen pillangó szárnycsapása a föld egyik felén tornádót idézhet elő a másikon. Az elmélet igencsak kidolgozatlan és több ponton is hibás, de sok embert megfogott az alapja és sok mozifilmnek és sorozatnak lett az ötletadója, hiszen olyan komplex és összetett rendszerek mint az időjárás és az idő maga logikusan vonzza az ilyen és hasonló elméleteket. Jelen esetünkben csak egy dolgot változtattak meg az írók a múltban, majd nem sokkal később még egyet és ez olyan mértékben befolyásolta az emberiség egész történelmét (legalábbis a Holdra való utazást mindenképpen) ami remek táptalajt nyújthat egy sorozatnak, ami bármennyi évadot meg tudna élni, kezdve a 60-as évektől elérve a jelenlegi idősíkot, majd akár képes lenne még a távoli jövőbe is eljutni. Mert az elmélet hogy a verseny a Holdért nem szűnt meg, hanem a mai napig tart szerintem fantasztikus és a legjobb sci-fik is példát vehetnének róla.

Annak ellenére, hogy a történések talán kicsit lassan indulnak be, képes minket elég ideig a képernyő előtt tartani, hogy az igazán izgalmas dologok elindulhassanak. Eleinte nem értjük, hogy miért Ed Baldwin (Joel Kinnaman) a főszereplő, miért nem Neil Armstrongon van a hangsúly vagy a nagyobb, híresebb neveken, de ez is gyakorlatilag az elmélet következménye, hogy a dolgok egészen másképpen alakulnak, más emberek kerülnek előtérbe, másokból lesznek hősök és minden egészen másképpen történik. Megrögzött liberális konzervatívként kicsit sokkolólag hatott rám, hogy az AppleTV+ is beállt a manapság annyira divatos feminista és LBGTQ mozgalomba, ne értsetek félre, nincsen nekem bajom a mássággal, meg a Girl Powerral sem, hiszen csodálatos dolog az hogy már Batmanből is nőt csináltak, meg ha minden igaz IronManből is azt fognak, mindent bele csajok, gogo girls. Csak talán most már egy kicsit elég ebből a vonalból, a nők egyenrangúak velünk mióta én élek biztosan, sőt ha lehet már előrébb is tartanak mint mi, vendéglátásban kb. már nem is vesznek fel ha nem nő vagy. A Netflixen meg olyan szinten megszoktatták velünk a másság mozgalmát, hogy nem létezhet már egy jó sorozat sem anális szex nélkül. Értem én ezt mind, elfogadom, csak ne legyen már mindenütt könyörgöm. Lécci lécci ne legyen, mert pont az ellenkezőjét fogják elérni annak, amit akartak, amivel egyet is értek egyébként, mert fogadjunk el mindenkit olyannak amilyen. A történeten erős nyomot hagyott mindkét mozgalom, ami miatt sajnos nem fog mindenkinek tetszeni a sorozat, pedig meg kell hogy mondjam, hogy akárcsak a Morning Show esetében ez is példátlanul a legmagasabb színvonalú sorozatok közé tartozik. Ahogyan a művelt amcsi mondaná, az AppleTV pluszról: „Apple is just killing it!”, elképesztő milyen erős a kezdeti felhozatal, csak így tovább srácok!

Szóval szépen lassan megismerjük a főbb szereplőket, a köztük lévő kapcsolatot, majd nagyjából a sorozat közepétől olyan izgalmas lesz az egész, hogy még a legjobb pészméker is felrobban ha nem cserélünk elemet benne óránként. Lévén minden rész több mint egy órás, igencsak hosszú és tartalmas szórakozásra számíthat minden kedves néző, főleg azok akik vesznek egy nagy levegőt és binge-watchra vetemednek. A nap végére jó pár szívroham és másfél csomag százas papírzsepit elhasználva, érezni fogjuk, hogy mind mentálisan mind pedig emberileg fejlődtünk a sorozat nézése közben. Rengeteg érdekes kérdést feszeget, könnyen lehet parázsviták okozói is lehetnek ezek a témák (nagyon úgy néz ki az Apple most a polgárpukkasztásra helyezte a hangsúlyt). Mert az biztos hogy megtornáztatja a népnek a szürkeállományát, legyen szó politikáról, szociológiáról, vagy akár történelemről. Rengeteg ismerős név lesz, a legtöbbjük létező élő személy, csak éppenséggel lehet hogy a valóságban nem éppen úgy alakult a sorsuk mint a sorozatban, éppen ezért olyan zseniális ez az egész. Tudtommal például Teddy Kennedy nem volt elnök, ámbátor sokáig része volt az amerikai politikai életnek. Szóval nem ritkán fog előkerülni a Wikipedia meg a lexikonok, hogy várjál csak hogy is volt ez valójában? Hány Apollo program is volt akkor? Mi is történt ott a Holdon? Hányan voltak ott? Miket sikerült elérni?

A For All Mankind, egy igazi mestermű, mind történetben, színészi játékban, látványban, elképesztő zenékkel végigkísérve, kifejezetten ürességet éreztem mikor rédöbbentem arra, hogy lehet éveket kell még várnom a folytatásra, hiszen egy ilyen minőségű sorozatot bizony nem kettő perc összedobni és folytatni, főleg akkor nem ha szeretnénk ezt a színvonalat tartani. Azok a szerencsések akiknek nem kell egy hetet várni már a folytatásra, hanem hozzám hasonlóan belevághatnak az elejétől a végéig, jó szórakozást kívánok, garantálom hogy meglesz.
 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.3 | Rotten Tomatoes: 94% | Metacritic: 65

For All Mankind (season 1)

Rendezte: Allen Coulter, John Dahl, Seth Gordon
Írta: Ronald D. Moore
Zene: Jeff Russo
Szereplők: Joel Kinnaman, Michael Dorman, Jodi Balfour, Wrenn Schmidt, Sarah Jones, Shantel VanSanten

Játékidő: 10x 60perc
 


A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$.
Kommentek megjelenítése