TWD: Dead City・AppleTV (AMC+)

AlmaBlogger   |   2023.12.05 - 18:21   |   Írta: Ca$h   |   18409
05. dec TWD: Dead City・AppleTV (AMC+)

Tartsd közel az ellenségeidet!

Negan (Jeffrey Dean Morgan) hosszú ideig volt börtönbe zárva Alexandria falain belül, az esete ékes példája annak, hogy az ember igenis képes megváltozni egy hosszadalmas büntetés után, de hiába tett meg bármit annak érdekében, hogy ha nem is megbocsájtást de legalább elfogadást kapjon cserébe, nem járt sikerrel. Pedig a túlélők csapata nem keveset köszönhettek neki, bizonyított is nem keveset, de hiába, nem volt mit tenni, úgy döntött felveszi bőrkabátját és egy kevéske készlettel a hátizsákjában útnak eredt, hogy egyedül próbáljon szerencsét. Mindeközben Maggie (Lauren Cohan) és fia Hershel (Logan Kim) ugyancsak útnak eredtek, úgy érezték ez az élet és ez a csapat már sokkal inkább folytogató a számukra, semmint egy békességet nyújtó család, túl sok az emlék, túl sok minden történt a többiekkel ahhoz, hogy képesek legyenek maradni. Természetesen a létező legmesszebb mentek Negantől, hiszen ha valaki akkor ők bizony soha az életben nem lesznek képesek megbocsájtani neki. Egy napon viszont a sors mégis úgy hozza, hogy újra kereszteződnek útjaik, Hershelt valaki fogjul ejtette New York városában és Maggie nem tehet mást, minthogy élete legnagyobb ellenségétől segítséget kérjen, Negan aki úgy érzi örökké adósa lesz ennek a családnak természetesen rögtön igent mond. Útnak ered hát az a nem éppen mindennapi páros, hogy behatoljanak abba a városba, ahova épeszű ember sose merészkedne ...

Régóta léteznek már zombis történetek, könyvek és mozifilmek, mégis Robert Kirkman és Tony Moore epikus képregénysorozata volt az első ami alapjaiban változtatott meg mindent amit eddig erről a történetről tudni véltünk. Egészen elképesztő brutalitása miatt nem véletlen, hogy fekete-fehérben rajzolták meg, de nem is a valósághű vérengzésen volt a hangsúly, nem emiatt lett ennyire híres ez a történet, hanem az élő és lélegző karaktereknek köszönhetően, akiket szépen és alaposan felépítettek, megszerettettek velünk majd valamikor egy váratlan pillanatban borzalmas képsorok közepette megöltek. A Walking Dead világában senki sincsen biztonságban, senkihez sem érdemes túlságosan kötődni, mert bizony soha nem lehet tudni, hogy mikor és milyen borzalmak között fog meghalni. Egyedül a főszereplőt Ricket tudhattuk biztonságban, hiszen azt már a kezdetektől fogva tudni lehetett, hogy a sorozat legfőbb célja az volt, hogy bemutassa hogyan válik egy kedves, szerethető, csupaszív emberből egy igazi szörnyeteg, egy túlélő ebben a borzalmas világban, ahol bizony a szörnyetegek az új lakók és mi magunk vagyunk a sétáló halottak, csak még nem tudjuk hogy azok vagyunk.

A hatalmas sikernek köszönhetően egyértelmű volt, hogy idővel ebből vagy mozit, vagy sorozatot fognak csinálni, a kérdés csak az volt hogy mikor. A dátum 2010 volt és bizony az AMC gondozásában kiadott sorozat bombasztikus siker lett, évről évre egyre jobb, egy igazi jelenség volt ez a tévézés történetében nem vitás. Aztán valahol valamikor sajnos ellaposodott az egész, elhalványulni látszott a siker és ennek a legfőbb oka az volt, hogy a sorozat készítői tudatosan szépen lassan leszakadtak az eredeti műtől, mert a céljuk az volt, hogy valami újat, valami mást alkossanak, ami még a képregény szerelmeseinek is más lesz, számukra is tartogatni fog egy csomó meglepetést. Egyedül csak a szereplők nevét hagyták meg és a főbb helyszíneket, illetve az időről időre megjelenő ellenséges csapatok nevét és harci stílusát. Choose your madness alapon, változatosabbnál változatosabb csoportosulásokkal találkozhattunk, az emberi elme legmélyebb bugyraiba süllyedve, de sajnos ez sem menthette meg a sorozatot attól hogy a nézők száma fogyatkozzon, a lelkesedés lejjebb hagyjon. Idővel megjelentek a mellékágak, mint a Fear the Walking Dead, ami hosszadalmas és fájdalmas kínlódás után, a többszöri megújulások és egyes Walking Deades karakterek átvétele után se volt képes fent maradni, csak elérte ezt is a végzete. Ott volt még az új generációs fiatalokról szóló World Beyond, ami olyan piszkosul pocsék volt, hogy kész csoda megélt két évadot. De a készítőknek ennyi nem volt elég, nem adják fel a harcot, tekintettel arra, hogy a fő sorozatban olyan sok érdekes és szerethető karaktert kitaláltak, úgy döntöttek hogy szétszabdalják a csapatot és készítenek nem egy, nem kettő de rögtön három spinoffot, ezek közül az első a nyáron debütált „Dead City”, amiben Negan és Maggie a főszereplők. Emellett nemrég kijött a „Daryl Dixon” is, amiben természetesen Daryl a főszereplő és jövő év elején fog kijönni az igazi nagy durranás a „The Ones Who Lives” amiben végre megtudhatjuk mi történt Rickkel és a felkeresésére induló Michone-al. 

Én bevallom nem adtam túl sok esélyt ezeknek a sorozatoknak, de tekintettel arra, hogy nagyjából pont a kedvenc karaktereim szerepelnek bennük úgy voltam vele, hogy adok nekik egy esélyt. Az új kompakt és robbanékony szerkezetnek köszönhetően mindegyik sorozat csupán hat részes, ami bőségesen elég ahhoz, hogy kibontakozzon és véget is érjen a cselekmény egy évad alatt, mindeközben pedig olyan fordulatszámmal pörögjön, ami képes fenntartani az érdeklődést. Itt nem lesznek filler részek, itt egy pillanatra se fog leülni a cselekmény, pont annyira látványos és izgalmas amennyire annak kell lennie, pont annyi dráma van ami még belefér és érdekes módon még pár fordulatot is belecsempésztek, amit már nagyon de nagyon régóta nem kaptunk Waling Deadet nézve. Ami bizony szomorú, mert a képregényeknek kb. mindegyik számában minimum egy hatalmas fordulattal zártak a történéseket. Számomra nagyon érdekes és élvezetes volt látni hogyan fejlődik Negan és Maggie nem éppen mindennapi kapcsolata, persze tisztes határok között, hiszen amit Negan tett az egyszerűen megbocsájthatatlan, képtelenségnek tartom, hogy Maggie ezen valaha is képes lesz túljutni, remélem soha nem fogják elkövetni azt a hibát, hogy esetlegesen valami romantikus kapcsolat jöjjön létre közöttük. New York városát és az ottani életet én nem éppen így képzeltem el, hiszen ha kicsit végiggondoljuk a dolgot, akkor alsó hangon tíz millió de inkább több zombinak kéne ott lézengenie a városban, ami miatt ez a város kb. maga a földi pokol. Ehhez képes egész kihalt volt a város, ami nem is csoda mert Dead City ugye, lehet csak a pénz nem volt még elég az első évadra, vagy lehet ők másképp képzelték el NYC zombi verzióját mint én, nem tudhatom. De ettől eltekintve minden rendben volt. A főgonosz talán egy kicsit lapos volt és semmilyen, viszont az ötletet hogy ki is ő valójában jónak tartottam, illetve már kibontakozni látszik a valódi gonosz, amit viszont nagyon jó húzásnak gondolok. Mindent egybevetve nagyon kellemesen csalódtam a sorozatban és nem csodálom, hogy rögtön meg is újították második évadra. Izgatottan várom a jövő évet, hogy kiderüljön hogyan folytatódik a történet, nektek is csak ajánlani tudom, ennyi csalódás után amit az elmúlt hat hét évben Walking Dead cím alatt kaphattunk. Jó ez az új formátum, csak így tovább srácok!

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.2 | Rotten Tomatoes: 80% | Metacritic: 57
The Walking Dead: Dead City (season 1 | 2023 -)
Kaland, Dráma, Horror

Rendezte: Kevin Dowling, Gandja Monteiro, Loren Yaconelli
Írta: Charlie Adlard, Eli Jorne, Robert Kirkman (alkotó), Tony Moore (alkotó), Keith Staskiewicz, Brenna Kouf
Zene: Ian Hultquist
Szereplők: Jeffrey Dean Morgan, Lauren Cohan, Gaius Charles, Mahina Napoleon, Zeljko Ivanek, Logan Kim, Jonathan Higginbotham, Karina Ortiz, Pallavi Sastry, Lisa Emery, Michael Anthony, Aixa Kendrick

Játékidő: 6x 46perc

 

 

Ha rendelkezel AMC+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> AMC+ applikáció

>>> Platonic sorozatkritika

>>> Pachinko sorozatkritika 

>>> High Desert sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése