Ha ilyen iPhone-od van, érdemes lehet most eladnod

AlmaBlogger   |   2023.06.19 - 07:30   |   Írta: Hidasi Ákos   |   22142
19. jún Ha ilyen iPhone-od van, érdemes lehet most eladnod

Sok pénzt veszíthetsz, ha nem tudsz erről a folyamatról.

Aki egy régebbi iPhone megvásárlásán gondolkozik, annak nagyon fontos tényező, hogy az Apple meddig nyújt támogatást az adott készülékhez.

Az Apple kétféleképpen támogatja az iPhone-okat. Egyrészt szoftveresen - ennek célja többek között a hibák és a biztonsági hiányosságok kiküszöbölése, valamint az új funkciók megjelenítése, másrészt pedig hardveresen - az alkatrészek és a szakképzett munkaerő biztosítása a telefonnal kapcsolatban felmerülő problémák kijavításához (természetesen egy a felhasználó által fizetett összeg ellenében).

Éppen ezért nem érdemes különösen régi iPhone-készülékeket vásárolni. Túl nagy a kockázata annak, hogy meghibásodik, vagy hogy biztonsági kockázatoknak van kitéve. De hogy mi számít "különösen réginek"?

 

Meddig támogatja a készülékeket az Apple?

A jó hír az, hogy az Apple sokáig támogatja az iPhone-okat mind hardveresen, mind pedig szoftveresen. A szoftveres támogatás körülbelül öt-tíz évig tart, míg a hardveres támogatás jellemzően a készülékek 7 éves koráig elérhető.

 

 

A Statista (piaci és fogyasztói adatokat szolgáltató cég) közzétett egy grafikont, ami tökéletesen illusztrálja, hogy az Apple meddig támogatja a régebbi iPhone-okat. A vállalat 2023 júniusában frissítette ezt a grafikont, ekkor adta hozzá az iOS 17-et az ábrához.

A grafikon azt mutatja, hogy az egyes iPhone modellek esetében az Apple mennyi ideig tette elérheetővé az újonnan kiadott szoftverfrissítéseket. Az ezzel kapcsolatos jó hír pedig az, hogy a régebbi iPhone-okon lévő operációs rendszerek támogatása - beleértve a biztonsági és használhatósági frissítéseket is - még évekig folytatódott a modellek eladásának megszüntetése után is, különösen az újabb iPhone-ok esetében.

A korai telefonok esetében a támogatási rendszer nem volt még igazán kiforrott, de a 2011-ben érkezett iPhone 4s-től kezdve az Apple támogatási rendszere nagyjából kialakult és a mai napig hasonlóan néz ki.

 

Az első iPhone, amely 2007-ben jelent meg, iPhone OS 3-at tudott futtatni, amelyet az Apple egészen 2010-ig támogatott. Az iPhone-t az Apple elavultnak tekinti.

A 2008-ban megjelent iPhone 3G már iOS 4.0-t futtatott, amely 2011-ig számított támogatottnak. Az iPhone 3G-t és az iPhone 3GS-t az Apple már elavultnak tekinti, ami azt jelenti, hogy már nem részesülnek sem hardveres, sem szoftveres támogatásban.

A támogatás hossza az iPhone 4s 2011-es megjelenésével megnőtt. Ez a telefon egészen az iOS 9-ig képes volt operációs rendszereket futtatni. Az Apple még 2019-ben is támogatta az iOS 9-et, amikor júliusban kiadott egy GPS-szel kapcsolatos frissítést. Azonban ma már az iPhone 4-et és 4s-t is elavultnak tekinti az almás óriáscég.

Az iPhone 5c-n iOS 10 fut, amely szintén 2019 júliusában kapta meg a GPS-szel kapcsolatos frissítést. Azonban ma már az iPhone 5 és 5c modellek is elavultnak számítanak.

Az iPhone 5s és az iPhone 6 egyaránt iOS 12-t futtat, amelyhez az Apple 2023 januárjában adott ki legutóbb biztonsági frissítést. Ezt a frissítést arra a néhány készülékre adták ki, amelyek nem támogatják az iOS 15-öt. Nem számítunk arra, hogy az Apple sokáig folytatná az iOS 12 támogatását. Ezeket a telefonokat ugyanis vintage készülékeknek tekinti az Apple, ami azt jelenti, hogy bár most még támogatottnak számítanak a készülékek, a korukból fakadóan ez hamarosan változni fog. Ugyanebbe a kategóriába tartozik az iPhone 6s is.

A 2021 szeptemberében érkezett iOS 15 az iOS 14-hez és az iOS 13-hoz hasonlóan az iPhone 6s-től kezdve minden iPhone-on elérhető. Épp emiatt tekinti az Apple az iOS 14-et és a 13-at is elavultnak, mivel azokon a telefonokon, melyek ezeket frissítéseket megkapták, már az iOS 15 is futhat.

A 2022 szeptemberében érkezett iOS 16 az iPhone 8-tól kezdve minden iPhone-on fut - de figyeljünk arra, hogy nem minden funkció érhető el a régebbi készülékeken.

 

A lényegre térve

Amikor az iOS 17 idén ősszel megjelenik, rengeteg izgalmas, új funkciót hoz majd az iPhone-ok ra, többek között személyre szabott névjegykártyákat, élő hangpostát, és még sok mást. Azonban ahogy azt a WWDC 2023 során bejelentették, nem minden iOS 16-ot futtató telefon fogja megkapni ezt a frissítést. Az Apple ugyanis csak az XS-ig visszamenőleg támogatja az iPhone-okat, ami azt jelenti, hogy a 2017-ben bejelentett iPhone 8 és iPhone X elérte azt a kort, amikor már a legújabb és legizgalmasabb frissítéseket nem, hanem csak biztonsági frissítéseket kap majd a továbbiakban.

Éppen ezért tanácsoljuk viszont, hogy amennyiben ilyen telefonod van, és a közeljövőben frissíteni szeretnél, akkor a jelenlegi készülékeden mihamarabb adj tovább. A SellCell platform jelentése szerint az iPhone 8 és az X közel 50 százalékot veszíthet majd ugyanis az értékéből, amikor szeptemberben megérkezik majd az iOS 17.

A vállalat jelentése szerint "az iPhone 6S és 7 termékcsaládok az összes modellre számolva átlagosan 42,8 százalékot veszítettek értékükből az iOS 16 2022-es megjelenése után". A trade-in árakat nyomon követő grafikonok szerint az iPhone 7 Plus a 2022 júniusi 138 dollárról 2022 szeptemberére 80 dollárra csökkent, míg az iPhone 6S Plus 94 dollárról 47 dollárra.

Jelenleg tehát kedvezőbb feltételek mellett lehet eladni ezeket a készülékeket, mint néhány hét vagy hónap múlva. A SellCell ugyanis arra számít, hogy ezeknek a telefonoknak az értéke "meredeken zuhan majd, amint elérjük a két/háromhetes határt az iOS 17 béta kiadását követően".

 

Forrás: Macworld

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése