Silo・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2023.09.12 - 17:17   |   Írta: Ca$h   |   8918
12. szept Silo・AppleTV+

Az igazság a felszínre tőr ...

Nem lehet tudni mi a pontos dátum, csak azt hogy a távoli jövőben járunk, egy olyan Földön ahol valami borzalmas esemény elpusztította a felszíni élővilágot, kihalt pusztaság van amerre csak a szem ellát, sehol egy élőlény, a levegőt nem lehet belélegezni. Az emberek egy komplett, szigorú szabályokon alapuló civilizációt hoztak létre a föld alatt egy silóban. Nem tudjuk ki építette a silót, nem tudjuk miért nem lehet életben maradni a felszínen, nem tudjuk meddig kell még itt lent maradni, egy nap talán majd kijutunk innen, de ez nem ma lesz ...

Sheriff Holstonnak (David Oyelowo) jutott az a nehéz feladat, hogy fenntartsa a rendet és megteremtse a biztonságát annak a több mint tizezer embernek, akik itt a Silóban laknak. Három évvel ezelőtt szeretett felesége kimondta azt a pár szót, amit bár nem mondott volna ki. „Ki akarok menni!” – ezek voltak a szavai, amit a Siló törvényei szerint nem mondhat vissza és az ég világon senki sem tarthatja vissza, hogy ezt meg is tegye. Ekkor már mindenki tudta, hogy halálra van ítélve. A Siló törvényei szerint a lakó akarata szent és sérthetetlen, ők mindent biztosítanak neki ahhoz, hogy egy rövid ideig életben maradjon, annyit kérnek tőle csupán, hogy ha kijutott akkor tisztítsa le annak az egyetlen kamerának a lencséjét, ami a nap huszonnégy órájában élőben mutatja a kinti felszínt. Eddig még senkinek sem sikerült öt percnél tovább életben maradnia, még a legerősebbek is belehaltak a kinti atmoszférába, viszont eddig még egyetlen ember se volt, aki nem törölte volna le a kamerát. Holston három évig bírta elviselni a feleségének hiányát, végül úgy dönt hogy kimondja a szavakat, utána megy és ő is szerencsét próbál. Az esemény után azonban furcsa halálesetek történnek a Silóban, Holston legfőbb bizalmasát a legalsó 144. szinten dolgozó főtechnikus Juliette Nicholst jelöli meg utódjaként, aki eleinte nem akarja elvállalni ezt a neki teljesen idegen munkát. De végül úgy dönt mégis belevág, folytatja a nyomozást, hátha neki majd sikerül a végére jutni mi is történik valójában a színfalak mögött.

Hugh Howey világhírű regénytrilógiáját meglehetősen érdekes módon építette fel. Az első kötet aminek a címe „Wool” ugyanis öt külön megjelenő novellából épült fel, ennek az első három részéből készült az AppleTV sorozatának első évadja. Gondolom ezt a menetet követve a maradék kettőből készül majd a következő évad. De a trilógia második része, aminek a címe „Shift” már nem Juliette történetét folytatja, hanem a több száz évvel ezelőtti történésekkel foglalkozik, hogyan épült a Siló, milyen események vezettek odáig hogy eljussunk Juliette történetvonalához. Ez a könyv pedig három novellából épül fel (First Shift, Second Shift, Third Shift) ami egyenként különböző idősávokban játszódnak. A trilógia befejező kötete a „Dust” viszont már újra Juliette-el és az egész történet konklúziójával foglalkozik. Szóval a tévés rajongóknak fel kell arra készülni, hogy ha az Apple hű marad a könyvekhez akkor több mint valószínű, hogy nagyjából a harmadik évadban nem fogunk találkozni szeretett főszereplőinkkel. Leghamarabb csak a negyedik vagy ötödikben, attól függ a Shiftet meddig fogják elnyújtani. Érdekes szerkezet ez, nem nagyon találkoztam még hasonlóval és egyben bátor is, hiszen a legtöbb ember nem akar másokról olvasni, nem érdekli őket semminek az előzménye, maximum csak akkor, ha már az eredeti történet le van zárva és ezek után érdekességképpen megtudhatjuk mit történt minden előtt, lásd Star Wars Episode I-III. Na de most már térjünk vissza az első évadhoz.

Ahogyan azt már megszokhattuk az AppleTV elképesztő érzékkel és alapossággal választja ki sorozatait, legtöbb esetben valami legendás könyvciklust vagy éppenséggel bestseller regényeket filmesít meg. Nekünk magyaroknak ez különösen jó dolog, hiszen nem ismerjük azt a kismillió regényt amik Amerikában korábban már hatalmas sikereket értek el. Biztosan vannak olyan olvasók, akik hallottak már a Silórol, esetlegesen olvasták is, nekem újdonság volt és már a bemutatója után tudtam, hogy teljesen odaleszek érte. Mindig is szerettem az ilyen disztópikus történeteket, annak ellenére, hogy a legtöbb egy kaptafára épül. A Siló pontosan ebben a legerősebb, ugyanis pár apróságon kívül nem hasonlít semmi korábbi történetre. Eltekintve attól az alapkoncepciótól, hogy a Siló 144 szint mély és természetesen az emberek szintek szerint lesznek felosztva. Legalul van a kiszolgáló személyzet, a melósok, akik ugye a legközelebb vannak a reaktorhoz, ami a meleget és a levegőt termeli, ha bármi balul sülne el, akkor ők halnak meg a leghamarabb. A középső szinteken él a középosztály az értelmiség, az orvosok, mérnökök, tanárok stb. a legfelsőbb szinteken él a gazdag réteg, aki valójában nem sokkal gazdagabbak a leniteknél, legfeljebb csak nagyobb a lakásuk, valamivel tisztább és jobb élelmekhez jutnak hozzá mint mások. Itt laknak a gazdagok, a bírák, ügyvédek stb. ettől a szintezéstől eltekintve a Siló lakóközössége klasszikus kommunizmusban élnek, de nem a jó értelemben véve, hanem valami hasonlóban mint ami Sztálin idejében volt. A bíróság áll mindenek felett, fehér terror van, jobb ha az ember betartja a szabályokat, mert ha valakit veszélyesnek tartanak a közösségre nézve, akkor könnyen lehet, hogy a következő nap véletlenül „öngyilkos” lesz és leveti magát a századik emeletről.

Az első pár rész döbbenetesen izgalmas, nagyon tetszett hogy az ég világon semmit nem tudunk az emberiség múltjáról, azt se tudjuk hogy mennyit írunk, mi a pontos év vagy dátum, akárcsak az itteni lakosok, teljes sötétségben vagyunk tartva. Aztán a történések teljesen átalakulnak és átmegyünk egy izgalmas krimibe, ami sokszor már-már thrillernek nevezhető. De sajnos idővel ez kezd unalmassá válni, hiába zseniálisak a színészek, a hangulat, az atmoszféra, valljuk be hogy bizonyos dolgok csak el lettek nyújtva és pont akkor amikor már tényleg nagyon unnánk a banánt, a készítők is ráéreztek erre és újra felpörögnek az események, az utolsó kettő rész már olyan izgalmas lesz hogy pészmékerre lesz szükségünk. A finálé meg mindent üt, ember legyen a talpán aki képes kivárni a folytatást. Rebecca Ferguson aki idáig szinte minden szerepben a végzett titokzatos fekete özvegye volt, egy olyan oldalát mutatja be amivel eddig még sose találkoztunk. Soha nem lesz kirittyentve, soha nem lesz kisminkelve, fiúsan öltözködik, fiúsan viselkedik, mégis mindig képes megmaradni nőnek, egy nem mindennapi nőnek, akiért izgulni fogunk, együtt érezni vele, a hátán viszi az egész sorozatot. Még a legendásan parádés Tim Robbinst is lepipálja, ami nem mindennapi teljesítmény. A Silo világszerte elképesztő sikereket ért el, már nagyjából a harmadik rész után kőbe lett vésve, hogy jön a folytatás, ami nem is volt kérdés szerintem senki számára. Az már viszont igen, hogy ha a Wool végére érünk akkor vajon a Shift jön vagy azt szépen angolosan át fogják ugrani és rögtön a befejező Dustot dolgozzák fel. Érdekes kérdés ez, már nagyon várom mi lesz ebből. Bátran merem ajánlani mindenkinek, legyen férfi vagy nő, nonbináris vagy pánszexuális, mert a Silón már most látszik, hogy instant mestermű, csak azért nem adtam rá öt pontot, mert voltak olyan részek amik kicsit unalmasak voltak és el lettek nyújtva, ettől eltekintve nagyon ott van a toplisták elején!

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 8.1 | Rotten Tomatoes: 88% | Metacritic: 75
Silo (season 1 | 2023 -)
Dráma, Misztikum, Sci-Fi

Rendezte: Adam Bernstein, Morten Tyldum, Bert, Bertie, David Semel
Írta: Lekethia Dalcoe, Hogh Howey (regény), Jeffrey Wang, Graham Yost, Jessica Blaire, Ingrid Escajeda, Remil Aubuchon, Aric Avelino, Fred Golan, Cassie Pappas
Zene: Atli Övarsson
Szereplők: Rebecca Ferguson, Common, Tim Robbins, Harriet Walter, Avi Nash, Chinaza Uche, Billy Postlethwaite, Iain Glen, David Oyelowo, Rick gomez, Ferdinand Kingsley, Chipo Chung, Remmie Milner

Játékidő: 10x 1óra

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 6.99$, az éves díj 69$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Black Mirror sorozatkritika

>>> FUBAR sorozatkritika

>>> Rabbit Hole sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése