Hijack (Az eltérített járat)・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2023.10.16 - 17:17   |   Írta: Ca$h   |   10443
16. okt Hijack (Az eltérített járat)・AppleTV+

Higgyék csak, hogy ők irányítanak!

Sam Nelson (Idris Elba) éppen hogy csak eléri a Dubaiból Londonba induló járatot, ha nem lett volna elfoglalva a saját problémáival akkor még akár oda is figyelt volna erre mint egy jelre, egy jelre hogy talán jobb lett volna ha mégse éri el. De nem ezzel volt elfoglalva, hanem a gondolatok tengerével amik folyamatosan az elvesztett feleségére és fiára helyzeték a hangsúlyt. Nem lehet tudni miért hagyta el a felesége, nem is ez most a fontos, hanem sokkal inkább az, hogy a repülőn furcsa jelek utalnak arra, hogy valami készölőben van. Egy olyan ember számára, mint Sam aki azzal keresi a kenyerét, hogy megfigyeli az embereket, a körülményeket, majd a pillanatok leforgása alatt meghozza azt a döntést, aminek segítségével bármilyen üzletet, vagy kommunikációs helyzetet meg tud oldani, mégpedig úgy hogy az számára illetve az ügyfelének a legkedvezőbb legyen. De ezúttal nem egy üzleti úton van, éppen hazafele tart és bizonyos emberek nagyon furcsán kezdenek el viselkedni az utasok közül, nem is kell hozzá túl sokat várni, hogy kiderüljön miért ...

A Hijack a semmiből jött, látott és rögtön tartolt is rendesen, pedig valójában nincsen benne semmi különleges vagy eredeti, azon kívül hogy nagyon jól bánik a karakterekkel, rendkívül erős a jellemrajzokban és mesterien mutatja a világot Samnek a látószögéből, aki mindenre figyel, mindent lát és a pár pillanat leforgása alatt meghozza a létező legjobb döntést. Néha ezek olyan meglepő fordulattal járnak, amihez foghatóval korábban csak a 24 című sorozatban találkozhattunk. Csak míg Jack lehengerlő stílusával, sokszor erőszakkal és üvöltözéssel oldotta meg a nehéz helyzeteket, addig Sam kedves, úriember, soha nem emeli meg a hangját és a létező legritkábban fordul erőszakhoz. Nagyon üdítőleg hat ez a valós időben zajló, meglehetősen pörgős és izgalmas sorozaton belül, olyan üdefolt ez, ami teljesen leszögezi az embert a kanapéra, a tévé elé és csak borzalmas kínok között képes kivárni a jövő hetet amikor végre láthatja a folytatást. Szerencsére én már rutinos rókaként megvártam míg véget ért a sorozat és csak ezután vetettem rá magam, mint kacsa a nokedlire, mondanom sem kell, hogy nem bántam meg azt a pár hetes várakozást ami ezt megelőzte.

Arra már rég rájöttem, hogy a világ legjobb sorozatait Angliában csinálják, van bennük valami teljesen egyedi és elragadó, amire csak ők képesek, nagyon nehéz megfogalmazni, hogy pontosan mi is ez, de aki már látta mondjuk a Sherlockot, The Crownt, Good Omenst, Black Mirrort, Ted Lassot, The Fallt, Peaky Blinderst vagy éppenséggel a legendásan jó Doctor Whot azt pontosan tudja, hogy miről beszélek. Pont annyira amerikai recept amennyire kell, de mégsem az, annyira látványos mintha amerikai lenne, de mégis valahogy más, visszafogott és egészen egyedi érzékiséggel és érzelmivilággal rendelkeznek, de ami a legfontosabb az a humor, a jó angol száraz humor, aminek nincsen párja. A Hijcak érdekes módon ezek közül a jellegzetességekből nem vonultat fel szinte semmit, de csupán az hogy mindenki tahó angol kiejtéssel beszél, a csavarosan elegáns észjárás amit képvisel és a feszült, mégsem különösebben akciódús történetvezetés egészen különlegessé teszi. Mert itt a hangsúly az embereken van, senki sem egyértelműen jó vagy gonosz, mindenki csak ember, mindenkinek vannak érzései, motivációi és pontosan ez az a vonal, aminek Sam a főszereplőnk a nagymestere. Eleinte nem lehet tudni, hogy ő akkor pontosan ki, az ember először arra tippel, hogy az éppen aktuális Flight Marshall, akinek az a dolga, hogy civilnek öltözve meglapul és csak akkor lép akcióba amikor arra a legnagyobb szükség van. De nem, ő valami egészen más, valami egészen egyedi, olyan karakter akivel nem sokszor találkozni a hasonlóan izgalmas Thrillerekben.

De nem csak Samen van a hangsúly, hiszen ennek a sorozatnak a legfőbb erőssége a karakterformálás, a karakterfejlődés, ami hihetetlen, de még a valós időben zajló hét órás út alatt is megifgyelni, hogy egyes szereplők honnan hova fognak eljutni. Mert a készítők kellő időt fordítottak arra hogy megismerjük Sam volt feleségét, a fiát, megismerjük a rendőrséget, a politikusokat akik keményen tartva a gyeplőt mindent megtesznek annak érdekében hogy ne engedjenek a terroristáknak, a repülésirányítókat, akik végtelen profizmusukkal nem keveset segítenek abban, hogy a dolgok a lehető legkedvezőbben alakuljanak. Természetesen szépen lassan meg fogjuk ismerni szinte az összes utast, az utaskísérőket, pilótákat de még magukat a gépeltérítőket is. Igen, idővel elérik azt, hogy szinte szimpatizálni fogunk velük, mert ahogy korábban írtam, ők is csak emberek és ki fog derülni pontosan, hogy mit miért csinálnak. Az életben semmi sem történik ok nélkül, az ok és okozat nehéz teherként fog a vállunkra nehezedni és még az is lehet, hogy meg fogjuk érteni őket mire a sorozat végére érünk. Mert mindenkinek van főnöke, mindig van nagyobb hal, mindenkinek dirigál valaki. Érdekes kapcsolatrendszer az, amit a sorozat nagyon jól bemutat, érzékeltet és mindeközben remekül fogunk szórakozni.

Persze legfőképpen egy izgalmas és váratlan fordulatok sokaságát tartogató sorozat ez, ami szerencsére nem lett kínosan elnyújtva, pontosan olyan hosszú amilyennek lennie kell. Nincsenek tölteték részek, nincsenek flashbackek, visszaemlékezések. A fókusz folyamatosan a repülőn marad és minden más vonal is csak ezzel a problémával foglalkozik. A repülés ideje hét óra, a sorozat hét részes, ami igaz nem annyira feszesen és pontosan tartja a valós idő koncepcióját, mint annak idején a 24, de egyértelműen ezt a stílust próbálja meglovagolni, valljuk be egész jól teszi. De persze a 24 egyszeri és megismételhetetlen, soha senki nem lesz képes még egyszer olyat alkotni, mint Kiefer Sutherland és tehetséges csapata. Ettől függetlenül az Eltérített Járat egy rendkívül izgalmas, élvezetes és jó sorozat, amit kár lenne bárkinek is kihagyni, aki szereti a jó kis Thrillereket. Ezúttal az AppleTV+ nem egy bestseller regényhez nyúlt, hanem egyszerűen csak volt egy jó forgatókönyv, amit elkészíttettek és mindezt sikerrel véghez is tudták vinni. Tiszta szívvel ajánlom bárkinek. 

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.5 | Rotten Tomatoes: 87% | Metacritic: 66
H/JACK (miniseries | 2023)
Dráma, Thriller

Rendezte: Jim Field Smith, Mo Ali
Írta: Jim Field Smith, George Kay, Fred Armesto, Adam Gyngell, Catherine Moulton, Kam Odedra, Anna-Maria Ssemuyaba
Zene: Anne Nikitin
Szereplők: Idris Elba, Neil Maskell, Max Beesley, Ben Miles, Kaisa Hammarlund, Zora Bishop, Jeremy Ang Jones, Kate Philips, Jasper Britton, Aimeé Kelly, Mohamed Elsandel, Holly Aird, Justin Salinger

Játékidő: 7x 47perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 6.99$, az éves díj 69$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Ashoka sorozatkritika

>>> The Crowded Room sorozatkritika

>>> The Big Door Prize sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése