Platonic (Szigorúan Barátság)・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2023.11.27 - 17:16   |   Írta: Ca$h   |   16879
27. nov Platonic (Szigorúan Barátság)・AppleTV+

Létezik férfi és nő között igaz barátság?

Sylvia (Rose Byrne) egy teljesen átlagos amerikai családanya, aki boldogan éli középosztálybeli életét családjával, három gyönyörű és egészséges gyermeke van, férje Charlie (Luke Macfarlane) egy igazi álomférfi, jóképű, okos, kedves, ki van pattintva, nagyon jó apuka és ráadásul még ügyvéd is. Kell ennél több egy nő boldogságához? Hát, ha kicsit jobban belenézünk ebbe az áloméletbe akkor kiderül, hogy Sylvia feláldozta jogi karrierjét, hogy anya lehessen, férje ügyvéd mégis egy aprócska házban kell élniük, ráadásul magányos is, mert a valaha vadóc és bulizós nő attól még nem lett teljesen más ember hogy családot alapított, alig vannak barátai, nem csinál semmit, csak főállású anya és ebbe lassan kezd nagyon belefásulni. Egyszer csak eljut hozzá a hír, hogy a valaha legjobb barátja Will (Seth Rogen) elvállt a feleségétől, a srác aki azóta már felnőtt, negyven pluszos férfi és azért szakította meg vele a kapcsolatot, mert nem támogatta ezt a házasságot. Gondolta ha már úgyis vége lett, lehet érdemes lenne felhívni, hiszen ez az igaz barátság lényege nem? Bármikor számíthatsz a másikra, mindegy mi történt köztetek, mindegy mennyi idő telt el.

Az első találkozás nem alakul valami jól, annak ellenére hogy régebben az ég világon mindent megbeszéltek, nagyjából egymáshoz se tudnak szólni. Aztán persze később felveszik a fonalat, kibeszélik a régi sérelmeket és pillanatok alatt olyan lesz minden, mintha nem telt volna el az a közel öt év mosolyszünet. Felmerül viszont a kérdés, hogy igaz Charlie maga a megtestesült tökély, de vajon meddig fogja jó szemmel nézni, hogy Sylvia és Will sülve főve együtt vannak, buliznak, nevetnek, iszogatnak néha drogoznak is, állandóan nevetnek, jól érzik magukat és annak ellenére, hogy valóban soha nem volt és nem is lesz köztük szexuális vonzalom, mégis valahogy jobban összeillenek mint a férjével. Charlie úgy érzi ki van rekesztve, ki van zárva a jóból és mindegy hogy mit tesz, ez nagyon valószínű hogy nem is fog megváltozni. Aztán persze jönnek a gondok egymás után, a dolgok fenekestül felfordulnak és lehet eljött az ideje annak, hogy Sylvia és Charlie alaposan újragondolja a házasságát és mindazt, ami eddig fontosnak tűnt a számukra.

Sylvia az a típusú nő, aki minden férfi álma, úgymond az a tökéletes „feleség azonnal” fajta, szép, csinos, elképesztően humoros és jó fej, mindenről lehet vele beszélgetni, benne van minden jóban, nem finnyáskodik, nem húzza a száját, őszinte, mindig elmondja mi a baja. Itt a sorozatban kicsit olyan szürke egérnek próbálják bemutatni, de aki ismeri Rose Byrne munkásságát az pontosan tudja, hogy ennek a szöges ellentéte. Will tipikusan az a legjobb barát fajta, akit imádnak a nők és a férfiak is. Hihetetlenül jó fej, van stílusa, ami persze nem mindenkinek tetszik, de mivel ragaszkodik hozzá és megvan hozzá a természetes önbizalma, ezért elfogadják olyannak amilyen, alkalmazkodnak hozzá. Willnek mindenről megvan a véleménye, kicsit az a dühös fajta, a félrement házassága miatt mindig le kell vezetni valahol a feszültséget és nincs is erre jobb célpont mint a kibérelhető elektromos rollerek, el nem tudom mondani mennyire vicces, hogy szinte minden részben amikor meglátnak pár parkoló rollert, akkor fogják magukat és szanaszét rugdossák mindent, lévén benne van a szerződésben, hogy majd jön valaki és rendberakja őket.

A sorozatnak van egyfajta sajátos és nagyon egyedi stílusa, nélkülöz minden klisét és megszokott formátumot, a két főszereplő között végig lehet érezni a vonzalmat, de mindvégig hűek maradnak a címhez, tehát valóban nem fog történni köztük semmi szexuális együttlét. Ez a két ember tiszta szívből szereti egymást, olyannak fogadják el a másikat amilyen, mindig kimondják ha valami nyomja a lelküket, sokszor el is küldik egymást a fenébe, pontosan olyanok mint egy szenvedélyes és tüzes pár, akik bár sokat veszekednek, mégse képesek egymás nélkül élni. Mindezt úgy teszik, hogy bizony plátói marad a kapcsolatuk, nem lesz köztük semmi komolyabb még csak egy csók se, gyakorlatilag alig érnek egymáshoz. Tisztelik a másik házasságát, kapcsolatát, mert ők bizony csak barátok. Én úgy gondolom, hogy nem létezhet férfi és nő között barátság, mert az egyik fél bizony mindig többet akar, titokban vonzódik a másikhoz és abban bízik, még ha magának is az ellenkezőjét hazudja, hogy lesz majd egy nap, egy pillanat amikor ez az egész megváltozik. Az ilyen barátságot hosszú ideig fent lehet tartani, akár évekig is, de ahogyan azt mondani szokták, ha egyszer bekerülsz a barátzónába onnan bizony nincsen kiút. Véleményem szerint ez nem igaz, mindig van kiút, amikor két ember ennyire szereti egymást akkor bizony bármelyik következő pillanat megváltoztathatja ezt az egészet. A férfiaknál sokkal erősebb a szexualitás mint a nőknél, a nők képesek arra hogy valakit beraknak egy dobozba, ő csak barát, ő a legjobb barátom, ő a fogadott bátyám és mindezt képesek bármeddig alkalmazni, addig a bizonyos pontig, amíg a szeretett „baráttal” nem történik valami fizikai kontaktus, elég csak egy csók és könnyen lehet hogy minden megváltozik, náluk a szexualitás erőteljesen érzelmi indíttatású, szóval egy legjobb barát nagyon jó alap lehet ahhoz, hogy akár életük végéig boldogan éljenek míg meg nem halnak. De sajnos az együtt hülyülés, hogy mindent meg tudnak beszélni egymással, hogy később fantasztikus a szex köztük nem biztos alap arra, hogy komoly kapcsolatban vagy házasságba is így maradjon a dolog. Mert ez a kétfajta kapcsolat bizony szöges ellentéte egymásnak. Más az ha valaki a legjobb barátod és más az amikor minden nap vele fekszel, vele kelsz, együtt nevelitek a gyerekeket, együtt oldjátok meg az anyagi gondokat, összekötitek az életeteket.

A Platonic szerencsére nem feszegeti ezeket a dolgokat, egyszerűen csak be akarja mutatni milyen az, ha két ember tényleg tiszta szívből szereti egymást, bármit megtennének a másikért, mert ők csak barátok, semmit több. Én nem ez a fajta vagyok, nem tudom elképzelni, hogy ilyen létezik, a sorozat végefelé is érezni fogjuk, hogy bizony ők maguk is tudják, hogy ez lehet több mint barátság, mégse lépnek semmit, nem lépik át a határt amit nem szabad átlépni. Lehet a második évadot el fogják rontani azzal, hogy mégiscsak lesz köztük valami, én bízom benne hogy nem, ahogyan abban is hogy lesz második évad, mert az AppleTV+ egy újabb fantasztikus komédiával bővült, ami igazán megérdemelne egy folytatást. 

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.2 | Rotten Tomatoes: 93% | Metacritic: 75
Platonic (season 1 | 2023 -)

Rendezte: JNicholas Stoller, Francesca Delblanco
Írta: Judy Choi, Francesca Delblanco, Brittany Miller, Nicholas Stoller, Guy Endore-Kaiser, Andrew Gurland, Justin Nowell, Ron Weiner
Zene: Michael Andrews
Szereplők: Rose Byrne, Seth Rogen, Luke Macfarlane, Tre Hale, Andrew Lopez, Carla Gallo, Vinny Thomas, Guy Branum, Sophie Leonard, Max Matenko

Játékidő: 10x 30perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 6.99$, az éves díj 69$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Pachinko sorozatkritika 

>>> High Desert sorozatkritika

>>> Treason sorozatkritika


Kommentek megjelenítése