Android vs iOS - a legújabb frissítések

Tech Hírek   |   2023.06.18 - 21:19   |   Írta: Hidasi Ákos   |   12896
18. jún Android vs iOS - a legújabb frissítések

Mik a legfrissebb fejlemények a két operációs rendszerrel kapcsolatban?

Mivel a két legelterjedtebb mobil operációs rendszerről van szó, lehetetlen nem összehasonlítani az iOS-t és az Androidot. Néha a legújabb fejlesztések mindkét oldalon párhuzamosan érkeznek, mint például a műholdas kommunikáció esetében, más esetekben viszont az is előfordul, hogy egyoldalúan jönnek a frissítések, ennek következtében pedig egyes funkciók csak az egyik operációs rendszeren válnak elérhetővé. Azt is látjuk, hogy az iOS és az Android különböző utakat választ a vizuális dizájn terén, és még akkor is, amikor az Apple és a Google hasonló funkciókon dolgozik, mindegyikük igyekszik megőrizni a saját vizuális identitását. Ezzel pedig nincs is semmi gond. Azonban e hónap elején az Apple bejelentette az iOS 17-et, amely tele van friss funkciókkal, és nehéz úgy ránézni néhányra - például a szórakoztató és funkcionális új kapcsolati poszterekre -, hogy ne érezzük az androidos felhasználók irigységét már messziről.

 

A funkció története

2022-ben az iOS 16 fontos dizájnváltoztatást vezetett be az iPhone-okon, a frissítés a korábbiakhoz képest sokkal nagyobb szabadságot engedett a zárolási képernyő testreszabását illetően. Azóta lehet a zárolási képernyőhöz widgeteket adni, illetve megválzoztatni az alkalmazott háttérkép színét és a háttéren megjelenő karakterek betűtípusát is. A legnagyobb változás azonban a Depth Effect nevű funkció volt, amely a Portré módú fotókkal működött a legjobban. A mesterséges intelligencia segítségével a záróképernyő óráját a kép előtere és háttere közötti rétegben helyezte el, érdekes és egyedi háttérképet hozva létre. A Depth Effect az internetről származó képekkel és néhány stock iOS háttérképekkel is működik, bár nem olyan megbízhatóan. Érdekes módon a Depth Effectet nem lehet egyszerre használni a zárolási képernyőn elhelyezett widgetekkel.

 

Nos, az Android már 2012-ben, a 4.2 Jelly Bean verzióval kiadta a zárolási képernyőre helyezhető widgeteket. Bár ekkor a koncepció talán még megelőzte a korát, szellemében életben maradt a harmadik féltől származó alkalmazásokon keresztül. De talán mondanom sem kell, hogy a beállítási folyamat (mint általában) az Android felületén sokkal bonyolultabb volt, és megvoltak a maga hátrányai.

 

Az Android megfelelő válasza még bimbózik

A testreszabhatóság nevében az Android olyan dolgokat támogatott, mint például a sarkokból pöccintéssel indítható műveletek. Az Android 14 Beta 3 a hónap elején érkezett (majdnem egy teljes évvel az iOS 16 után), és további változásokat tartalmazott a különböző zárolási képernyő opciókkal kapcsolatban, mint például új óra stílusok és színek testreszabásának lehetősége. Ezeket látva tehát azt gondoljuk, hogy hatalmas potenciál látszik a fejlesztésre a Google részéről is, ha megtartja ezt a lendületet. Más szempontból azonban ez még mindig csak a lemaradást pótolja az olyan operációs rendszerekhez képest, mint a One UI és a Xiaomi MIUI-ja, amelyek már egy ideje rendelkeznek hasonló testreszabási lehetőségekkel.

 

Mindezek mellett viszont azt is meg kell hagyni, hogy a legújabb béta verzió dícséretesen elkötelezett az egyedi Android-dizájn mellett. Egy rivális erőfeszítéseinek nyílt másolása ugyanis még mindig ritkán mutat jól, ezért jó látni a frissességet a Google megközelítésében a kezdőképernyő és a zárolási képernyő olyan elemeivel, mint az emoji-háttérképek, az AI által generált művészet és a háttérképek testreszabása.

 

Az Apple frissítései

Az Apple az iOS 17 érkezésével bejelentette a Contact Posterek megjelenését is, amely segítségévell az almás vállalat újradefiniálja, hogyan nézzük meg a kontaktjainkat és hogyan lépünk kapcsolatba velük. Minden elmentett névjegyhez rendelhetsz fényképet, Memojit vagy színes hátteret, és testre szabhatod a színsémát, valamint a megjelenített betűtípusokat is. Ezek a teljes képernyőn megjelenő poszterek a bejövő hívások, sms-ek és FaceTime-hívások esetén jelennek meg. Ráadásul ezeknek a funkcióknak működniük kell az olyan harmadik féltől származó hívóalkalmazásokkal is, mint például a WhatsApp. A teljes képernyős előnézetekkel összefoglalva tehát könnyebben láthatjuk tehát majd, hogy ki próbál elérni minket, még akkor is, ha csak egy futó pillantást vetünk a telefonunkra.

 

Hogyan fogja ezt a Google feldolgozni?

Az Android évek óta ugyanazt a szürke bejövő hívás képernyőt használja. Az Android 14 pedig alig egy évvel később érte utol az iOS 16 zárolási képernyő funkcióit. A két információ közt az összefüggés az, hogy ezek alapján ha az Android ki is fog adni a jelenleg megjelent Contact Poszterekhez hasonló funkciót, akkor az nagyon úgy tűnik, hogy legalább a végleges Android 15 kiadásáig várat majd magára kell, amit viszont csak valamikor 2024 végén láthatunk majd.

 

Összefoglalás

Az Apple vs. Android vita egy olyan darázsfészek, amit szinte lehetetlen megunni rugdosni, de ahogy én látom, a Contact Poszterek funkció olyan, mint a zárolási képernyő testreszabási lehetőségei. Az Apple hamarabb adta ki, az Android pedig jó eséllyel hamarosan követni fogja az almás vállalat példáját. Az egyetlen kérdés, hogy mennyire sikerül önálló megoldásokkal előállnia a másodikként érkező szereplőnek.

Forrás: Androidpolice

 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése