Black Knight (A kézbesítő)・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2023.07.17 - 17:12   |   Írta: Ca$h   |   11906
17. júl Black Knight (A kézbesítő)・AppleTV (Netflix)

A legendás 5-8 története a világ megmentéséről.

A nem túl távoli jövőben egy hatalmas meteor csapódott bele a Földbe, ami az emberiség csaknem 99%-át elpusztította. Bolygónk szinte lakhatatlan, sivatag lett mindenhol, a levegőt a magas szennyeződés miatt nem lehet belélegezni, valami megoldást kellett találni erre a katasztrófára. Nem tudni, hogy a világ többi pontján hányan maradtak életben, de a valaha volt Koreában az egyetlen fennmaradt multicég a Cheonmyeong kifejlesztett egy modern technológiát, amivel talán meg lehet menteni a túlélőket. Egy hatalmas kupolát húztak a főváros köré, ahol a gazdagok és jómódúak élhetnek olyan jólétben mintha semmi nem történt volna, a fővárost körül ölelő külső kerületekben meg lakótelephez hasonlatos kolóniákat építettek, ahol minden épület ugyanolyan, minden utca párhuzamos egymással, nem látni mást csak házakat és azokat körülvevő végtelen sivatagot. Egy dolog viszont minden lakosban megegyezik, az pedig a QR kód amit a csuklójukra tetováltak. Csak ezzel a kóddal lehet rendelni friss levegőt és ételt, mindent ami a túléléshez kell. Akik nem rendelkeznek ilyennel azokat hívják menekülteknek, akik ott élnek ahol tudnak, nem kapnak ellátást, az életük pengeélen táncol. A csomagokat a legendás „Kézbesítők” viszik ki az embereknek, akik a létező legnagyobb harcosok ebben a világban, ahol a túlélésért keményen meg kell küzdeni. Nem csoda tehát hogy a kézbesítőket rendszeresen megtámadják, akiknek harcolni és ölni kell azért hogy véghez tudják vinni küldetésüket. Közülük is a legerősebb és legképzettebb az 5-8-as kódszámmal ellátott férfi, akiről hamarosan kiderül, hogy sokkal több mint csak egy futár ...

A kézbesítő egy olyan disztópikus világot mutat be, ahol a levegőt nem lehet belélegezni, a természet és az állatvilág teljesen kihalt, sivatag van mindenhol, nagyon kevés a túlélők száma, akiknek csupán egy kis százalékát tudják ellátni friss levegővel és étellel, mindenki másnak ölni és rabolni kell ahhoz, hogy életben maradhasson. A kézbesítők tehát gyakorlatilag a futárok lettek azok, akik a legnagyobb hősök ebben a világban, képzett harcosok akiknek minden egyes nap az életükért kell küzdeni, csak azért hogy másoknak segíthessenek. A Black Knight érdekessége, hogy eredetileg egy Webtoon, amit Lee Yun-kyun rajzolt és ha jól értelmeztem az információkat akkor csupán egy héttel a Netflixes sorozat előtt jelent meg. Ez meglehetősen szokatlan és érdekes dolog, hiszen gyakorlatilag egyszerre jelent meg a képregény és a sorozat.

A történetnek három főszereplője van, ami egyben a történetvezetés felépítését is jellemzi, hiszen eleinte három külön szálon fognak futni az események, amik idővel természetesen találkoznak egymással, egybefonódnak és együtt haladnak tovább. Első kézben 5-8-at (Kim Woo-bin) fogjuk megismerni, történetünk főhősét, aki egy teljesen klasszikus sztereotípiára épülő hős, eleinte még az arcát se lehet látni a maszktól amit szinte mindig viselnie kell, illetve a sapkájától amit szinte soha nem vesz le. Egy mogorva, nehezen megközelíthető, érinthetetlen harcos ő, akin soha senki nem foghat ki, mindig mindenki előtt két lépéssel van, ha pedig valaki mégis képes lenne akár egy ujjal is hozzáérni, azt hatalmas erejével és gyorsaságával pillanatok alatt legyőzi. Később kiderül róla egy csomó minden, többek között a múltja, hogy miért lett kézbesítő, mi hajtja, ahogyan az is kiderül, hogy mi is az a Black Knight mozgalom tulajdonképpen. Második főhősünk Sawol (Kang You-Seok) aki egy teljesen átlagos tinédzser, soha nem hallgat senkire, nem fogad szót senkinek, megy a saját feje után, hogy minden körülmények között elérje a célját, ami természetesen az, hogy a legendás 5-8 nyomdokaiba lépve ő maga is kézbesítő legyen, sőt ez nem elég mert még nála is jobb akar lenni. Végül pedig ott lesz a vérbeli katona és parancsnok Seolah (Esom) aki hármasban él kishúgával Seulah-val (Roh Yoon-seo) és a titokban bújtatott eredetileg menekült családból származó Sawol-lal, aki egyik első küldetése során meg kellett volna ölnie, ehelyett magához vette és felnevelte, vállalva a következményeket, miszerint ha ez kiderül az életével kell fizetnie.

A sorozat elsőre nem tűnik különösebben egy mesteri alkotásnak, de ahogy haladunk előre a történetben és megismerjük a szereplőket és motivációjukat valahogy nem tudjuk abbahagyni. Ahogyan az a távolkeleti sorozatokkal és történetekkel lenni szokott, ők valahogy képtelenek egyszerű és sablonosat alkotni, még akkor is ha az alapötlet éppen hogy csak egy kicsit különbözik a többi disztópikus történettől. Valahogy annyi érzelmet és mondanivalót tudnak belevinni, ami miatt magasan kiemelkedik a megszokott átlagos amcsi és európai színvonaltól. Mindehhez ott van a lelkes filmes csapat, akik igazán mindent megtettek annak érdekében, hogy kellően hihető és látványos legyen az atmoszféra, jók a trükkök, jók a jelmezek, az eleinte dallamos és pörgős aláfestő zenék kicsit már unalmasak lesznek a végefelé, de mindig sikerül pont annyival megtoldani vagy kiegészíteni a muzsikákat, hogy élvezhetők legyenek. Természetesen itt is a színészek néha kicsit túljátszák az érzelmes részeket, de én ezt már teljesen megszoktam, sőt szinte elvárom egy koreai sorozattól, ahogy a japántól is. Számomra kicsit kevésnek tűnt ez a hat rész, de legalább mindegyik pörög rendesen és egy pillanatra se ül le vagy lesz unalmas. Lesznek benne fordulatok és olyan csavarok is amikre nem igazán számíthattunk előre, nagyon de nagyon visít egy második évad után, de Mr. Netflix túlságosan szigorú manapság ahhoz hogy ez meg is valósuljon. Igaz a második évadra több esély van mint egy esetleges harmadikra, illetve azt se tudni pontosan, hogy a párhuzamosan futó alapot képző Webtoon meddig fog menni, mert félő hogy ha az elfogy akkor a sorozatnak se lesz további jövője. Én mindenesetre nagyon várom már a folytatást, szuper jó kis késő tavaszi meglepetés volt ez, aminek élveztem minden egyes percét. Remélem ti is így lesztek ezzel, ki ne hagyjátok!

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 6.4 | Rotten Tomatoes: 67% | Metacritic: 73
Black Knight (season 1 | 2023 -)
Akció, Kaland, Sci-Fi

Rendezte: Ui Seok Cho
Írta: Ui Seok Cho, Lee Yun-kyun (webtoon)
Zene: Karla Carmona Marroquin, Serge Perron
Szereplők: Kim Woo-bin, Song Seung-heon, Kang You-Seok, Esom, Kim Eui-sung, Roh Yoon-seo, Jin Kyung, Nam Kyung-eub

Játékidő: 6x 45perc

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> The Last Thing he Told Me sorozatkritika

>>> The Last Kingdom sorozatkritika

>>> Beef sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése