Pachinko・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2023.11.21 - 18:10   |   Írta: Ca$h   |   14942
21. nov Pachinko・AppleTV+

Min Jin Lee nagysikerű regénye alapján.

1883-ban egy aprócska halászfaluban egy halász és a felesége bérlőket fogad a házában, hogy megkeressék a mindennapi kenyérrevalót. Három fiúk született, ebből kettő teljesen egészséges volt, mégis csak Hoonie (Dae Ho Lee) élte meg a felnőttkort, aki nyúlszájjal és sánta lábbal jött a világra. Hátrányos helyzete miatt mindenki azt hitte, hogy soha nem nősülhet meg, amikor viszont 1910-ben Japán megszállta Koreát minden megváltozott. A legtöbb ember az éhezés szélére került, de nekik ott volt az akkor már hivatalos szállónak számító otthoni ház, aminek köszönhetően meg sikerült annyira szedniük magukat, hogy egy házasságszerző segítségével találjanak neki egy tisztességes feleséget. Nem sokkal később a szülei meghaltak, feleségével átvette a családi vállalkozást és született egy kislányuk Sunja (Yuna), aki egy igazi csoda volt, hiszen senki se gondolta volna, hogy egy ilyen embernek születhet gyereke, aki ráadásul makk egészséges. Hoonie a világon mindennél jobban szerette kislányát, nagy-nagy szeretetben, odafigyeléssel és türelemmel nevelte őt, ameddig csak tudta ... ez a történet Sunjáról és későbbi családjáról szól, egy olyan világban, amit a mai emberek el se tudnak képzelni, egy történet ami négy generációt is átkarol, egy történet családról, szerelemről, tisztességről, becsületről, emberi értékekről.

A Pachinko a zseniálisan tehetséges Min Jin Lee második regénye, ami szinte rögtön New York Times Bestseller lett, a regény maga 2017-ben jelent meg és a koreai történelem egy olyan korszakát mutatja be hétköznapi kisembereken keresztül, amit szerintem a legtöbb ember egyáltalán nem ismert. Nekem például fogalmam nem volt arról, hogy Japán 1910-ben megszállta Koreát, ami egy borzalmasan nehéz időszaka volt ennek a sokat megélt országnak, egy olyan oldalát ismerhetjük meg Japánnak, amit nem igazán tudtunk volna róluk elképzelni, főleg annak a tudatában amilyenek most, így a huszonegyedik században. Rasszizmussal, minden napos diszkriminációval és sztereotípiákkal kellett szembenéznie ennek a szerencsétlen, a japánok semmibe vették őket, úgy bántak a koreaiakkal mintha nem is emberek lettek volna, mintha csak egy aljanép lennének, akik nem érdemlik meg az emberi bánásmódot. Számomra ez a kor nagyon furcsa egyvelegét képezte egy a szélsőséges kommunizmusnak és a náci korban lévő fasizmusnak, aminek a borzalmaival szerintem mindenki tisztában van. Ezek után már nem csodálkozom, hogy a Japán császár szövetségese lett Hitlernek, lassan össze fog állni a kép mindenkiben, hogy ez mit is jelentett valójában. A megszállás egyébként egészen 1945-ig tartott, amikor is az USA megadásra kényszerítette Japánt, Hiroshima és Nagasaki után.

Ahogy azt korábban már írtam, a történet négy generációt is átkarol, 1910-1989 között játszódik, míg a regényben ezek a korszakok szépen külön voltak bontva három könyvre, addig az AppleTV+ sorozata nagyon szépen váltogatja ezeket az idővonalakat, amiket eléggé könnyű megkülönböztetni egymástól, lévén borzalmasan sokat változott a világ ezalatt a közel nyolcvan év alatt. Természetesen ennyi idővonalhoz rengeteg szereplőt meg kell ismernünk, ami már önmagában is nagyon nagy dolog, főleg nekünk európai embereknek, akiknek ugye minden „kínai” ugyanúgy néz ki, főleg ha nem is kínaiak hanem koreaiak meg japánok. A sorozat felirata zseniálisan ki lett találva, ugyanis a mandarin nyelv sárgával míg a japán kékkel van átszínezve ennek köszönhetően gyönyörűen látni fogjuk, hogy a szerencsétlen koreaiak, akik bele lettek kényszerítve egy ilyen borzalmas életbe kénytelen voltak megtanulni japánul, de nem minden szót mondtak ezen a nyelven, a beszédük egy részét a sajátjukon használták. 

A történet főbb szereplői mindegyik idővonalban meg fognak jelenni, külön színészekkel életre keltve őket. Sunji (Minha Kim) lesz talán az egyetlen, akinek még a kislánykorát is megismerhetjük egy rövid időre. Sunjira nagyon nehéz lenne bármilyen negatív jelzőt mondani, egy olyan fiatal lány volt aki nagyon nem passzolt bele ebbe a maradi világba, egy erős, magabiztos nő, aki mindig tudta hogy mit akar, mindent elért az életben amit csak akart, volt tartása, becsülete, nagyon nehéz döntéseket kellett meghoznia az életben, teljesen máshogy alakult volna az egész sorsa ha például élete első szerelme mellett marad és elfogadja azt a tényt, hogy bár soha nem vehetik feleségül mégis meglesz mindene, el fogják tartani és biztonságban és jólétben élhette volna le életét. De ő nem volt képes elfogadni a másodhegedűs szerepét, még akkor sem, ha ez akkoriban elképzelhetetlen volt egy fiatal nőnek. Vállalta, hogy terhesen, férj nélkül, kitaszított lesz, egy olyan nő aki soha senkinek nem fog kelleni, akin mindenki áttapos, akit mindenki lenéz és semmibe vesz. Bemocskolta a becsületét azzal, hogy teherbe esett, de ő vállalta mindezt és valahogy mindig is sejtette, hogy a szerencse majd rákacsint. 

Történetünk másik fontos szereplője Hansu (Lee Min-Ho), a borzalmasan nehéz gyerekkorból származó fiatalember, aki szó szerint a semmiből építette fel az egész életét, mindenért meg kellett küzdenie, mindenkin át kellett tipornia és minden egyes lépéssel elveszített valamennyit emberségéből és pont amikor megismeri Sunjit az egyetlen nőt, akit valóban tiszta szívéből szeretett, már késő volt. Nős emberként nem tudott beteljesedni a szerelme, pedig ez a lány fiút szült volna neki, ami mindig is az álma volt. Hansu egy nagyon ellentmondásos karakter, az a típusú rosszfiú, akit valahogy mégis meg tud kedvelni az ember, főleg amikor jobban megismerjük a múltját és azt hogyan jutott el oda, hogy végül találkozzon és szerelembe essen Sunjival. A saga talán harmadik legfontosabb szereplője Solomon (Jin Ha), Sunji unokája, akinek a történetét már 1989-ben követhetjük nyomon, ekkor Sunji már egy imádnivaló nagymama. Édesanyja korán meghalt, édesapja Mozasu (Soji Arai) aki Sunji fia, idővel újra megnősült és egy igencsak furcsa nőt vett feleségül, aki nagyon szerette a pénzt és sajnos más férfiakat is. Volt egy lánya Hana (Mari Yamamoto) aki így Solomon féltestéve lett, aki pont olyan vadóc és törvényenkívüli lány volt, mint az anyja. Ahogyan az meg van írva, a két gyerek egymásba szeretett, az ellentétek vonzzák egymást alapon, a színtiszta jóságot képviselő Solomon teljesen elkallódott és tönkrement volna ha Hana mellett marad, éppen ezért döntött úgy édesapja igencsak fájó szívvel, hogy egyetembe küldi fiát Amerikába, hogy ott embert faragjanak belőle, egy sikeres és magabiztos fiatalembert, aki majd megvalósítja az amerikai álmot. A fiatalokat szétszakították, szívüket összetörték, már csak az idő mondhatja meg, hogy ez jó döntés volt-e, vagy a lehető legrosszabb.

Min Jin Lee története csodálatos ... magam sem tudom, hogy miért, de hosszú ideig csak halasztottam és csúsztattam a sorozat megtekintését, nem tudom miért éreztem azt hogy nem nekem való. Mondanom sem kell hogy borzalmasan nagy hiba volt ennyit várni vele, de szerencsére végül erőt vettem magamon és belekezdtünk a pici feleségemmel, úgy nagyjából két nap alatt ledaráltuk az egészet és amikor a végére értünk borzalmasan nagy ürességet éreztünk. A Pachinko egy igazi klasszikus epikus saga, nem tudom erre a megfelelő magyar szót, talán a családregény a megfelelő fordítás, de ez annyira béna és egyáltalán nem kifejező szó rá, mert sokkal több ennél. Nekem az első történet, ami eszembe jutott az örök klasszikus Tövismadarak (The Thorn Birds), az volt talán csak ennyire szívszaggatóan gyönyörű és borzalmas egyszerre. A beteljesületlen szerelem, a tiltott gyümölcs, egy kis történelem, fantasztikus párbeszédek, zseniális színészek, a cinematográfia, a rendezés és a zenék is pazarok. Monumentális, megható, szíven talál és szinte könyörög az ember, hogy nézhesse tovább. Tekintettel a sorozat volumenjére egyértelmű volt, hogy lesz folytatás, ahogyan az is hogy nem lesz elég egy év arra hogy elkészüljön. Nekünk talán csak abban volt szerencsénk a késői megtekintéssel, hogy talán jövőre (2024) már jönni fog, de az a nyolc rész is nagyon hamar el fog telni és utána a befejező évadra ugyancsak két évet kell majd várni.  

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.3 | Rotten Tomatoes: 97% | Metacritic: 87
Pachinko (season 1 | 2022 -)
Dráma

Rendezte: Justin Chon, Kogonada, Leanne Welham
Írta: Soo Hugh, E.J. Koh, Min Jin Lee (regény), Fraklin Jin Rho, Mfoniso Udofia, Lauren Yee, Hansol Jung, Ethan Kuperberg, Matthew J. McCue
Zene: Nico Muhly
Szereplők: Lee Min-Ho, Soji Arai, Jin Ha, Minha Kim, Youn Yuh-jung, Anna Sawai, Jimmi Simpson, Kaho Minami, Steve Sang-Hyun Noh, Mari Yamamoto, Inji Jeong, Hye-jin Park, Bruce Baek, Han Joon-Woo

Játékidő: 8x 55perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 6.99$, az éves díj 69$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> High Desert sorozatkritika

>>> Treason sorozatkritika

>>> The Fall of House Usher sorozatkritika


Kommentek megjelenítése