The Old Man・AppleTV (Disney+)

AlmaBlogger   |   2023.12.19 - 17:22   |   Írta: Ca$h   |   21879
19. dec The Old Man・AppleTV (Disney+)

Van amiből nem lehet kiöregedni.

Dan Chase (Jeff Bridges) a jól megérdemelt nyugdíjas éveit próbálja élvezni, de nincsen könnyű dolga hiszen felesége már meghalt, közös lányuk elhagyta az otthoni fészket, egyedül van a nagy üres családi házban. Egyedül a gondolataival, emlékeivel, amik sose hagyják nyugodni. Időnként látomásai vannak, rémálmok amik úgy kísértik az éjszakát mintha valódiak lennének. Jól megszokott rutin szerint éli életét, de látszik rajta, hogy egyik szemével mintha mindig az árnyakat lesné, olyan mintha azt várná, hogy valaki rátámad, az életére tőr. Van két kutyája, két csodaszép Rottweiler, akik nagyon jó nevelést kaptak, de valahogy a kutyák is olyanok mintha minden sarokból a veszélyt lesnék. Egyik este furcsa hangokat hal az éjszakában, ekkor már látszik, hogy Dan nem éppen egy hétköznapi kisnyugdíjas, aki a halált várja. Pár pofonegyszerű óvintézkedéssel gondoskodik arról, hogy nyugodt legyen az éjszakája. Megérzése és ösztönei most se hagyták cserben, az éjszaka leple alatt egy hangtompítós pisztollyal felszerelt rosszarcú akar az életére törni, ez volt hitvány élete utolsó végzetes hibája, Dan Chase nem az a fajta, akin csak úgy rajta lehet ütni, nem, öreg már, de nem rozsdásodott be, mert van olyan foglalkozás az életben, amiből nem lehet kiöregedni ...

A Disney+ családban van egy külön csatorna; a STAR, amit mindig érdemes figyelemmel kísérni, ide szoktak felkerülni talán a legjobb sorozatok ebben a hatalmas felhozatalban, aki itt mazsolázik az szinte biztos hogy nem fog mellé. Bevallom őszintén ez is egy olyan történet volt, amit csak halasztottam és csúsztattam, de mindvégig biztos voltam benne, hogy meg kell nézni, pedig még csak egy bemutatót se láttam belőle. Csak annyit tudtam, hogy Jeff Bridges és John Lithgow és ennyi nekem már elég is volt. Thomas Perry zseniális egy kötetes thriller regénye 2017-ben pillanatok alatt New York Times bestseller lett, ami nem is csoda, hiszen egészen rendkívüli történet ez, egy kiöregedett, mégsem túl öreg CIA titkos ügynökről szól, akinek egész életében menekülnie kellett, csak azért mert fiatalon elkövetett pár olyan dolgot, ami a kormánynak nem igazán tetszett. Dannek és feleségének meg sikerült szökni az igazságszolgáltatás halálos markából, sőt mit több olyan sikeresek voltak menekülés közben, hogy még arra is volt idejük, hogy felneveljék lányukat és közösen megöregedjenek. Azonban mindenki tudja, hogy a sors előbb vagy utóbb utoléri az embert, egyszer úgyis hiba csúszik a gépezetbe, nem lehet örökké menekülni, idővel meg kell bűnhődni a bűneinkért, az igazság mindig a felszínre tör (te jó ég ennyi klisét egymás után).

Dan Chase egy egészen elképesztő karakter, olyan szinten képzett és profi, hogy James Bond csak egy rugdalózos kisbaba hozzá képest. Szerény, kedves, teljesen átlagos öregembernek tűnik, de amikor cselekedni kell akkor gyors, okos, előrelátó, mindig két lépéssel van mindenki előtt és könyörtelen amikor ölni kell. A sorozatnak nem az volt a célja, hogy bemutassa öreg ember nem rakéta, hihetetlen realizmussal és őszinteséggel mutatja meg, mennyit számít az ha valaki öreg, fáj már mindene, nincsen meg a fizikai ereje egy közelharchoz például, hogy milyen az amikor egy végtelenül képzett, mégis öreg ügynököt megtámadja egy ugyanilyen képzettségű ámbátor fiatal ügynök. Elképesztő jelenetek vannak benne, végtelenül puritán, élethű és teljesen hihető jelenetek ezek, amikor az ember szinte összeszorított fogakkal és farpofával drukkol a főhősnek. Okos, intelligens, meglepő, tele van fordulatokkal és közben kiszámíthatatlan.

Mindemellett szépen lassan megismerjük a karaktereket, itt nem lesznek egyértelműen gonosz és jó emberek, itt mindenki csak ember, aki teszi a dolgát ebben a rendkívül nehéz helyzetben. Dan nemezise Harold Harper, akit a zseniális John Lithgow alakít, aki egy egész életen át üldözte Dant, aki egyébként korábbi kollégája és legjobb barátja volt. Már rögtön a sorozat elején megmondja neki, hogy nincsen esélye, úgyis el fogja kapni hiszen ismeri őt, ismeri minden trükkjét, ő is előre lát mindent, csak azért van még szabadlábon, mert ő így akarta. Ahogy haladunk előre a történetben szépen lassan megismerjük azt a közös múltat, ami végül odavezetett, hogy a valaha legjobbak közé tartozó Dan Chaseből kőrözött bűnöző legyen. Nagyon nehéz képsorok ezek, olyan morális üzenettel a háttérben, amin bizony komolyan el lehet gondolkodni. Külön kiemelném a Locke&Keyből megismert Bill Hecket, aki valami döbbenetesen jó fiatal Jeff Bridges lett, annak ellenére hogy pontosan emlékszünk még arra milyen volt az öregfiú fiatalon, ahogy azt is mindenképpen érdemes megemlíteni milyen fantasztikus formában van Jeff még ilyen öregen is, a hangja meg ugye egyszerűen egy legenda. Az a sajátos motyogós stílus ahogy mély baritonján beszél egyszerűen csak epic, nincsen rá más szó.

Nagyon örülök neki, hogy végül hittem a megérzésemnek és megnéztük a feleségemmel ezt az egészen kiváló sorozatot, már csak azért is, mert így egy kicsivel közelebb kerültünk a második évadhoz, ami már biztos hogy jön csak azt nem lehet pontosan tudni hogy mikor, jó munkához idő kell, dolgozzanak csak rajta eleget, ha követik továbbra is az eredeti regényt akkor nem tudnak melléfogni. Viszont sajnos mivel az eredeti csak egy kötetes ezért félek harmadik évad már nem lesz, pedig nagyon jó lenne Dan történetét a végtelenségig nézni. Ha egy igazán minőségi izgalmas thriller sorozatra vágysz, amiben parádés a szereposztás és úgy kb. minden szempontból tökéletes, akkor ki ne hagyd ezt a remekművet!

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 7.6 | Rotten Tomatoes: 97% | Metacritic: 72
The Old Man (season 1 | 2022 -)
Akció, Dráma, Thriller

Rendezte: Jet Wilkinson, Jon Watts, Greg Yaitanes, Steve Boyum, Zetna Fuentes
Írta: Robert Levine, Daphne Olive, Thomas Perry (regény), Jonathan E. Steinberg
Zene: T Bone Burnett, Patrick Warren
Szereplők: Jeff Bridges, John Lithgow, E.J. Bonilla, Bill Heck, Alia Shawkat, Pej Vahdat, Gbena Akinnagbe, Leem Lubany, Hiam Abbass, Echo Kellum, Artur Zai Barrera, Kenneth Mitchell

Játékidő: 7x 1óra

 

Ha rendelkezel Disney+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Disney+ applikáció

>>> Secret Invasion sorozatkritika

>>> TWD: Dead City sorozatkritika

>>> Platonic sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése