Szuper memória kerül az új mobilokba

Tech Hírek   |   2023.06.26 - 10:35   |   Írta: L Ferenc   |   14946
26. jún Szuper memória kerül az új mobilokba

Az új technológia elképesztő sebességgel és alacsony fogyasztással kecsegtet.

A Micron bejelentette, hogy elkészült a legújabb UFS 4.0 flashmemóriája, melynek első példányait már el is küldték a világ legnagyobb okostelefon, illetve chipset gyártó vállalatainak kipróbálásra. Az újdonsággal a későbbiekben 256 GB-os, 512 GB-os, illetve 1 TB-os mobilokban találkozhatunk majd, a sorozatgyártás az ígéretek szerint a második félévben fog megkeződni.

A 232 rétegű TLC flashmemóriára épülő, újfajta 3D NAND architektúrájú adattároló memória írási sávszélessége 100 százalékkal, olvasási sávszélessége pedig 75 százalékkal nőtt az elődhöz képest.

A Micron UFS 4.0 flashmemóriája konkrétan 4300 MB/s-os szekvenciális olvasási sebességre, illetve 4000 MB/s-os szekvenciális írási sebességre képes, vagyis gyorsabb, mint a Samsung UFS 4.0 terméke, főleg írási tempó fronton.

A Samsung májusban bejelentett hasonló megoldása maximum 2800 MB/s-ra képes írás tekintetében, olvasás fronton pedig 4200 MB/s jelenti számára a plafont. 

A vállalat azt ígéri, hogy az új chipre épülő okostelefonok 20 százalékkal rövidebb idő alatt indíthatók el, mint az elődeik, az alkalmazás indítási idő pedig mintegy 15 százalékkal mérséklődik. Az írási késleltetés 10 százalékkal javult, ezenkívül pedig a legmodernebb gyártási technológiák miatt 25 százalékkal javult a hatékonyság és csökkent a fogyasztás. 

Egyelőre nem tudni, hogy az Apple szeptemberben leleplezendő 15-ös szériájú új iPhone-jaiban pontosan milyen és mekkora kapacitású flashmemória lesz. A tavaly ősszel érkezett 14-es csúcsmodellek 128, 256 és 512 GB-os, valamint 1 TB-os tárhellyel érhetők el, a flagship modellnek tekinthető 1 TB-os iPhone 14 Pro Max hivatalos magyarországi listaára 930 ezer forint. 

MicroSD memóriakártyás bővítési lehetőség sosem volt, nincs és várhatóan sosem lesz az almás mobilokban, de például egy ideje már a Samsung csúcstelefonjai sem rendelkeznek ilyen feature-rel. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése