Rabbit Hole・AppleTV (SkyShowtime)

AlmaBlogger   |   2023.08.22 - 10:04   |   Írta: Ca$h   |   9730
22. aug Rabbit Hole・AppleTV (SkyShowtime)

Kiefer Sutherland végre újra megtalálta a helyét a 24 után.

John Weir (Kiefer Sutherland) egy meglehetősen érdekes vállalkozást irányít, kicsit nehéz lenne pontosan megfogalmazni hogy miben utazik, de röviden az lenne a lényege, hogy megrendelésre hamis bizonyítékokat készít a kollégáival, tökéletesen összehangolt és megkomponált időzítések segítségével. Valamilyen szinten szélhámosnak is nevezhető vagy csalónak, de mivel a törvényeket tökéletesen ismeri, ezzel együtt minden kiskaput, ezért képtelenség elkapni és bíróság elé vinni. Mivel valójában nem követ el bűncselekményt ezért semmilyen szinten nem nevezhető bűnözőnek sem. Egy vérbeli túlélő ő, aki a törvény pengeélén táncolva kihasználja mindazt a jogot, ami megadatott neki, mint amerikai állampolgárnak. Egy napon felkeresi egy régi barátja, akivel együtt nőttek fel és régebben közös vállalkozást is vezetett, hogy lenne egy könnyű meló, amivel hatalmasat lehet kaszálni. John tekintettel arra, hogy maximálisan megbízik Valence-ben (Jason Butler Harner) elvállalja a munkát, amit természetesen egy nap leforgása alatt el is végez. Viszont arra a láncreakcióra, amit ezzel a melóval okozott nem lehetett előre felkészülni ...

Kiefer Sutherland neve a legendás 24 óta tökéletes garanciát jelent arra, hogy valami igazán minőségi és különleges szórakozásra számíthatunk ha kezünkbe vesszük a távkapcsolót. Kiefer volt talán az első színész, aki annak idején büszkén vállalva véleményét kijelentette, hogy Hollywood haldoklik, a mozi mint olyan hamarosan meg fog halni. Igaz talán 2001-ben amikor elvállata a 24 főszerepét ez még kicsit korai kijelentés volt, de a mai napokban már egyértelmű, hogy a tévézést leváltotta a streaming, ami meg lassan a mozit fogja megölni. Lényeg a lényeg ő meglátta az előjeleket, éppen ezért vágott bele a 24-be, amit neki és a lelkes filmes csapatnak olyan magasságokba sikerült emelni, amit talán még azóta se tudott egyetlen sorozat sem meglépni. Egy történet, ami valós időben játszódik, egy évad egy teljes napot ölel fel, a történések és az akció folyamatosan pörög, a fordulatok meg olyan mennyiségben és minőségben követik egymást, hogy képtelenség volt bármit is előre látni, még a sorozat utolsó évadjaiban sem, pedig akkor már veterán nézőknek számítottunk. Míg a Twin Peaks megreformálta a TV-t mint olyant, addig a 24 egy teljesen úgy műfajt vezetett be, mégpedig a világhírű színészek sorozatokban való debütálását. Manapság már teljesen egyértelmű, hogy minimum egy hatalmas sztár van egy sorozatban, de még azon sem lepődünk meg ha tucatjával jelennek meg, lásd Extrapolations. Teljesen természetes dolog ez és Isten áldja Kiefert a bátorságáért, hogy ezt bevezette és hála neki ez a dolog teljesen el is terjedt.

Kicsit talán elkalandoztam a cikkünk alanyától a Rabbit Hole-tól, aminek a magyar fordításának nem sok értelme lenne, itt valójában Alizra és Csodaországra kell gondolni és az ottani nyúl üregre, mert ahogyan ott is Aliz egy teljesen másik világban találta magát, addig ebben a sztoriban a főszereplőnk is egy olyan helyzetben találja magát amiről fogalma sincsen hogy mi és teljesen tanácstalanul áll a dolog előtt. Tekintettel arra, hogy ő pontosan ezzel foglalkozik, hogy valójában ő volt az, aki ilyen helyzetbe hozta eddig az embereket, kicsit ismeretlen neki most a másik oldalon állni. John egyébként egy nagyon összetett, komplex személyiség, az egy dolog, hogy valószínűleg zseni, olyan ember aki a pillanat tört része alatt látja maga előtt egy helyzet összes lehetséges kimenetelét, ami valóban nem semmi, a gond csak az, hogy mivel hajlamos a depresszióra, ezért időnként nem tudja megkülönböztetni a valóságot attól amit csak a fejében látott, néha úgy reagál egy lehetséges ámbátor meg sem történt eseményre mintha az megtörtént volna. De szerencsére nem őrült, szóval ha szólnak neki hogy John, ez meg se történt akkor észreveszi magát és korrigál. Nem szereti az embereket, nem bízik meg bennük, az ő bizalmát megszerezni nagyon nehéz és egyben nagy dolog is. A csapatát és az életében lévő pár embert viszont megbecsüli és bármit megtenne értük.

A Rabbit Hole egyáltalán nem az a sorozat amire számítottam, bevallom nem tudom miért egy kicsit abban reménykedtem, hogy hasonló lesz a 24-hez, de persze hatalmas nagy hiba lett volna a készítőktől a nosztalgiafaktorra hajazni, szóval John az nem Jack, koránt sem az, egy teljesen másik karakter és teljesen más képességekkel rendelkezik, mert míg Jack egy a világot teljesen feketében és fehérben látó szuperügynök volt, aki képes bármire de tényleg bármire hogy elérje a célját, addig John egy törékeny, szuperintelligens ember, aki legfőképpen az eszével próbál érvényesülni és azzal, hogy mindig három lépéssel ott van mindenki előtt, ennek a képességének köszönhető az, hogy végre megszületett újra az a sorozat ami képtelenség előre kiszámítani, olyan fordulatok lesznek benne, hogy az agyunkat eldobjuk. Párszor olyan eufórikus állapotba kerültem tőle, hogy legszívesebben hangosan kurjongattam volna.

Végre itt van nekünk megint egy sorozat az egyik kedvenc színészünkkel, ami fordulatos, látványos, izgalmas, elgondolkodtató, a párbeszédek mondanak és üzennek valamit, rengeteget lehet belőle tanulni és talán ki fog nyílni a szemünk pár olyan dologra, amikre nem igazán gondoltunk volna. A színészek pazarok, a rendezés és a képivilág fantasztikus és a zene, hát az valami döbbenetes, olyan mély és pszichedelikus dallamok lesznek folyamatosan a sorozatban, amihez foghatóval nem nagyon találkoztam eddig egy krimi alatt. Nagyon megadja azt az eleve különleges alaphangulatot, ami ezt a sorozatot végig jellemzi. Bevallom imádtam minden egyes másodpercét már csak abban bízom, hogy nem fogják elkaszálni és hamarosan jön a folytatás. Ti mit gondoltok róla?

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 7.5 | Rotten Tomatoes: 75% | Metacritic: 66
Rabbit Hole (season 1 | 2023 -)
Akció, Dráma, Thriller

Rendezte: Glenn Ficarra, John Requa, Daniel Attias, Jon Cassar, Gwyneth Horder-Payton, Batan Silva
Írta: Glenn Ficarra, Gabriel Ho, John Requa, Alexandra Salerno, Hunt Baldwin, Thomas Aguilar, Michael J. Ballin, Wendy Riss
Zene: Siddhartha Khosia
Szereplők: Kiefer Sutherland, Meta Golding, Enid Graham, Rob Yang, Walt Klink, Charles Dance, Jason Butler Harner, Alexandra Castillo, Matthew MacFadzen, Maia Jae Bastidas, Wendy Makkena, Peter Weller

Játékidő: 8x 1óra

 

 

Ha rendelkezel SkyShowtime előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> SkyShowtime applikáció

>>> Hello Tomorrow! sorozatkritika

>>> The Wheel of Time sorozatkritika

>>> Tulsa King sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése