Tovább késik az Apple első saját 5G chipje

Almás Pletykák   |   2023.11.20 - 09:03   |   Írta: L Ferenc   |   17970
20. nov Tovább késik az Apple első saját 5G chipje

Könnyen lehet, hogy csak 2026-ban jön az első almás logós 5G modem.

Az Apple mindent megtesz annak érdekében, hogy növelni tudja függetlenségét a hardver-beszállítói partnereitől, illetve, ha ez nem minden esetben megy (például kijelző fronton), akkor igyekszik az adott alkatrészeket egyszerre több forrásból beszerezni, több lábon állni. 

Ennek jegyében az amerikai vállalat a közelmúltban házon belülre vitte a chipkészleteiben lévő processzormagok és grafikusgyorsítók fejlesztését, és 2019 óta arról is pletykálnak, hogy az Apple az 5G modem fejlesztésbe is bele kíván vágni. Jól értesült források szerint szerint a cég ez irányú munkálatai egy kicsit megcsúsztak, és könnyen lehet, hogy a korábbi pletykákkal ellentétben nem 2025-ben, hanem csak 2026-ban fog elkészülni az első almás 5G chip.

Az Apple először 2020 végén erősítette meg, hogy saját modem fejlesztésébe vág, majd pedig nem sokkal később arra is fény derült, hogy 1 milliárd dolláros beruházást hajt végre a müncheni kutatási-fejlesztési részlegén. Ebben a németországi központban folynak a legújabb 5G és egyéb vezeték nélküli technológiai fejlesztések.

Emlékezetes, hogy szabadalmi problémák miatt az Apple 2018-ban szakított addigi modem-beszállítójával, a Qualcommal, és kényszerűen át kellett állnia a kevésbé fejlett Intel megoldások használatára. Utóbbi gyártó küszködött a modem részlegének nyereséges üzemeltetésével, így aztán 2019-ben 1 milliárd dollárért eladta azt az Apple-nek. Ez pedig igen jó ugródeszkát jelenthet az Apple számára. 

Egyelőre azonban még nem tartunk ott, hogy az iPhone-okban Apple gyártmányú 5G modem lenne. Az idén szeptemberben debütált iPhone 15 széria és a jövő ősszel érkező iPhone 16 sorozat készülékei még egész biztosan Qualcomm-féle modemet vonultatnak fel, és jó eséllyel a 2025-ben leleplezendő iPhone 17-esek, valamint az állítólagos iPhone 4 SE sem kapja még meg a saját fejlesztésű 5G hardvert. 

Az Apple egyébként akkor sem lesz bajban, ha esetleg 2025-ig sem készülne el a saját 5G fejlesztéseivel, ez esetben ugyanis továbbra is a Qualcommtól szerezné be a szükséges hardvert. A Qualcommnak viszont komoly érvágást jelent majd, ha az Apple már nem tőle fogja vásárolni az 5G modemeket. A jelentős bevétel kiesésre állítólag úgy próbál meg felkészülni a Qualcomm, hogy gőzerővel rááll a középkategóriás és olcsó mobiltelefonokba szánt 5G modemek fejlesztésére és gyártására.

Bár laikusként annak tűnhet, egy saját 5G modem kifejlesztése és gyártása korántsem egyszerű feladat, még egy Apple méretű patinás techcégnek sem. Jelenleg egyébként a Qualcommon kívül csak a Samsung, a Huawei, a MediaTek és az Intel készít saját 5G chipet. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése