Érdemes lehet most Apple részvényt vásárolni?

AlmaBlogger   |   2023.06.17 - 12:52   |   Írta: Hidasi Ákos   |   22501
17. jún Érdemes lehet most Apple részvényt vásárolni?

Hogy értékeli a piac az Apple mostanában tett bejelentéseit?

Az Apple június 5-én jelentette be a régóta pletykált vegyes valóságra alapuló headsetjét a WWDC 2023 alkalmával, a Wall Street reakciója azonban nem volt valami lelkes az eszköz hírére.

Az Apple részvényei tehát nem sokat mozdultak a Vision Pro headset hivatalos bejelentése óta. Ez egyébként annyira nem meglepő, tekintve, hogy az Apple egy elképesztő 3499 dolláros árat határozott meg az eszközre, ami a konkurencia kínálatához képest meglehetősen drágává teszi azt. Ráadásul az eszköz csak 2024 elején kerül majd piacra, így nehéz felmérni, hogy milyen hatással lesz az Apple bevételére az eszköz érkezése.

Tekintettel arra, hogy a Vision Pro egy első generációs eszköz, amely segítségével az Apple lehetőséget kap arra, hogy kipróbálja magát a még gyerekcipőben járó kevert valóság szektorban. Azonban épp amiatt, hogy ez egy első szárnybontogatás, abszolút nem meglepő, hogy a befektetők egyelőre szkepticizmussal fogadják a készüléket. Ráadásul az Apple-nek még további fontos lépéseket kell tennie azért, hogy a felhasználók számára valóban megérje egy ilyen hatalmas prémium kifizetése a headsetért - többek közt még létre kell hoznia egy meggyőző alkalmazás-ökoszisztémát.

Azonban bár az Apple Vision Pro talán nem váltott ki túl erős reakciót a befektetőkből, a következő iPhone már annál több okot adhat majd nekik az örömre. Lássuk, hogy miért is van ez így.

 

Az Apple következő generációs iPhone-ja hatalmas frissítési ciklust indíthat el

Dan Ives, a Wedbush Securities elemzője 205 dollárról 220 dollárra emelte az Apple részvények árfolyamcélját, azt állítva, hogy a vállalat nagyot nyerhet a következő iPhone-jával. Ives szerint körülbelül 250 millió iPhone van az úgynevezett frissítési ablakban. Ezek a termékek már több, mint négy évesek és komoly esély van arra, hogy a tulajdonosaik az idei modell megjelenésével egy újabb modell után néznek majd. Ennek következtében az iPhone következő szériája, amely ideális esetben 2023 harmadik negyedévében kerülhet majd piacra, nagy növekedési potenciált rejteget az Apple számára.

A Consumer Intelligence Research Partners a múlt hónapban rámutatott, hogy az iPhone átlagos eladási ára 2023 első negyedévében rekordszintre, 988 dollárra ugrott, ami 12%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Az Apple ráadásul egy olyan időszakban érte el ezt a figyelemre méltó teljesítményt, amikor a globális okostelefon-piac hanyatlásnak indult.

Az IDC piackutató cég becslése szerint a globális okostelefon-eladások 2023 első negyedévében közel 15%-kal csökkentek az előző évi adatokhoz képest. Az Apple telefon-eladásai ezzel szemben mindössze 2,3%-kal csökkentek ugyanezalatt az időszak alatt, ami azt jelenti, hogy az iPhone még akkor is jól teljesített, amikor sok fogyasztó nem volt hajlandó pénzt költeni okostelefonokra.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy az iPhone átlagos eladási ára immár négy egymást követő negyedévben emelkedett. Az ellátási láncról szóló pletykák arra utalnak, hogy az Apple megemelheti a hamarosan megjelenő okostelefon Pro változatának árát. Tekintve, hogy a magasabb árú iPhone 14 Pro és Pro Max verziók iránt nagyobb kereslet mutatkozik, mint az iPhone 14 és az iPhone 14 Plus termékek iránt, az Apple áremelése segíthet az átlagár további növelésében.

 

A vállalat a vártnál erősebb növekedést tudott elérni

Feltételezve, hogy az Apple-nek sikerül 1000 dollárra emelnie az iPhone átlagos eladási árát, amikor piacra dobja az iPhone következő generációját, a vállalat potenciális bevételi lehetősége a készülékből elképesztően magas, megközelítőleg 250 milliárd dollár lenne (a Wedbush szerint a frissítési ablakban lévő 250 millió iPhone alapján).

Az Apple az elmúlt négy negyedévben 200 milliárd dollár bevételt termelt az iPhone-ból, ami azt jelenti, hogy az erős árképzési erő és a frissítési ablakban lévő nagy felhasználói bázis kombinációja jelentős bevételnövekedést eredményezhet a vállalat számára.

Az iPhone az Apple legnagyobb bevételi forrása, az idei pénzügyi év első hat hónapjában a vállalat bevételének 55%-át adta. Így az iPhone-bevételek 25%-os potenciális növekedése a következő pénzügyi évben a vállalat következő okostelefonjának bevezetését követően komoly kihatással lesz a vállalat összesített pénzügyi eredményeire.

Az elemzők arra számítanak, hogy az Apple 384 milliárd dolláros bevételt fog elérni a folyó pénzügyi évben (amely szeptemberben ér véget). Ebből 211 milliárd dollárt az iPhone hozhat, az általa elért 55%-os bevételi arány alapján, a fennmaradó 173 milliárd dollár pedig más üzletágakból származik. Ha az Apple iPhone-bevétele a következő pénzügyi évben a fentiek alapján 250 milliárd dollárra ugrik, akkor a 2024-es pénzügyi évben a teljes bevétel 423 milliárd dollárra nőhet, ha a többi üzletágból származó bevétel változatlan marad.

Ez a szám magasabb lenne, mint az elemzők által az Apple-től a következő pénzügyi évben várt 410 milliárd dolláros bevétel. Figyelembe véve azonban az Apple szolgáltatási üzletágának potenciális növekedését és az olyan új termékeket, mint például a Vision Pro, fennáll a lehetősége annak, hogy az Apple bevételei akár meg is haladják a 423 milliárd dolláros értéket.

Így nem lenne meglepő, ha a vállalat részvényeinek árfolyama is magasabbra kerülne a következő egy év során, és további emelkedést hozna a 2023-as év eddigi lenyűgöző, 41%-os nyereségét követően. Természetesen ez csak egy fajta becslés, és mint minden becslés, ez is csak annyira igaz, amennyire az majd beigazolódik. Senkinek nem tanácsoljuk tehát, hogy bármilyen pénzügyi döntést hozzon az általunk megosztott információk alapján. Azt viszont jó szívvel tudjuk ajánlani, hogy fél szemmel kövesd nyomon az Apple részvény árfolyamának alakulását, ugyanis érdekes egy év előtt állunk, ennyi biztos.

 

Forrás: The Motley Fool

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése