Beef (Balhé)・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2023.06.26 - 17:05   |   Írta: Ca$h   |   11914
26. jún Beef (Balhé)・AppleTV (Netflix)

Te mennyire vagy haragtartó?

Danny Cho (Steven Young) éppen bevásárol, a sorban áll, arca nyugodt, igyekszik türelmesen kivárni a sorát. Külsőre egy teljesen átlagos mai fiatalembernek tűnik, pedig hatalmas a nyomás rajta, sok a munka de kevés a pénz, egyedül él öccsével Paullal, aki már sokkal inkább a modern fiatalságot képviseli, egész nap csak játszik, nincsen munkája, minden közös pénzüket cryptóba fektette és eldöntötte hogy ebből milliomosok lesznek. Egyébként második generációs koreaiak, akiknek a szülei Amerikába költöztek annak reményében, hogy majd megvalósítják azt a bizonyos amerikai álmot, amiről mindenki beszélt, nyitottak is egy kis hostelt, egy ideig jól mentek a dolgok aztán történt valami, ami miatt hazadeportálták őket. Így Danny egyedül maradt öccsével, akiről gondoskodni kellett, valahogy fel kellett nevelnie, szóval nem maradt más megoldás csak a melózás.

Danny már most teljesen ki van égve, tekintete üveges, mire végre sorra kerül az üzletközpontban derül ki, hogy nem tudja visszaváltani a megvásárolt terméket, csak akkor ha nála van a számla, de persze az nincsen nála, szóval hiába állta végig a végeláthatatlan sort. Idegesen szitkozódva jön ki a boltból, beszáll a kocsijába, tolatni szeretne amikor hatalmas dudálásra lesz figyelmes. Egy fehér luxusautó áll meg tőle két méterre, az ablakot lehajtja valaki majd kimutat a ujjával, azt a bizonyos fajtát, amitől valami miatt mindenki ideges lesz. Ekkor Dannyben elpattan valami, a nyomába ered és elkezdődik az őrült hajsza, aminek valójában semmi értelme, de vannak emberek, akik nem tudják elengedni a dolgokat, Danny pont ilyen és nagyon úgy tűnik, hogy az a bizonyos idegen is a fehér autóban. Csak kicsivel később vált a kamera és tudjuk meg, hogy a luxusautóban Amy (Ali Wong) ült, egy aprócska és törékenynek tűnő, szemüveges kicsi nő, aki egyébként családanya, mellesleg jólmenő üzletasszony, akinek nem kevésbé pocsék az élete mint Dannynek, csak más dolgok miatt, mert mint kiderül a pénz tényleg nem boldogít. A kettő sors összefonódik és egy olyan döbbenetes macska-egér rózsaháború indul el kettejük között, aminek egyszerűen képtelenség hogy jó vége legyen ...

Lee Sung Jin az írója és társrendezője ennek az egészen elképesztő sorozatnak, amit a Netflixnek köszönhetünk. A fiatal és tehetséges, viszonylag ismeretlen koreai rendező nem csoda, hogy megnyerte a lehetőséget arra hogy elkészítse ezt a sorozatot, hiszen aki elolvasta ezt a forgatókönyvet biztosan rögtön a szerelmese lett. Kicsit olyan Twin Peaks, kicsit olyan Tarantino, van benne némi Fargós beütés is, egyértelműen modern iskola, de annak is a legmagasabb szintje. Nagyon betegen és szinte érthetetlenül indul, olyan mélységesen elborult az egész, hogy egyszerűen képtelenség nem beleszeretni. Aztán persze kiderül, hogy valójában nem is egy vígjátékot nézünk, mert ez csak a legfelsőbb látszólagos rétege a Beefnek, hanem egy nagyon komoly és mély drámával van dolgunk. Ahogyan haladunk előre a sztoriban és ismerjük meg a karaktereket, egyre mélyebben és komolyabban jövünk rá arra, hogy az egész egy szívszaggató tragédia. Pedig a szereplők nem olyan különlegesek, már ha túljutunk azon a tényen, hogy minden ember egyedi és megismételhetetlen. De mikor már visszamegyünk a főszereplők gyerekkorába és meglátjuk milyen szörnyűségeken kellett keresztülmenniük értjük meg igazán, hogy ezek az emberek pontosan olyanok mint mi. Csak egyszerűen kiborult a bili, mindkettőjüknek szinte egyszerre és szinte egy helyen, sorszerű és valahol szép dolog ez, de ahova a Beef vezet, az egészen elképesztő, biztos vagyok benne hogy soha senki nem gondolt volna erre.

Danny alapvetően egy végtelenül kedves, jóindulatú, családszerető ember, aki csapdába esett, az élet csapdájába, hiába tesz meg bármit, nem képes egyről a kettőre jutni, hiába próbálkozik bármivel, a kapitalista rendszer egyre jobban bekebelezi őt és lassan felemészti. Paul az öccse sokáig meg volt védve minden rossztól a bátyjának köszönhetően, innen is jött a végtelenül naiv és pozitív hozzáállása az élethez, laza, nem vesz semmit komolyan, pedig nagyon okos srác, majdnem felvették az egyetemre is, szíve aranyból van, udvarias, lovagias, talpig férfi, aki kicsit el van veszve ebben a mai digitális világban. Amy aki elsőre egy kis szürkeegérnek tűnik egy rendkívül komplex és összetett ember, aki igyekszik mindent megteremteni a családjának, fenntartani a látszatot miközben valójában senki nem tudja ki is ő valójában, mire vágyik, mitől lenne boldog, ott van benne egy mélységesen mély sötétség, ami szépen lassan bekebelezi őt és nem hagyja hogy boldog legyen. Pedig van egy jóképű, tehetséges és kedves férje, aki mindent megtesz érte, aki feláldozta saját karrierjét csak hogy otthon maradhasson pici lányukkal, de sajnos ez sem elég. Amynek valami más kell, valami olyan, amit még magának sem mer beismerni.

A Beef tipikusan az a sorozat, amit az ember sose nézne meg magától, kell valami impulzus, ami rávesz erre, kell egy haver aki áradozik róla, kell egy jó bemutató amit megnézel és megérzed hogy ez most valami más, vagy egyszerűen csak kell egy Steven Yeun (nekem ő volt a motiváció) a Walking Dead egyik legnagyobb sztárja, akit annyira megszeretett az ember a zombi őrületben, hogy eldöntöd adsz neki egy esélyt. Jómagam nem láttam belőle semmilyen bemutatót, nem igazán tudtam hogy mire számítsak, de mivel az összes kritikai oldalon felmagasztalták az egekbe, sejtettem hogy nagyon jó lesz. Minden egyes rész harminc perces csupán, ráadásul mindegyik egy igazán látványos vagy fordulatos cliffhangerrel végződik, szóval kb. lehetetlen abbahagyni. Nem sok emberrel beszéltem, aki képes lett volna egyben megnézni az egészet. Külön kiemelném a zenékért felelős brigádot, mert nem csak a sorozat alatti aláfestő zenék fantasztikusak, hanem a számok is amiket összeválogattak, olyan szinten jó, hogy érdemes még egyedül is meghallgatni őket. A Beef minden szempontból egy mestermű, komédiának nagyon vicces, drámának szívszaggató, thrillernek is nevezhetjük mert olyan dolgok történnek benne néha hogy csak az állunkat keresgetjük, parádésak a főszereplők, nagyon jók a mellékszereplők, a karakterek eredetiek és élnek, lélegeznek, a párbeszédekben ott van a mondanivaló még akkor is ha éppen csúnyán beszélnek benne. Elgondolkodsz rajta, hatással van rád, szomorú leszel amikor véget ér. Szerencsére már most lehet tudni, hogy lesz folytatás, de félek hogy Danny és Amy konfliktusa a végéhez érkezett, van egy sanda gyanúm hogy a következő évadban egy újabb Balhéval találkozhatunk. Remélem a zseniális írónak van még pár hasonló történet a tarsolyában, mert ez most nagyon ütős lett. Egyszerűen nem lehet belekötni, a Beef korunk egyik legújabb mesterműve!

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.1 | Rotten Tomatoes: 98% | Metacritic: 86
Beef (season 1 | 2023 -)
Komédia, Dráma

Rendezte: Jake Schreier, Hikari, Lee Sung Jin
Írta: Lee Sung Jin, Jean Kyoung Frazier, Marie Hanhnhon Nguyen, Kevin Rosen, Joanna Calo, Niko Gutierez-Kovner, Alice Ju, Carrie Kemper, Alex Russell
Zene: The Haxan Cloak
Szereplők: Steven Yeun, Ali Wong, Joseph Lee, Young Mazino, Remy Holt, David Choe, Patti Yasutake, Ashley Park, Maria Bello, Justin H, Min, Andrew Santino, Mia Serafino, Rekstizzy, Alyssa Gihee Kim, Andie Ju

Játékidő: 10x 30perc

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Devil's Hour sorozatkritika

>>> Extrapolations sorozatkritika

>>> Shantaram sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése