The Crowded Room (A zsúfolt szoba)・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2023.10.02 - 17:21   |   Írta: Ca$h   |   11616
02. okt The Crowded Room (A zsúfolt szoba)・AppleTV+

Az Apple újra mesterművet alkotott!

Egy metrón vagyunk Danny (Tom Holland) feszeng, izzad, látszik rajta hogy nagyon zaklatott, egy papírzacskót szorongat a kezében, mintha attól rettegne hogy bárki is kiszúrja mire készül éppen. Mellette ül Ariana (Sasha Lane) aki kedves vele, törődik az érzéseivel, megpróbál egy kis bátorságot tölteni a rettegő fiatalemberbe, nem győzi kihangsúlyozni, hogy nem kell megtennie, ő megérti ha nem teszi meg, de gondoljon csak bele mennyi embert mentene meg azzal ha mégis megtenné. Danny dönt, elhatározza magát, leszáll a metróról és határozottan elindul a célja felé. A cél egy férfi, átlagosnak tűnik, csak sétál a tömegben, nem tűnik úgy mintha rossz ember lenne, Danny elővesz egy fegyvert a zacskóból ráfogja a férfira és felé kiállt egyet, az emberek közben meglátják a pisztoly és sikongatni kezdenek, a férfi megfordul és ekkor Danny teljesen lefagy, képtelen megtenni, mégse elég erős hozzá. Ekkor Ariana kirántja a fegyvert a kezéből és el kezd lövöldözni a férfira, a golyók össze vissza repkednek, emberek sikoltva menekülnek az életükért, az egyik lövedék vállba találja a férfit, akinek végül sikerül elmenekülnie. Danny kétségbeesetten áll csak ott, pár örökkévalóságnak tűnő pillanatig, majd magához tér és gyorsan menekülni kezd a rendőrség elől ...

A sorsa elől persze senki sem menekülhet, főleg ha ilyen meggondolatlan és ostoba dolgot tesz amit ő, végül csak elkapják. Az ellene felhozott vádak nagyon súlyosak, köztük többszörös emberölésre való kísérlet, ami meglepő ahhoz képest, hogy egy büntetlen előéletű, kedves, hallgatag srácról van szó, aki soha semmi rosszat nem tett mások ellen. Rya (Amanda Seyfried) ismeri az ügyön dolgozó nyomozót, aki rögtön elújságolja neki, hogy ez a srác tutira nem százas, mindenképpen beszélnie kell vele, ez egy olyan eset amit gyakorlatilag neki találtak ki, mintha csak az égből jött volna egy esély hogy helyrehozza a karrierjét. Rya pszichológiát tanít az egyetemen, közben aktívan praktizál is, csak nőként, így a hetvenes évek végefelé nem sok esélye van arra, hogy valamit el is érjen az életben azon kívül hogy családanyának áll és mossa a szaros alsógatyákat. Persze őt nem ilyen fából faragták, nem véletlen hogy elváltan egyedül él az anyjával és ketten nevelik öt éves forma kisfiát. Egyetlen esélye a kiugrásra az lenne, ha írna valami igazán egyedi és különleges könyvet, ami a szakmába vág. Elég Dannyvel csak pár szót váltania és rögtön érzi, hogy neki meg kell oldania ezt az ügyet, itt valami egészen egyedi és különleges dolog történt.

 

!!! SPOILER VESZÉLY !!!

 

Mindenki tudja, hogy nem vagyok az a spoileres fajta, eddig szinte mindig meg sikerül oldanom a cikkeket anélkül, hogy bármi fontosat is lelőjek a nagyérdeműnek. De ez a sorozat olyan téma, amiről lehetetlen véleményt írni anélkül, hogy egy nagyon fontos dolgot megemlítenék. Úgy gondolom, hogy a cím is nagyon árulkodó, a bemutatóról nem is beszélve, illetve elég az első rész első fél óráját megnézni ahhoz, hogy rögtön tudjuk mi itt a felállás. Arról nem is beszélve, hogy Danny Sullivan karaktere valóban élt, 2014-ben halt meg, a neve Billy és ő volt az első olyan ember akit bíróság előtt diagnosztizáltak mint Tudathasasában (DID) szenvedő beteg embert. Akkoriban erről még csak legendák terjengtek, senki nem vallotta valós betegségnek, sőt mi több nevetségesnek tartották, hogy valaki tényleg ilyen tünetekkel kell hogy együtt éljen. Ezt a betegséget gyakran összekeverik a Skizofréniával, pedig a kettő elmezavar nagyon eltér egymástól, legfőképpen abban, hogy a Skizofréniában szenvedő embernek nincsen többszörös személyisége, legfőképpen olyan akinek más a neme, nemi érdekeltsége, esetlegesen még más nyelvet beszél. A DID (Dissociative Identity Disorder, amit régebben Multiple Personality Disordernek hívtak) pontos magyar kifejezését nem ismerem, lehet pont ezért hívja itthon mindenki skizofréniának, legfőbb jellemzője, hogy a betegnek bármennyi különálló személyisége lehet, akik nem is ismerik egymást, lehet más a nemük, beszélhetnek más nyelvet, sőt mi több egy heteró férfi simán lehet homoszexuális is, vagy éppenséggel ugyanúgy a férfiakat kedveli, mert az éppen adott személyisége nő. Elképesztően súlyos betegség, aminek szinte minden esetben valami borzalmas gyerekkori trauma lett a kiváltó oka. A beteg egyáltalán nem tud állapotáról, van hogy a személyiségeit maga előtt látja, beszél velük, meg van győződve arról hogy ott vannak. Éppen ezért ha valamelyik ilyen személy elkövet valami bűncselekményt, akkor a beteg nem vonható felelőségre, mert nem ő volt az aki a bűnt elkövette. Ezekben az időkben ezt a dolgot nevetségesnek tarották, tagadták a létezését, Billy Milligan volt az első olyan eset, amikor a bíróság elfogadta, hogy ez a betegség igenis létezik.

Mindenkit meg szeretnék nyugtatni, ez a sorozat nem arról szól, hogy főszereplőnk DID-ban szenved és erre csak a végén jövünk rá, mint valami hatalmas csavarra. Voltak olyan idők amikor minden második film erről szólt, volt amiben valóban nagyot is ütött pl. „Azonosság”. Nem, ez a történet egy rendkívül kedves, gátlásos, visszafogott fiatalember életéről szól, szép lassan összeáll majd bennünk a kép, hogy mi történt vele és valójában attól a pillanattól fogva, hogy rájövünk milyen betegségben szenved egy egészen egyedi filmes élményben lesz részünk, hiszen sose fogjuk tudni, hogy melyik szereplő valóságos és melyik csak a fejében létezik. Egy idő után amikor már tisztán látunk, nem marad más, minthogy izgulunk érte, hogy ne kapjon olyan súlyos büntetést, amit kiszabtak rá, hiszen látni fogjuk hogy valójában ártatlan szegény. Amik vele történtek borzalmasak, a szívünk fog megszakadni érte, Tom Holland alakítására meg nincsenek jelzők, de tényleg nincsenek. Akinek akár egy pillanatra is megfordult a fejében, hogy ő csak egy éppen aktuális szexszimbólum, ő csak egy Pókember, az biztosan teljesen másképp fog ránézni innentől fogva. Kicsit megdöbbentett, hogy a kritikusok világszerte mennyire lepontozták ezt a csodálatos sorozatot, nem igazán értem hogy miért, gondolom a naiv amerikaiak nem viselik túl jól az ennyire nyomasztó és depresszív történeteket, ami nem kertel, mindent de tényleg mindent kőkeményen megmutat. Az eredeti Billy Milligan igaz nem volt ennyire kedves és szimpatikus ember, jóval több bűncselekményt elkövetett, mint ez a bizonyos fegyveres lövöldözés, köztük nemi erőszakot és fegyveres rablást is, de valójában ezeket nem ő követte el, hanem kettő az alternatív személyiségei közül, ha igazak a hírek akkor ebből több mint húsz volt neki.

A zsúfolt szoba egy döbbenetes alkotás, bevallom csak Tom Holland miatt néztük meg, mert számomra már többször is bizonyította hogy mennyire tehetséges. Mivel magyar vagyok és nem ismertem az eredeti történetet, ezért rendesen nyakon ütött, hogy miről is szól valójában és mint már korábban is írtam nem az volt letaglózó, hogy rájöttünk arra miről fog szólni, mert erre már nagyon korán felfigyeltünk. A sorozat nem is akarja annyira titkolni a betegséget. Amiatt ennyire jó, ahogyan a karaktereket felépíti, elmeséli, ahogy megértjük őket, a színészi alakítások miatt, a mesteri rendezésnek köszönhetően. Ilyen egy igazán értékes történet, amiből olyan nagyon kevés van manapság, ami hatással van ránk, szépen lassan építi fel magát, egy pillanatra sem unalmas, a beszélgetések értékesek és újra kijelenteném, hogy Tom Holland valami elképesztő benne. Nagyon sajnálnám ha semmi díjat nem kapna érte, mert ha valamire akkor erre az alakításra miden létező díjat odadobnék neki csípőből. Nem egy könnyű darab, nagyon nehéz, őszinte, nem kendőzi el a dolgokat, néha többet mutat mint kéne, de ez mind kell ahhoz hogy megértsük az egészet. Maradandó, emlékezetes, sokáig beszélni fogunk még róla, kötelező megnézni!

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 7.6 | Rotten Tomatoes: 33% | Metacritic: 48
The Crowded Room (miniseries | 2023)
Életrajz, Krimi, Dráma

Rendezte: Brady Corbet, Mona Fastvold, Kornél Mundruczó, Alan Taylor
Írta: Akiva Goldsman, Todd Graff, Daniel Keyes (regény), Suzanne Heathcote, Gregory Lessans, Henrietta Ashworth, Jessica Ashworth, Cortney Norris
Zene: Trevor Gureckis
Szereplők: Tom Holland, Amanda Seyfried, Sasha Lane, Will Chase, Lior Raz, Emmy Rossum, Thomas Sadoski, Levon Hawke, Sam Vartholomeos, Christopher Abbott, Emma Laird, Carmen Ejogo, Zachary Golinger, Stephen Barrington, Jason Isaacs, Laila Robins 

Játékidő: 10x 47perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 6.99$, az éves díj 69$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> The Big Door Prize sorozatkritika

>>> Drops of God sorozatkritika

>>> Silo sorozatkritika


Kommentek megjelenítése