Wheel of Time (Az Idő Kereke)・AppleTV (Amazon Prime)

AlmaBlogger   |   2023.08.07 - 17:06   |   Írta: Ca$h   |   10913
07. aug Wheel of Time (Az Idő Kereke)・AppleTV (Amazon Prime)

Minden idők második legsikeresebb fantasy regénysorozata útnak indult az Amazonnak köszönhetően.

„A világunk romba dőlt. Sok-sok évvel ezelőtt férfiak, akik nagy hatalommal születtek úgy gondolták, rabul ejthetik a sötétséget. Micsoda arrogancia! Mikor elbuktak, a tengerek felforrtak, hegyek tűntek el, városok égtek porig, és az aes sedai nőkre maradt, hogy rendet teremtsenek. Ezek a nők mindennél jobban emlékeztek valakire: a férfira, aki a Világtörést okozta. Sárkánynak nevezték őt. Ez a férfi most újjászületett. Nem tudjuk hol, hogy kik a szülei, hogy lányként vagy fiúként született-e újjá. Csak azt tudjuk biztosan, hogy a gyermek lassan felnőtté válik, és meg kell találnunk ... a sötét úr előtt.”

Ezekkel a sorokkal indul az Amazon első nagyszabású fantasy sorozata, amit sokan balga módon a nagy Game of Thrones gyilkosnak hittek, pedig a kettő történetnek az ég világon semmi köze egymáshoz. Ez a bevezető ékes példája annak hogyan működik a mai világban a woke-os puhítás, a feminista mozgalom egyre nagyobb teret alkotó elterjedése, ugyanis ez a háttértörténet teljes mértékig igaz, csak éppenséggel a történet felét tartalmazza csak. Az eredeti háttérsztori röviden így szólt: „Az idők kezdetén a világ Teremtője létrehozta az univerzumot és az Idő Kerekét, mely kipörgeti minden élőlény életét, ahogy fordul, és létrehozza a Mintázatot, a világ szövetét. A keréknek hét állása van, és mindegyik egy-egy kort jelképez. Ezt az Egyetlen Hatalom tartja mozgásban, melyet az Igaz Forrásból nyernek. Ennek a hatalomnak két fele volt: a férfi (saidin) és női (saidar), melyek ellentétesek voltak, így képeztek egységet, s ez forgatta a Kereket. Ennek a hatalomnak a használatára bizonyos emberek voltak csak képesek: ők az aes sedai-ok, akik képesek azt fókuszálni. A Teremtő bebörtönözte saját ellenpárját, Shai'Tan-t (a Sötét Urat) a teremtés pillanatában, aki így nem férhetett hozzá a kerékhez. Azonban a Legendák Korának nevezett időszakban a hatalommal kísérletező aes sedai-ok véletlenül a világra szabadították a Sötét Urat. Ő aztán nekilátott összegyűjteni azokat a lényeket, akik hűségesek voltak hozzá, hogy kiszabadítsák őt, cserébe pedig örök életet és hatalmat ígért nekik. De csak néhányan tudták szolgálói közül, hogy kiszabadulása az Idő Kerekének összetörését eredményezné, s végső soron mindennek vége szakadna.

A fenyegetésre válaszul az Idő Kereke kipörgette a Sárkányt, a Fény hősét. Ő egy férfi aes sedai volt, név szerint Lews Therin Telamon, aki összegyűjtötte a Fény minden szövetségesét a gonoszok ellen. A Sötét Úr börtönének meggyengülését követő évszázadban kitört a nyílt háborúskodás, a gonoszság szelleme bejárta a világot, és az emberek egymásnak ugrottak. Tíz évnyi kilátástalan küzdelem után úgy tűnt, a Fény seregeinek a vereséggel kell szembenézniük. Ezért aztán a Sárkány és hűséges követői kockázatos kaland során elmentek a Sötét Úr börtönéhez, ahol képesek voltak őt pecsétek segítségével elzárni a valódi világtól, de tökéletlenül. Ugyanis az utolsó pillanatban a Sötét Úr megfertőzte az Egyetlen Hatalom saidin felét, aminek az lett a következménye, hogy az összes férfi aes sedai megőrült. Az Őrület Idejének nevezett korban az Egyetlen Hatalom használatával természeti katasztrófákat okoztak: földrengéseket, árvizeket, melyek a Világtöréshez vezettek, s az addig ismert világ megszűnt létezni. A korábbi fejlett és utópisztikus társadalom szép lassan egy középkori, barbarisztikus világba süllyedt vissza, a régi tudás pedig szinte teljesen elveszett.” – forrás Wikipedia

A kicsit hosszúra nyúló bevezetőm célja, hogy gondolom nem voltam egyedül azzal a megérzésemmel, hogy egy kicsit túlzásba lett véve a férfigyűlölet ebben a történetben, ahhoz képest hogy két férfi írta, pedig a valóság mint olvashattátok nagyon messze áll az igazságtól, az Idő Kereke egy egészen elképesztő történet, amit írója Robert Jordan és segédje Brandon Sanderson eredetileg haté részesre tervezett, de végül tizennégy könyv született belőle. Ennek az oka, hogy készültek előzményregények is, illetve sajnos az utolsó könyvet az író nem tudta befejezni, mert meghalt (több mint húsz éven keresztül íródtak a regények) ezért társírója Brandon fejezte be helyette, de mivel még sok mondanivalója maradt ezért az utolsó részt három könyvre bontotta. Igencsak nagyszabású, teljesen egyedi és különleges hangulattal rendelkező igazi high fantasy ez, ami semmihez sem hasonlítható. Igencsak frissítő és üdítő volt a számomra - a fantasy veteránnak - olyat nézni, amiről még sose hallottam és ennyire egyedi, ennyire új. Ez egyben egy kicsit lehengerlő is tud lenni, mert elképesztően sok a háttérinfó, ahogyan sok minden új dolog van amit be kell fogadni, de nagyjából a negyedik rész környékén már teljesen képben leszünk és már a sorozat sem lesz annyira feminista férfigyűlölő. Minden a helyére kerül és talán ekkor kezdtem igazán élvezni.

Többszörösen hátrányos helyzetből indult nálam ez a sorozat, hiszen az egyik főszereplőt Rosamund Pike-ot nem bírom elviselni, nagyon unszimpatikus a számomra, pedig döbbenetesen jó színésznő, itt is nagyon jól fogja hozni a karaktert és bevallom a végére megkedveltem. Az aes sedai és az őrzője közti kapcsolat például nagyon tetszett, az a végtelenül erős és mindent legyőző kötődés (bond) amit semmi sem szakíthat ketté, ennek nem kell feltétlenül szexuálisnak is lennie, hiszen sokkal több a puszta testiségnél, valahogy így képzelem el a tökéletes kapcsolatot nő és férfi között, ami a valóságban valahogy nem képes létrejönni, csak nagyon ritka és szerencsés esetekben. A világ a végletekig ki van dolgozva, teljesen egyedi, különbözik minden eddig látottaktól, vagy olvasottól, az aes sedaiok képességei is látványosak és érdekesek, kicsit engem a Shadow&Bone-ban lévő Grishákra emlékeztettek, de tekintettel arra, hogy melyik fantasy volt előbb nem kérdéses hogy melyik az eredeti. Nagyon tehetségesnek tarottam a fiatal kiválasztottakat megformáló színészeket, annak ellenére hogy teljesen ismeretlenek, tényleg mindent beleadtak hogy szerethetők és egyediek legyenek. A látványvilág döbbenetes, a végletekig ki van dolgozva minden helyszín, minden város, látszik rajta hogy nagyon sok pénzt beleraktak hogy valóban epic legyen minden téren, ami szerintem sikerült is nekik.

Tekintettel arra, hogy ez volt az Amazon első próbálkozása arra nézve hogy életre keltsenek egy igazi fantasy legendát, természetesen az első három évad már kőbe van vésve. Kicsit félek attól, hogy mivel még az alaptörténet is hat részesre készült ezzel is csak maximum a feléig fogunk eljutni, amikor is elkaszálják, mert nem eléggé kedvelik majd az emberek. Valahogy nehezen tudunk elszakadni az olyan történetektől amiket már megszoktunk. Még a Gyűrűk Ura előzmény sorozata is eleve bukásra volt ítélve, mert nem olyan mint az eredeti trilógia, nem eléggé hű az írott változathoz és persze túlságosan woke és hiába Lord of the Rings, az emberek nem képesek elfogadni azt ami más. A Wheel of Time is nagyon de nagyon más. Lassan indul be, nehéz befogadni, nehéz felfogni, az ilyet nem szeretik az emberek, minden esetre szeptember elején jön a második évad, szóval ennél nem is készülhetett volna jobbkor ez a kis bemutató, amiben arra akartam a legfőbb hangsúlyt fektetni, hogy nagyon érdemes végignézni az első évadot. Főleg a Fantasy rajongóknak, akik egy kicsit másra, egy kicsit mélyebbre, akik egy legendás High Fantasyre vágynak. Amiben még Rosamund Pike is elviselhető valamennyire. Kell ennél több, de most komolyan?

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.1 | Rotten Tomatoes: 81% | Metacritic: 55
Wheel of Time (season 1 | 2021 -)

Rendezte: Sanaa Hamri, Ciaran Donnelly, Thomas Napper, Uta Briesewitz, Salli Richardson-Whitfield, Wayne Yip, Maja Vrvilo
Írta: Robert Jordan (regény), Michael Clarkson, Paul Clarkson, Rafe Judkins, Celine Song, Amanda Kate Shuman, Justine Juel Gillmer, Dave Hill, Katherine B. McKenna
Zene: Lorne Balfe
Szereplők: Rosamund Pike, Daniel Henney, Zoe Robins, Madeleine Madden, Josha Stradowski, Marcus Rutherford, Barney Harris, Kate Fleetwood, Priyanka Bose, Hammed Animashaun, Alvaro Morte, Tyalor Napler, Johann Myers, Clare Perkins, Peter Franzen, Daryl McCormack, Emmanuel Imani

Játékidő: 8x 1óra

 

 

Ha rendelkezel Amazon Prime előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Amazon Prime applikáció

>>> Tulsa King sorozatkritika

>>> Black Knight sorozatkritika

>>> The Last Thing he Told Me sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése