WWDC 2023 - Bemutatták a visionOS-t

Apple Hírek   |   2023.06.05 - 23:05   |   Írta: ARPII   |   32106
05. jún WWDC 2023 - Bemutatták a visionOS-t

Az Apple éves fejlesztői konferenciáján számos szoftveres újdonságot mutattak be.

Az Apple június 5-én megtartotta éves fejlesztői konferenciájának, a WWDC-nek nyitónapját, amin számos szoftver, többek között az iOS 17, iPadOS 17, tvOS 17, WatchOS 10, MacOS Sonoma, illetve a teljesen új visionOS is bemutatkozott.

Ezen felül nem maradtunk hardver nélkül sem, többek között bemutatkozott a Mac Pro, ami végre megkapta a gyártó saját processzorját, valamint az M2-es 15"-os MacBook Air. Az estet pedig kétségtelenül elrabolta az Apple Vision Pro, a cég virtuális és kiterjesztett valóság headset-je, amiről itt olvashattok bővebben.

 

Egy radikális új hardverhez pedig manapság már elengedhetetlen egy szoftveres kezelő felület, főleg ha egy ilyen termékről van szó, mint a Vision Pro headset. Ezt a platformot teljesen nulláról építették, viszont számos elem azért visszaköszön az egyes Apple szoftverekből így azért egy barátságos, ismerős rendszer fogad minket, ami a megszokott módon nagyon intuitív. A VisionOS digitális elemeket helyez el a valós világba, ahol ezeket szabadon mozgathatjuk, méretezhetjük, sőt még árnyékot is vetnek, ami még inkább valóságossá teszi az élményt.

The visionOS App Store.

 

Az irányításhoz nincsen szükségünk semmilyen külön eszközre, kontrollerre, hiszen mi magunk vagyunk azok, első sorban a szemünk, majd a kezünk és a hangunk. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a headset a belső kameráinak segítségével felismeri, hogy melyik ikonra nézünk, majd a külső kamera látja, hogy azt a kezünkkel történő csippentéssel kiválasztjuk.

Akár rá is nézhetünk a Safari kereső mezőjére, ami után egyből eltudunk kezdeni írni, a hangunkkal, vagy pedig lefelé görgetni a találatok között az ujjunkkal. Emellett a Vision Pro egy külső kijelző segítségével a szemünket is megjeleníti, valós időben, így a körülöttünk lévők is láthatnak majd minket, teljes valónkban, hiába is takarja el az eszköz az arcunkat.

I Do Not Hate The Apple Vision Pro, The First 'Human' AR/VR Headset

 

Az Apple többféle felhasználási módot is mutatott, többek között egy jelenetet, ahol egy asztal fölött lebegett egy Safari, iMessage, és Apple Music ablak, amiket akárhova tehetett a felhasználó a valós térben, sőt össze is köthetjük ezt az élményt már meglévő Apple termékekkel. Például, ha úgy nyitjuk ki a MacBook-unkat, hogy rajtunk van a headset, akkor a laptop képernyője hússzorosára is nőhet, virtuálisan, de akár egy fizikai Magic billentyűzetet is használhatunk Magic trackpad-del, hiszen az eszköz kamerája látja a való világot.

With Vision Pro, Apple shows computing's future. But who's it for? |  Computerworld

 

Természetesen a tartalomfogyasztás is nagy szerepet játszik majd a headset használatában, amire rengeteg dedikált tartalom érkezik majd. Film, vagy sorozat nézés közben beállíthatjuk például, hogy milyen környezetben legyünk, ha a nappalink nem tetszene. Így félig lehetünk egy erbőben, félig pedig a kanapén, de akár egy Star Wars űrsiklóban is csücsülhetünk, ami rengeteget hozzáad az élményhez.

Arról nem is beszélve, hogy itt a headset által kivetített képernyő bármekkora lehet, így otthon is tudunk majd mozizni. Emellett a Disney rengeteg egyedi tartalommal érkezik majd a Disney+ alkalmazásban is, ahol például megnézhetjük a Mandalóri sorozat karaktereit, járműveiket, miközben halad a sorozat előre.

Windows of Mandalorian-themed content in a video render of the Apple Vision Pro.

 

Persze játszani is tudunk majd, hiszen a VisionOS-re több mint 100 játék lesz elérhető, az első naptól fogva, az Apple Arcade keretein belül, amiket akár egy PS5 DualSense kontrollerrel is játszhatunk majd. Emellett a dedikált AppStore-ban elérhető lesz majd több ezer iPhone és iPad alkalmazás is, a dedikált Vision Pro szoftvereken kívül.

A person playing games with the Apple Vision Pro headset.

 

Sajnos az új operációs rendszer, és a headset is csak jövő év elején válik majd elérhetővé, ráadásul kizárólag az Egyesült Államokban, 3 499 dollárért, ami átszámítva körülbelül 1 200 000 Ft lesz. Addig is a fejlesztőknek bőven lesz idejük új, érdekes alkalmazásokat és játékokat készíteni erre a platformra, ami talán a következő iOS lesz.

 

Ez lett volna a visionOS, az Apple új operációs rendszere, Ti mit gondoltok róla? - Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: Apple

 

Kapcsolódó tartalmak:
Kommentek megjelenítése