Mit tegyél ha eltűnt az iPhone-od? 2. rész

Tippek és trükkök   |   2023.06.24 - 21:52   |   Írta: Hidasi Ákos   |   7266
24. jún Mit tegyél ha eltűnt az iPhone-od? 2. rész

Jobb félni mint megijedni.

Napjainkban nagyon ritka az, hogy bárhova is a telefonunk nélkül indulnánk útnak. Ráadásul a telefonunk gyakran rengeteg olyan információt tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a mindennapi életónk során, legyen ezalatt szó bérletről, mozijegyről, vagy bármilyen más telefonon tárolható fontos dologról. Emellett természetesen azt sem hagyhatjuk szó nélkül, hogy a telefonunk egy olyan szerkentyű, ami egyedülállóan egyszerűvé teszi a kapcsolattartást más emberekkel, bárhol is legyenek a világon. Így tehát nem is csoda, hogy a telefonunk elvesztése egy rémálommal ér fel.

A cikksorozatunk első részében (melyet ide kattintva érsz el) azt vettük sorra, hogy milyen megelőző intézkedéseket érdemes tennünk. Ebben a részben arról lesz szó, hogy akkor mit tehetünk, ha már megtörtént a baj és nem találjuk a telefonunkat. Lássuk hát!

 

Jelöld meg az iPhone-odat eltűntként

A Find My egy térkép segítségével megmutatja, hol adott jelt utoljára az eltűnt iPhone. Alternatív megoldásként felkeresheted az iCloud Eszközök keresése portált is, és bejelentkezhetsz az Apple ID azonosítóddal. Ha beléptél, válasszd ki az iPhone-odat a legördülő menüből, hogy megnézd az utolsó ismert tartózkodási helyét. Ha az Apple nem tudja lekérni a telefon aktuális helyét, akkor azt írja ki a felület, hogy "No location found". Ha elérhető az "Notify me when found", azaz "értesíts ha megtalálták" opció, mindenképpen jelöld be.

 

A Find My funkció segítségével hangot is lejátszhatsz az eltűnt készüléken, hátha annak segítségével sikerül megtalálni a készüléket a környezetedben. Ha az iPhone-t olyan nyilvános helyen hagytad el, ahol van arra esély, hogy azt idegenek találják meg, akkor bekapcsolhatod a "Lost" módot. Ennek bekapcsolásához:

 

  • Nyisd meg a Find My-t egy olyan Apple-készüléken, amely a birtokodban van, és válaszd ki az eltűnt iPhone-t az eszközök listájából. Bejelentkezhetsz az Eszközök keresésébe is, és kiválaszthatod az elveszett iPhone-t a legördülő listából azon a felületen is.

  • Kapcsold be a "Lost Mode"-ot, vagy aktiváld a "Mark as lost" funkciót.

  • Kövesd a képernyőn megjelenő utasításokat, amelyek segítségével az elvesztett telefonod képernyőjén megjelenítheted az elérhetőségeidet vagy egy jutalomajánlatot az iPhone biztonságos visszaszolgáltatásáért cserébe. Biztonsági okokból azt tanácsoljuk, hogy ne add meg az otthoni vagy munkahelyi címedet elérhetőségként.

 

 

Ha a "Lost" módot a Find My funkción keresztül engedélyezted, akkor arra is megvan a lehetőséged, hogy távolról jelkóddal biztosítsd az elveszett iPhone-t és letiltsd az Apple Payt. Lényegében kommunikálhatsz azzal is, aki véletlenül rátalál az eltűnt készülékedre, és arra ösztönözheted, hogy tegyen erőfeszítéseket annak visszaszolgáltatására. Továbbá, ha a Find My engedélyezve van, az iPhone-t automatikusan ellátja az Activation Lock funkcióval, amely szilárdan hozzárendeli a készüléket a fiókodhoz. Ha valaki megpróbál adatokat törölni vagy egyéb műveleteket végezni az iPhone-odon, az Apple ID jelszavad nélkül nem tudja újra aktiválni azt.

 

Értesíts minden szükséges felet az elveszett iPhone-ról

Ha aggódsz, hogy az iPhone-odat ellopták, vagy olyan személy kezébe kerülhetett, aki esetleg rosszindulatúan bánik az adataiddal, akkor a helyi rendőrkapitányságon bejelentést tehetsz az elvesztéséről. Lehet, hogy elkérik az iPhone sorozat- vagy IMEI-számát, úgyhogy ezeket érdemes előkészítened.

Egy másik dolog, amit feltétlenül meg kell tenned, hogy felveszed a kapcsolatot a mobilszolgáltatóddal, és tudatod velük, hogy az iPhone-od elveszett, és lehet, hogy ellopták. Ezzel lehetővé teszed számukra, hogy letiltsák a telefoncsomagodat, és biztosítsák, hogy az a személy, aki esetleg megtalálta, ne tudjon hívásokat kezdeményezni, szöveges üzeneteket küldeni vagy mobiladatokat használni a készüléken.

Ha az AppleCare+ lopás és elvesztés fedezettel rendelkező szolgáltatásra szerződtél, akkor az Apple kárigénylési portálján keresztül bejelentkezve kérvényezhetsz iPhone-cserét.

 

Az iPhone távoli törlése és Apple-fiókod védelme

Ha már mindent megpróbáltál, hogy megtaláld az eltűnt iPhone készülékedet, de nem jártál sikerrel, akkor érdemes megfontolni az iPhone adatainak távoli törlését, hogy megakadályozhasd, hogy mások hozzáférjenek az eszközön tárolt érzékeny személyes adatokhoz. Bár ez a művelet többé-kevésbé végleges, ha nemrég frissítettél az iOS 15-re vagy újabb verzióra, az adatok távoli törlése nem befolyásolhatja azt a lehetőségedet, hogy a Find My funkcióval térképen megtaláld az elveszett iPhone-odat, vagy hangot játssz le rajta (az Apple segítségével). Ha azonban az iPhone-odon még mindig az operációs rendszer egy régebbi verziója fut, akkor a törlés után már nem tudod majd a Find My segítségével tovább keresni. Az elveszett vagy ellopott készülékre vonatkozó igényt sem tudsz majd benyújtani az Apple-nél, ezért ezt csak végső esetben tedd meg, például ha nem számítasz arra, hogy az igényedet jóváhagyják vagy a készüléket visszakapod

Ha távoli törlést kezdeményezel egy eltűnt iPhone-on, amely történetesen offline állapotban van, a törlés akkor indul be, ha a készülék újra bekapcsol, vagy ha van mobil- vagy Wi-Fi-kapcsolat. A törlésnek minden, a készüléken tárolt adatot törölnie kell, beleértve a hitelkártya- és egyéb banki adatokat is. Ha ez megtörtént, ne felejts el újra bejelentkezni az appleid.apple.com webhelyre, és töröld a készüléket az Apple-fiókodhoz tartozó megbízható eszközök listájáról.

Forrás: Slash Gear

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése