Apple watch 8 vs 9 - melyik a jobb választás?

AlmaBlogger   |   2023.11.19 - 14:43   |   Írta: Hidasi Ákos   |   16568
19. nov Apple watch 8 vs 9 - melyik a jobb választás?

Érdemes a legújabb modellt megvenned?

Az Apple idei szeptemberi eseményét egy videó nyitotta, amely az iPhone és az Apple Watch egészségügyi és biztonsági funkcióit mutatta be. A videó tanulsága szerint, ha úgy döntesz, hogy megveszed az Apple Watch Series 9-et, akkor természetesen továbbra is hozzáférhetsz a népszerű egészségkövető és baleset-felismerő funkciókhoz, de kapsz egy új, jobban működő Siri-t, egy világosabb kijelzőt, valamint egy vidám rózsaszín tok és pánt lehetőségét is.

Emellett a Series 9 egy új és izgalmas, egykezes gesztusbevitelt, a Double Tap-et is bevezet, amely lehetővé teszi, hogy a hüvelyk- és mutatóujj egyszerű összeérintésével hívásokat fogadj, alkalmazásokat hívj elő és így tovább. Ez nagyszerű lehet mindazoknak, akiknek problémái vannak a finommotoros készségekkel, és esetleg nem tudják hatékonyan használni az érintésalapú beviteleket, vagy nem tudják könnyen kezelni a digitális koronát. Emellett azonban azoknak az átlagfelhasználóknak is egy kellemes funkció, akiknek nincs ilyen jellegű nehézségük.

Viszont a kérdés fennmarad, mindent egybevetve megéri-e tehát frissíteni az Apple Watch Series 8-ról? Nézzük meg a tavalyi és az idei Apple Watch közötti legfőbb különbségeket, illetve hogy milyen esetben érdemes az egyiket vagy a másikat választanod.

 

Az Apple Watch Series 9-et akkor érdemes megvenned, ha...

1. Előnyödre válik az egykezes Double Tap gesztusbevitel

Az Apple Watch apró kijelzővel és gombokkal rendelkezik, amelyeken nehézkes lehet a navigálás - különösen akkor, ha problémáid vannak a finommotoros képességekkel.

Az egykezes gesztussal azonban olyan feladatokat is könnyedén el tudsz majd végezni, amelyek a digitális koronához és az akciógombhoz vannak rendelve, mint például az alkalmazások elindítása, hívások fogadása vagy az ébresztőóra szundi módba állítása.

 

2. Fényesebb kijelzőre van szükséged

Az Apple Watch Series 9-ben használt frissített Retina kijelző 2000 nites csúcsfényerőre képes, ami azt jelenti, hogy kemény beltéri világításban vagy közvetlen napfényben is könnyebben olvashatsz rajta szövegeket, használhatod a FaceTime-ot és dolgozhatsz az alkalmazásokkal. Ez főleg azoknak jöhet igazán kapóra, akik sok időt töltenek a szabadban a munkájukból vagy hobbijukból fakadóan.

A kijelzőt azonban be lehet állítani akár csak egy nitre is, hogy ultra-homályos legyen, amikor arra van szükséged, például amikor lefekvéshez készülődsz, és nem szeretnéd, hogy az értesítések felébreszthessenek, vagy amikor moziban vagy.

 

3. Környezetbarátabb okosórát keresel.

Az Apple Watch Series 9 készülékháza 100%-ban újrahasznosított alumíniumból készült, az új, szövött óraszíjak pedig akár 68%-ban újrahasznosított anyagból készülnek. Ez azt jelenti, hogy az Apple hozzájárul a hulladéklerakókba kerülő fém és e-hulladék mennyiségének csökkentéséhez, valamint a vállalat karbonlábnyomának mérsékléséhez.

 

Az Apple Watch Series 8-at akkor érdemes megvenned, ha...

1. Nincs szükséged a gyorsabb S9 chipre

A Series 9 az új Silicon S9 chippel és egy 4-magos neural engine processzorral készül, amely gyorsabb, simább animációkat, valamint a Siri-kérések készüléken belül történő feldolgozását biztosítja.

Ha azonban nem használod gyakran a Sirit a Watchodon, vagy ha nem fordítasz nagy figyelmet arra, hogy az alkalmazások indításkor vagy használat közben azok mennyire hasítanak, akkor az új S9 chip nem sok előnyt fog jelenteni. Ha tehát nincs szükséged csúcsteljesítményre, sok mindent nem fogsz veszteni.

 

2. A HomePod integráció nem a te világod

A Series 9-et úgy építették fel, hogy együttműködjön az Apple HomePoddal, hogy javítsa és bővítse az okosotthonod eszközhálózatát. Ha azonban nem rendelkezel HomePod-dal vagy nem tartod fontosnak ezt az újítást, akkor ezt sem fogod hiányolni az órából.

 

3. Nem mondasz nemet egy kis spórolásra

Nem meglepő módon az Apple Watch Series 8 jelentősen olcsóbb, mint az idei óra, így ha emellett teszed le a voksod, azzal egy kicsit boldogabbá teszed a pénztárcád. Hogy ez pontosan mit jelent?

 

Apple Watch Series 9 vs. Apple Watch Series 8: ár és elérhetőség

Az Apple Watch Series 9 ára az alumínium változat esetében 189.990 forintról indul, a rozsdamentes acél modellek pedig 329.990 forintról indulnak. Ez a modell azonnal megvásárolható az Apple weboldalán, illetve más kiskereskedőknél és szolgáltatóknál is.

Az Apple Watch Series 9 elérhetővé válásával azonban az Apple Watch Series 8 kifutott. Ez egyrészt rossz pontnak hangzik elsőre, tekintve hogy így ez nem kapható már az Apple  webshopjában. Azonban használtan még mindig rengeteg remek minőségű modell kapható, ráadásul így még olcsóbban tudsz hozzájutni ezekhez az órákhoz.

 

Apple Watch Series 9 vs. Apple Watch Series 8: ítélet

Az Apple Watch Series 9 az egyik legnagyobb fejlesztés, amit az Apple az elmúlt évek során a viselhető eszközökön végrehajtott.

Az S9 chip nagy szó, tekintve hogy ennek köszönhetően az óra a Siri-hez intézett kéréseinket és kérdéseinket mostantól a készüléken belül dolgozza fel, nem pedig egy külső szerveren keresztül. A Double Tap gesztus szintén nagy frissítés, hiszen végre lehetővé teszi az egykezes vezérlést. Emellett más újítások is érkeztek persze, például az új, második generációs UWB-chip lehetővé teszi, hogy az Apple Watch segítségével megtaláljuk az elkallódott iPhone 15 szériás (és későbbi) ihone-jainkat, hasonlóan az AirTagek helymeghatározásához.

Bár a dizájn és a kijelző ugyanúgy néz ki, mint korábban, a 2000 nit csúcsfényerőnek köszönhetően az Apple Watch Series 9 sokkal jobban használhatóvá válik a szabadban, erős napsütésben a korábbi modelleknél.

Az Apple Watch Series 9 egyetlen furcsasága, hogy még az S9-es chippel együtt sem javult az általános akkumulátor-üzemidő. Továbbra is ugyanaz a 18 óra áll rendelkezésre, mint korábban. Míg az Apple Watch Series 8 nagyon hasonlított az előtte lévő Series 7 és Series 6 modellekre, addig az Apple Watch Series 9 az S9 chipnek köszönhetően frissnek és újnak tűnik. Ja, és ez a rózsaszín szín egyszerűen gyönyörű.

De vajon mindez megér egy frissítést az egy évvel ezelőtti Apple Watch Series 8-hoz képest? Ez csak rajtad múlik. Bár az új S9 processzor lenyűgözően hangzik, a Series 8 sem számít semmilyen mércével mérve sem egy rossz készüléknek. Ezt, valamint a két óra közötti nagyon hasonló kijelzőt, akkumulátort és egészség-követési tapasztalatokat figyelembe véve valószínűleg nem baj, ha vársz még egy évet, hogy megnézd, mit kínál az Apple Watch Series 10.

Az Apple Watch Series 9 biztosan szórakoztató frissítés, de ha nincs rá kereted vagy nem vagy megfelelően meggyőzve, ne bosszankodj túlságosan, hogy kihagyod ezt az órát, az Apple Watch Series 8 ugyanis szintén egy remek készülék.

Forrás: Zdnet

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése