High Desert・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2023.11.14 - 17:55   |   Írta: Ca$h   |   13118
14. nov High Desert・AppleTV+

Egyeseknek csak lejjebb vezet az út!

Peggy (Patricia Arquette) éppen a középosztálybeli, tökéletes amerikai álmot éli családjával, amikor a sivatag közepén (High Desert) lévő medencés luxusvillájában szülinapozik, a nem éppen szűk családi körrel. Ott van a férje Denny (Matt Dillon) aki a világon mindenkinél jobban szereti őt. Ott van az édesanyja (Bernadette Peters), aki káprázatosan gyönyörű és kábé úgy néz ki mintha csak öt évvel lenne idősebb lányánál, aki nem csak hogy megszülte és felnevelte őt, de mindvégig a legjobb barátja maradt. Ott vannak a gyerekei, a két testvére és azoknak a gyerekei is. Buli van, kaja bőséggel a tálakban, az idő gyönyörű, a medence vizének hőmérséklete nem is lehetne tökéletesebb, ez minden amerikai álma, egy kis bulizás a jólétben, együtt a családdal. A dolgok viszont pillanatok alatt egy rémálommá válnak, amikor hirtelen rájuk tőr a drogelhárítás kommandós csapata, ugyanis kaptak egy fülest arról, hogy ebben a házban bizony valami huncutság történik. Peggy családja hirtelen tökéletes koordinációban kezdi előásni mindenhonnan az illegális drogokat és tesznek meg mindent annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló nagyjából másfél perc alatt mindent megsemmisítsenek ...

Ugrunk az időben, eltelt tíz év, Peggy egy elképesztően szánalmas vadnyugati élményparkban dolgozik, mint a helyi kocsma dívája, férje Denny börtönben csücsül, mert mindent magára vállalt, ilyen egy igazi férfi nem igaz? Főhősünk édesanyja nemrég meghalt, ami hatalmas törést jelent Peggy életében, lévén nem csak az anyját hanem a legjobb barátját is elvesztette egy személyben. Ha mindez nem lenne elég, akkor még két testvére is megjelenik és bejelentik, hogy mivel évek óta nem tudja fizetni a ház részleteit, ezért úgy döntöttek hogy eladják azt, lévén anyjuk halála óta ez az ő házuk is és elegük van abból hogy nekik kell fizetni Peggy helyett, aki ugye még mindig ott lakik. Nincs mit tenni, valamit ki kell találni, az éppen elvonón lévő aprópénzért dolgozó ex-díler asszonyságnak komplett életmódváltásra van ahhoz szüksége, hogy erre képes legyen.

Őszintén ki merem jelenteni, hogy sok-sok éves fanatikus és fáradhatatlan sorozatrajongóként, aki szinte minden szolgáltatóra elő van fizetve, az AppleTV+ az amit a legjobbnak, legszínvonalasabbnak tartok mind közül, tudom hogy hazánkban még nem nagyon terjedt el, de látva a cikkeim olvasottságát azért nálunk is akad pár rajongó. Eddig még soha nem kellett komolyabban csalódnom a felhozatalban, még akkor is ha egy sorozat egyáltalán nem érdekelt és húztam a megnézését ameddig csak tudtam, végül a legtöbb esetben valami instant mesterművel lett dolgom. Eddig talán a legrosszabb értékelésem a három pont volt, szinte mindent vagy négyre vagy ötre kell értékelnem, mert egyszerűen ennyire jók az AppleTV+ sorozatok. Éppen ebből kiindulva próbáltam nagyon, de nagyon megérteni vagy szeretni ezt a sorozatot, de sajnos nem sikerült. Mert szerintem pocsékra sikeredett, hogy miért? Hamarosan kiderül, maradjatok velünk!

Kezdjük rögtön azzal, hogy nagyjából olyan négy részre (ami az egész sorozat fele ugye) volt szükségem ahhoz, hogy egyáltalán valamennyire megértsem ennek a történetnek a mesélési módját, humorát, azt a keserédes, cinikus, mégis minden körülmények között pozitív hangulatot, amit legfőképpen Peggy karakterén keresztül próbáltak közvetíteni felénk. Patricia Arquette-et mindig is egy jó színésznőnek tartottam, de mivel sajnos pár kimagaslóan jó film után (True Romance például) szinte teljesen eltűnt a reflektorfényből, ezért nem sikerült nyomon követnem a pályáját, ahogyan azt sem ahogy szépen lassan megöregedett. Nem akarok itt most nagyon antiPC lenni, bodyshame-elni meg végképp nem, elég ha csak egyszerűen elhiszitek nekem, hogy konkrétan sokkot kaptam tőle amikor tavaly újra megláttam a Severance-ben. Az a tüneményes, bájos kislány aki a True Romance-ben volt hirtelen ötven évet öregedett harminc év alatt és mindezt úgy hogy még csak ötvenöt éves. 

Sajnos nagyon megváltozott, miközben a stílusa maradt a régi, éppen ebből kifolyólag sajnos már nem áll jól neki az amit képvisel. Sokkal jobbat alakított a Severance-ben, ahol egy mogorva, félelmetes, érzelemmentes perszónát játszott. Peggy karaktere valahogy nem jött át, folyamatosan rohan, kapkod, magyaráz, szövegel, pillanatok alatt átlát mindent és tökéletesen tud bánni az emberekkel, soha nem esik pánikba, mindig mosolyog és pozitív marad, képtelen belátni azt, hogy az élete egy hatalmas nagy romhalmaz, egy gigantikus trágyadomb. Az emberek imádják őt, a tenyeréből esznek, rongybabaként irányít mindenkit, pillanatok alatt felmér bárkit és pontosan azt mondja nekik, amit hallani akarnak. Viszont hatalmas életkudarcának a kulcsa az, hogy mindezt nem tisztességgel és becsületesen teszi, hanem össze-vissza hazudozik, mindeközben magát is átverve olyan mértékben, hogy már ő maga is elhiszi azt amit mond. Állandóan csalódást okoz mindenkinek és istenadta tehetségét nem arra használja fel amire kéne, hanem állandóan a rövidebb és egyszerűbb utat keresve egyre mélyebbre és mélyebbre süllyed a kakiba. Peggy karaktere nagyon fontos ebben a sorozatban, de Patricia sajnos nem képes átadni, valahogy nem hiteles, legalábbis nekem nem volt az és ettől már rögtön bukott is minden más amiben meg jó a sorozat.

Minden egyes mellékszereplő egyszerűen frenetikus, nem véletlen, hogy ilyen erős a színészi felhozatal, nem tudok semmi rosszat mondani a többiekről, mert egyszerűen zseniálisan játszák a szerepüket. Matt Dillon ellentétben Patriciával kb. egy évet se öregedett az elmúlt harminc évben. A főnökét játszó Bruce Harvey elképesztő forma, a suttyó, világvégi, sivatagi városban élő mégis New York-i olasz maffiózó külsejével és kiejtésével, a hanglejtésével, érzelmi kitöréseivel egyszerűen nem lehet nem imádni. Az időnként végtelenül ostoba mégis sokszor félelmetesen zseniális legjobb barátnője Carol (Weruche Opia) is nagyon eredeti karakter, aki hamis személyazonossággal hozzáment valami random csávóhoz, aki aztán meghalt és tisztességes pótanyaként lízingelte mostohalányát, aki éppen tinédzser és valami elképesztő hogy miket művel, amiket ő persze csak egy vállendítéssel tűr és tűr amíg egyszer ki nem borul a bili. A duplaszerepben lévő legendás Bernadette Peters pont az ellentéte Patriciának, megmutatta azt hogyan kell több mint hetven évesen negyvennek kinézni. Ez a színésznő egy ilyen szerepet csak úgy mellényzsebből kiráz. 

Jay Roach agymenése egyszerűen nem jött át nekem, nagyon érezhető rajta egyébként Ben Stiller elmebeteg stílusa, aki egyébként egyik főproducere volt a sorozatnak. Nagyon furcsa és nehezen követhető humor, elképesztően zseniális színészekkel prezentálva, akik a lelküket kitették azért hogy sikerüljön és működjön ez a sztori, de sajnos nem működött. Nem vagyok biztos benne, hogy akarták folytatni, hiszen az ugyancsak nagyon gyenge utolsó rész nagyjából lezár mindent amit le kell zárni. De mivel a sorozat óriásit bukott, ezért kapott egy hatalmas kaszát ebben biztos vagyok. Eddig még nem kellett csalódnom egyszer sem az AppleTV-ben, de ez most nagyon nem sikerült. Nem is tudom hogyan sikerült átjutnia a rostán, gondolom nem tett jót a felhozatalnak, hogy a péntek esti szórakozást kibővítették a szerda estével is és mivel most már két napot kell telepakolni tartalommal ezért elengedhetetlen, hogy a nagy sietségben néha melléfusson az a vonat. Hát ez nem csak hogy mellément, de még ki is siklott és egy hatalmas robbanással a végén semmi nem maradt belőle, csak némi füstfelhő ...

 

Szerintünk: 2/5 | IMDb: 6.2 | Rotten Tomatoes: 71% | Metacritic: 67
High Desert (miniseries | 2023)
Komédia, Krimi, Dráma

Rendezte: Jay Roach
Írta: Nancy Fichman, Katie Ford, Jennifer Hope
Zene: Jeff Russo
Szereplők: Patricia Arquette, Brad Garrett, Weruche Opia, Bernadette Peters, Rupert Friend, Matt Dillon, Eric Petersen, Jayden Gomez, Jeffrey Vincent Parise, Kellen Jospeh, Christine Taylor, Susan Park

Játékidő: 8x 30perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 6.99$, az éves díj 69$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Treason sorozatkritika

>>> The Fall of House Usher sorozatkritika

>>> Hijack sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése