WWDC 2023 - Bemutatták a Vision Pro-t

Apple Hírek   |   2023.06.05 - 21:51   |   Írta: Hidasi Ákos   |   48320
05. jún WWDC 2023 - Bemutatták a Vision Pro-t

Az Apple bemutatta az AR/VR szemüvegét, ezzel egy új korszakot nyitott.

Az Apple bejelentette az Apple Vision Pro nevű kiterjesztett valóság headset-ét, amely elmondásuk szerint "észrevétlenül" keveri majd össze a valós és a digitális világot. "Ez az első olyan Apple-termék, amelyen keresztül nézel, nem pedig ránézel" - mondta Tim Cook vezérigazgató a készülékről, amely végeredményben nagyjából úgy néz ki, mint egy síszemüveg. A szemüveg szemmel, kézzel és hanggal lesz vezérelhető.

 

A Vision Pro-t elsősorban AR eszközként pozicionálják, de egy kapcsolóval váltani lehet majd a kiterjesztett és a teljes virtuális valóság között. Az eszköz vezérlő nélküli, és nagyjából az iPadOS-en megszokott módon tudunk az alkalmazások között válogatni a használata közben. A különbség természetesen az, hogy a látott ikonok nem egy kijelzőn jelennek meg, hanem a szemünk előtt. A kiválasztáshoz az alkalmazásokra kell koppintanunk, a görgetéshez pedig a más platformokon megszokott módon pöccinthetünk majd, de ezek mellett hangutasításokat is adhatunk a készüléknek.

 

Mit látunk a szemüvegben?

Nos, a rövid válasz az, hogy „amit csak szeretnénk”.  A hosszú válasz egy fokkal bonyolultabb ennél. A szemüvegben ugyanis eredetileg a környezetünket láthatjuk, illetve azokat a virtuális elemeket, amiket a szemüveg segít belelátni. Az Apple Vision Pro által láttatott virtuális elemek egyébként a bemutatók során nagyon szépen illeszkednek a való világba. Az Apple még olyan részletekre is figyelt, mint például hogy alkalmazások ikonjai és a megnyitott ablakok árnyékot vessenek a környezetükre.

Viszont természetesen ezek még előre elkészített bemutatóra szánt videók és illusztrációk. Viszont azt gondolom, hogy ha a végleges felhasználói felület csak megközelítőleg is hasonló lesz a ma bemutatotthoz, akkor máris nagyon boldogok lehetünk.

Természetesen merülnek fel kérdések is, például mi van, ha a felhasználó szobája kicsi, zsúfolt, vagy nem megfelelően világos? Ezekre a kérdésekre nem ma fogunk választ kapni, de érdemes lehet észben tartani őket.

Egy kapcsoló átállításával viszont egyből a teljesen virtuális valóságba kerülhetünk majd.

 

Látni és látszani

Az egyetlen igazán megkérdőjelezhető döntés az Apple részéről az, hogy a felhasználó szemét láthatóvá teszik a vele beszélgetést folytató másik felek felé, és mindenki más felé is, aki épp a közelben van.

 

 

Ez a funkció elméleti síkon tökéletesen normálisnak hangzik, viszont a valóságban kimondottan szokatlanul, már-már ijesztően néz ki. Természetesen ezen is javítgathat még az almás óriásvállalat. Én személy szerint például egyelőre még nem vagyok teljesen meggyőzve a funkció tökéletessége felől.

 

Hogyan irányíthatjuk a készüléket?

Nos, ahogy a bevezetőben is említettük, az almás vállalat ezúttal semmilyen kezelőeszközt nem készített, a Vision Pro irányításához csak a szemünkre, a kezünkre és a hangunkra lesz szükségünk. Például elég lesz ránéznünk a keresőmezőre és elkezdenünk diktálni a keresés szövegét ahhoz, hogy utána tudjunk nézni valaminek.

 

Az ökoszisztémába illesztés

A headset egy kimondottan okos funkcióval is rendelkezik: A Mac-edet teljesen konkrétan „beviheted” a Vision Pro-ba. Hogy ezt hogyan értem?

 

 

A bemutató szerint elég lesz a Mac-edre nézned a Vision Pro viselése közben, és a számítógéped kijelzőjét máris virtuálisan kezelheted a szemüvegeddel. Átméretezheted a kijelzőt, de akár egy az egyben át is veheted onnan a Mac-en végzett munkafolyamataidat.

 

Szórakozás

Az Apple Reality Pro a bemutató szerint sok hasznos funkcióval fog rendelkezni, de az egyik legizgalmasabb talán mégis a filmnézés az eszközzel. A legizgalmasabb az egészben, hogy Mark Zuckerberg nagyjából 2016-ban pont „Lebegő TV” -ként adta elő a kiterjesztett valóság koncepcióját.

Az Apple Vision Pro által nyújtott AR és VR filmezési élmény egyébként zseniálisan néz ki. AR mód esetén a szemüveg állítható nagyságban jeleníti meg a filmet vagy sorozatot a valós környezetben, miközben a környezet fényeit lecsökkenti, és mozi hangulatúvá teszi.

A VR élmény ezzel szemben lehetőséget ad arra is, hogy egy Star Wars-ból ismerős bolygón heverve nézhesd végig a legújabb Mandalorian részeket, ami szintén fantasztikusan hangzik így elsőre.

 

 

Viszont azt fontos észben tartani, hogy sok túlszerkesztett bemutatót láttunk az elmúlt néhány év során, úgyhogy egy picit minden ma látottat kezeljünk egy egészséges mértékű szkepticizmussal.

 

Fizikai felépítés

Az Apple legújabb potenciális nagy dobása a képen látható módon fog kinézni. A headset első panelje teljes egészében üvegből készül majd, a hátsó fejpánt pedig állítható, de akár cserélhető is lesz majd.

 

 

Már hivatalos, hogy a headset egy külső akkumulátorról fog majd működni, ami megközelítőleg 2 óra használatot tesz majd a tervek szerint lehetővé. Ez a szám egyébként elég kicsinek tűnik, tekintve hogy ez sok film végignézéséhez sem lesz így elég.

Viszont közvetlenül a konnektorhoz is csatlakoztatható lesz majd az eszköz, ami így akár már egész nap is használható lesz.

Az eszköz teljesítményének alapjául az Apple M2 Chip-je fog szolgálni, azonban egy új, R1 névre keresztelt chip is helyet kap majd a headset-ben, ami főleg a szenzorok, mikrofonok és kamerák által rögzített adatok feldolgozásáért lesz felelős. Az Apple-nek egyébként ezen a területen van hatalmas versenyelőnye a piacon jelen lévő versenytársakhoz képest. Ők ugyanis jobbára csak a nyilvánosan megvásárolható, eleve más célokra gyártott chipeket használják, míg az Apple amikor szükségessé vált, akkor fejlesztett egy chipet kifejezetten erre a modellre szabva.

 

 

Ár és megjelenés ideje

Ezzel el is érkeztünk a rossz hírekhez. Az Apple Vision Pro-nak ugyanis bár a magyar árát egyelőre még nem tudjuk, az már biztos, hogy Amerikában 3499 dollárba fog kerülni majd. Az ottani ára tehát nagyjából 1.200.000 forint lesz, amiből feltételezhetjük, hogy Magyarországon is nagyságrendileg így alakulhat majd az ára. A másik rossz hír, hogy a készülék valamikor a jövő év elején válik majd csak elérhetővé.

 

Összegzés

Az Apple nem csak egy új terméket, hanem egy komplett új termékkategóriát jelentett be ma este, ami a bemutató videók alapján lenyűgözően nézett ki. A készülék kinézetében kísértetiesen hasonlít egy síszemüvegre, és egy-két megkérdőjelezhető funkciót leszámítva kimondottan izgalmas minden egyes részlete. Azonban még bőven várnunk kell arra, hogy a kezünkben foghassuk a headset-et, ami abból a szempontból talán nem is baj, hogy legalább így már most elkezdhetünk rá spórolni.

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése