WWDC 2023 - Bemutatták a MacOS Sonoma-t

Apple Hírek   |   2023.06.05 - 22:01   |   Írta: ARPII   |   19381
05. jún WWDC 2023 - Bemutatták a MacOS Sonoma-t

Az Apple éves fejlesztői konferenciáján számos szoftveres újdonságot mutattak be.

Az Apple június 5-én megtartotta éves fejlesztői konferenciájának, a WWDC-nek nyitónapját, amin számos szoftver, többek között az iOS 17, iPadOS 17, tvOS 17, WatchOS 10, MacOS Sonoma, illetve a teljesen új visionOS is bemutatkozott.

Ezen felül nem maradtunk hardver nélkül sem, többek között bemutatkozott a Mac Pro, ami végre megkapta a gyártó saját processzorját, valamint az M2-es 15"-os MacBook Air. Az estet pedig kétségtelenül elrabolta az Apple Vision Pro, a cég virtuális és kiterjesztett valóság headset-je, amiről itt olvashattok bővebben.

 

 

A widgetek kétségtelenül elszaporodtak az Apple operációs rendszerein, legyen szó iOS, iPadOS, vagy WatchOS-ről, ez alól pedig a MacOS sem volt kivétel, most viszont még nagyobb szabadságot kapunk. A kis csempéket ugyanis az értesítési központból mostmár át is lehet húzni az asztalra, vagy importálhatjuk is az iPhone-unkról, ha azonos Wi-Fi hálozathoz vagyunk kapcsolódva. Ezek a widgetek interaktívak, vagyis nem csak nézni tudjuk őket, de módosítani is, kipipálni egy dolgot az elintézendők listájáról, zeneszámot váltani, és így tovább. 

macOS Sonoma brings new capabilities for elevating productivity and  creativity - Apple

 

Amire szerintem elég kevesen számítottak, az a "Játék Mód", ami priorizált hozzáférést ad majd a játékoknak a CPU, illetve GPU-hoz, valamint csökkenti a késleltetést, az AirPods-dzunkkal, illetve az Xbox, és PlayStation kontrollerünkkel. Az Apple szerint ez a mód minden, a platformon elérhető játékkal működik majd, a komolyság érdekében pedig Hideo Kojima-t is felhívták a színpadra, aki bejelentette, hogy a Death Stranding Director’s Cut elérhető lesz majd MacOS-re.

Apple Announces 'Game Mode' in macOS Sonoma for Better Mac Gaming  Performance - MacRumors

 

A videókonferenciák szerves része a prezentálás, főleg céges környezetben, ehhez pedig nagy segítséget nyújt a "Presenter Overlay", ami lehetővé tészi, hogy a prezentációnk slide-jai mögöttünk jelenjenek meg a videóban, akárcsak a valóságban, amikor egy tábla előtt állunk. Emellett számos AR reakció is elérhető lesz majd hívások közben, amit bármilyen videókonferencia alkalmazáson használhatunk majd.

Apple unveils macOS Sonoma, discover the main novelties - Gearrice

 

A Sonoma a Safari keresőt is sokkal jobbá teszi majd, ugyanis itt a webes alkalmazások még inkább rendes, MacOS-es alkalmazásokként viselkednek majd, értesítés támogatással, illetve a lehetőséggel, hogy kitűzzük őket a tálcára. Ezen felül létrehozhatunk majd profilokat, így jobban szét lehet majd választani a munkahelyi, és otthoni netes kereséseket, a sütikről nem is beszélve.

Az Apple ökoszisztéma előnyeként számos iOS 17-es funkciót is megkapunk majd a MacOS 14-ben, úgy mint a jobb helyesírás javítás, Siri segítségül hívása a Hey szócska nélkül, egyedi matrica használat, illetve gyorsabb PDF kitöltés.

iOS 17, iPadOS 17, watchOS 10, and macOS Sonoma: Compatibility and Device  Updates Revealed

 

Ezek voltak a MacOS Sonoma legfőbb újdonságai, Nektek melyik a kedvencetek? - Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: Apple

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése