WWDC 2023 - Bemutatták az iOS 17-et

Apple Hírek   |   2023.06.05 - 17:58   |   Írta: ARPII   |   39045
05. jún WWDC 2023 - Bemutatták az iOS 17-et

Az Apple éves fejlesztői konferenciáján számos szoftveres újdonságot mutattak be.

Az Apple június 5-én megtartotta éves fejlesztői konferenciájának, a WWDC-nek nyitónapját, amin számos szoftver, többek között az iOS 17, iPadOS 17, tvOS 17, WatchOS 10, MacOS Sonoma, illetve a teljesen új visionOS is bemutatkozott.

Ezen felül nem maradtunk hardver nélkül sem, többek között bemutatkozott a Mac Pro, ami végre megkapta a gyártó saját processzorját, valamint az M2-es 15"-os MacBook Air, és a Mac Studio. Az estet pedig kétségtelenül elrabolta az Apple Vision Pro, a cég virtuális és kiterjesztett valóság headset-je, amiről itt olvashattok bővebben.

 

A WWDC talán legjobban várt újdonsága mindig az iPhone szíve-lelke, az iOS, ami idén a 17. generációba lép. A korábbi pletykák szerint ez csak egy bugfix lett volna, ami megoldja az eddigi problémákat, amik az évek során azért összegyűltek, ahogy egyre több funkció került az iOS-be.

Ehelyett viszont végül rengeteg újdonságot kaptunk, amit három fő pillérrel indítottak, ezek pedig a Telefon, FaceTime és iMessage alkalmazások voltak, amik mind a kommunikációban segítenek nekünk.

 

Telefon

Itt első körben egy kis optikai tuningot kapott az app, a Kontaktjaink kiszínesítésével, ami annyit tesz, hogy ezek a hívásképernyők még testreszabhatóbbak lesznek, és telefonálás közben is megjelennek, így sokkal személyesebbnek érezhetjük majd az élményt, és közelebb azt, akivel beszélünk éppen.

 

Élő hangüzenet

Ez már egy sokkal inkább hasznos funkció, aminek segítségével szöveges formában is láthatjuk azt, ha valaki hangüzenetet hagy nekünk, így egy sürgős meeting közben egyszerű lesz majd eldönteni, hogy az adott hívás fontos-e, vagy sem. A diktálás,  mint funkció elérhető magyar nyelvel is az iPhone-ra így reméljük, hogy az élő hangüzenet sem csak pár kiváltságos országban lesz jelen.

 

FaceTime

A kommunikáció talán legszemélyesebb formája, ami nem élő, az a videóhívás, amiben szintén nagy előrelépést tett az Apple. Ugyanis mostantól már nem csak hang-, de már videóüzentet is hagyhatunk ismerőseink számára. 

 

iMessage

Végül pedig, de nem utolsó sorban a szöveges üzenet, vagyis az iMessage. Itt sokkal egyszerűbben tudunk majd keresni az eddigi üzeneteink között, hála a Kereső filtereknek, amivel pontosabb paraméterek szerint tudunk majd böngészni. Ezen felül egy apró nyilacska segítségével egyszerűen visszaugorhatunk majd egy csoportos beszélgetésben ahhoz a részhez,ahol lemaradtunk.

 

Eddig is megoszthattuk a helyzetünket másokkal a Lokátor segítségével, most viszont ezt most még pontosabban megtehetjük majd az Üzeneteken belül is, ráadásul a Check-in, vagy magyarul Bejelentkezés funkció segítségével pedig automatikusan jelezhetjük szeretteinknek, ha hazaértünk, amit az iPhone-unk automatikusan érzékelni fog.

 

Ezen felül az Üzeneteken belüli appok új helyre kerültek, így több hely marad majd az üzeneteknek. Illetve megújultak a Matricák, aminek keretein belül minden emoji lehet matrica, amit konkrétan ráragaszthatunk az egyes üzenetekre. Sőt, már élő matricákat is készíthetünk, a saját fotóinkból, ezeket pedig bármelyik külsős alkalmazásban is felhasználhatjuk, akár egy Instagram story-ban is.

 

AirDrop

Az AirDrop a legegyszerűbb módja a tartalmaink átküldésének egy másik iOS-es eszközre. Most viszont ez még egyszerűbb lesz, ugyanis elegendő lesz közel vinni a két eszközt egymáshoz. Ekkor pedig nem csak médiafájlokat, de akár kontaktokat is át tudunk majd küldeni, amit az Apple NameDrop-nak nevezett el, ilyenkor pedig az emailcímünket is megoszthatjuk.

 

A SharePlay segítségével pedig zenét is megoszthatunk, így ugyanazt a számot hallgathatjuk majd, pontosan egyszerre, például futás közben. Ezt pedig megtehetjük más támogatott alkalmazásokkal is, akár Twitch és társai.

 

Ezek voltak a legnagyobb iOS újítások, amiket az Apple 2023-ban bemutatott nekünk, Nektek melyik tetszett a legjobban? – Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: Apple

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése