Hosszú idő után végre magához tér a mobilpiac

Tech Hírek   |   2023.11.24 - 07:55   |   Írta: L Ferenc   |   7936
24. nov Hosszú idő után végre magához tér a mobilpiac

Az elemzők jó hírről számoltak be: erősödni látszanak az okostelefon eladások.

A Counterpoint Research arról számolt be, hogy az elmúlt hónapban 5 százalékkal több okostelefon talált gazdára világszerte, mint az előző esztendő hasonló időszakában. Mindez nem hangzik túl komoly eredménynek, pedig nagyon is az, ugyanis az elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy legutóbb 27 hónappal ezelőtt volt példa arra, hogy növekett a mobilpiac.

Legutóbb 2021 közepén regisztráltak növekedést a szektorban, ami annak következménye volt, hogy az emberek javarészt otthon ültek a koronavírus-járvány miatt, és az egyéb területeken el nem költött pénzük egy részét új mobilra fordították. Ugyanezen év őszén aztán gyorsan bezuhantak az eladások, "köszönhetően" a chiphiánynak, tavaly ősszel pedig az iPhone 14 termékcsalád megjelenése lehelt új életet a mobilpiacba. 

A 2023 októberében regisztrált növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy a fejlődő piacokon, így például a Közel-Keleten, Afrikában, Kínában és Indiában is javultak az eladási mutatók, illetve ugyebár az Apple idei új telefonjai is sokat lendítettek a dolgokon. 

A Counterpoint Research munkatársai úgy vélik, hogy az idei év utolsó negyedévében tovább fog folytatódni az okostelefon-piac növekedése, és jó esély van arra, hogy 2024-ben is folytatódni fog a folyamat. 

Az IDC piackutató cég nemrégiben napvilágot látott jelentéséből kiderül, hogy a világpiacot továbbra is a Samsung dominálja, mely cég 2023 harmadik negyedévében 59,5 millió okostelefont adott el, és ily módon 19,7 százalékos piacrészre tett szert. Nem hangzik rosszul, azonban gyorsan hozzá kell tennünk, hogy egy évvel korábban még 65 millió készüléket dobott piacra a dél-koreai vállalat, ami akkoriban még 21,4 százalékos piacrészt jelentett. A Samsung eladási mutatói rekordmértékben, 8,4 százalékkal romlottak.

A képzeletbeli dobogó második fokára a korábbiakhoz hasonlóan az Apple állhat fel a maga 53,6 millió darabos eladási mennyiségével, illetve 17,7 százalékos piacrészével. Az almás logós amerikai vállalat 2,5 százalékkal tudta növelni az eladott készülékek darabszámát, a piacrésze pedig 0,5 százalékponttal javult. 

Hasonló mértékben, mintegy 2,4 százalékkal javított eladási adatain, illetve 0,4 százalékponttal a részesedésén a jelenleg a piac körülbelül 13,7 százalékát uraló bronzérmes Xiaomi. Az elektromos autók piacára is betörő kínai cég az elmúlt negyedévben 41,5 millió okostelefont dobott piacra. 

Az Apple legközelebb várhatóan jövő szeptemberben mutat be új mobilokat, a Samsung és a Xiaomi viszont várhatóan már 2024 elején leleplezi legfrissebb csúcskészülékeit, az S24-es, illetve a 14-es szériát. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése