Devils's Hour・AppleTV (Amazon Prime)

AlmaBlogger   |   2023.06.19 - 17:35   |   Írta: Ca$h   |   12316
19. jún Devils's Hour・AppleTV (Amazon Prime)

Hajnali három óra harminchárom perc, az Ördög órája.

Lucy (Jessica Raine) a gyámügynél dolgozik, ráadásul vezető pozícióban, ami fiatal korához és neméhez képest nem kis teljesítmény. Mindenki szereti őt, mindenki megbecsüli, felnéznek rá, egyike a legjobbaknak a szakmáján belül. Különösen jó érzéke van ahhoz, hogy belelásson az emberekbe, együtt érezzen velük és hogy közösen megtalálják azt a középutat, ami ha lehet mindenkinek a legjobb, de természetesen elsődlegesen a gyereknek. De ahogyan az lenni szokott, amikor jók vagyunk a szakmánkban, akkor az életünkön belül valami másban nagyon rosszul alakulnak a dolgaink. Lucy férje nemrég elköltözött, pedig hatalmas volt a szerelem kettejük között, van egy kisfiúk Isaac (Benjamin Chivers) aki nagyon problémás, olyan mintha egyáltalán nem lennének érzései. Borzalmas nagy tragédia ez egy szülőnek és sajnos a férfiak szoktak azok lenni, akik személyes kudarcnak élik meg ha ilyen a gyerekük, a legtöbb esetben bírják egy ideig majd elmenekülnek a felelősség alól. Lucy láthatólag nagyon szenved emiatt, de csodálatos anyuka és az ég világon mindent megtesz azért, hogy legalább egy minimális mosolyt csaljon kisfia arcára. Ha mindez nem lenne elég akkor ott van még valami nagyon furcsa és szokatlan dolog is, ami még aludni sem hagyja Lucyt ... hónapok óta minden egyes nap három óra harminchárom perckor felkell, ránéz az órára ami mindig halálos pontossággal ugyanazt mutatja. Nem érti mi lehet ez az egész, lassan úgy érzi, hogy minden összeomlik körülötte.

Történetünk „In medias res” avagy rögtön a történet közepén kezd, de úgy is fogalmazhatnánk hogy rögtön belecsap a lecsóba. Egy kihallgatáson vagyunk, Lucy arca sebhelyes, látszik rajta hogy borzalmasan zaklatott, valami szörnyűség történt vele. Mellette ül a kedves és jóképű Dhillon (Nikesh Patel) nyomozó, akinek az arca teljesen össze van verve, velük szemben pedig az ördögi vonásokkal ellátott Gideon (Peter Capaldi), aki nyugodt, olyan mint aki mindent tud, mindent előre lát, nem lehet kihozni a sodrából, mert végre megtörtént amire nagyon régóta várt már, ott ül előtte Lucy, a nő akivel mindenképpen beszélnie kell. Ezek a képsorok rögtön meghozzák a kedvünket a sorozathoz, ami igencsak érdekes és kecsegtető címmel rendelkezik, de sajnos eme izgalmas képsoroknak hamarosan vége lesz és visszaugrunk jócskán az időben, hogy lássuk mi hogyan történt, hogyan jutottunk el odáig, hogy főhőseink egymással szemben üljenek és talán arra is fény fog derülni, hogy milyen kapcsolatban állnak egymással, vagy hogy mi is az az Ördög Órája valójában.

Azt már megszokhattuk, hogy az Amazon Prime egy egészen egyedi, különleges és minőségi szórakozást ígérő streaming szolgáltató, számos sorozatát kielemeztük már és mindig arra jutottunk, hogy be kell ismerni piszkosul jól sikerült mindegyik. Legyen dráma, akció, fantasy, sci-fi vagy éppenséggel egy izgalmas thriller, a minőség az garantált. Nem lesz ez most másképp ezzel a sorozattal sem, aminek egyetlen rossz tulajdonsága, hogy nagyon kevés részből áll. Szívesen elnéztem volna még Lucy és Gideon történetét még plusz négy részen keresztül, de semmi gond, szükség volt arra, hogy pörögjenek az események még akkor is, ha ez a történet alapvetően nem a látványos akciójelenetekre hajaz, hanem a pattanásig feszülő izgalmakra, van egy olyan különleges és egyedi atmoszférája, ami néha már-már horror filmekbe illik. Nem kevés alkalommal olyan magas szinten tartotta a feszültséget, hogy szinte már féltem tőle. Részben szerintem horror is, de manapság már olyan magas szinten van az emberek ingerküszöbe, hogy ma az ilyen történeteket szimplán csak thrillernek hívjuk. Míg régen ez a kategória az a horror volt, ami egyben krimi is.

Azt mindenképpen el szeretném mondani, hogy aki abban bízott, hogy ennek a sorozatnak bármi köze van az Ördöghöz, vagy ördögűzéshez vagy bármi ilyesmihez az csalódni fog, jobb ha már most tisztázzuk, hogy az ég világon semmilyen szinten nincsen erről szó benne. Csupán ott van egy fogalom, amit sokan ismernek, de kevesen tudják pontosan mi is ez valójában, az Ördög Órája egy misztikus fogalom, amit hajnali három és négy közé tesznek, azóta is ha véletlenül ilyen időben kelek fel pisilni a jeges velőt fagyasztó hideg futkos a hátamon és szinte futva rohanok vissza az ágyba elmerülni újra az álom édes világában. Történetünk legfőképpen egy szívszaggató dráma, döbbenetes színészi alakításokkal prezentálva, mindenki kihozta magából a maximumot, az Isaacet alakító kisfiú például olyan szinten nagyot alakít, hogy el se tudja róla képzelni az ember, hogy a valóságban egy normális ember, biztos vagyok benne, hogy a srác előtt még hatalmas jövő áll mint színész, nem lesz nehéz megjegyezni az arcát, mert örökre be fog égni a retinánkba, de úgy szó szerint. A Lucyt alakító lányt én még nem láttam semmiben, ami nagy kár mert döbbenetesen tehetséges, a Gideont alakító Peter Capaldit meg szerintem senkinek nem kell bemutatni, elég ha annyit tudunk róla hogy ő volt az egyik dr. Who, kell ennél több kérem szépen?

Mindent megtettem annak érdekében, hogy mélyebben elkerüljem a történet ismertetését, mivel köztudottan minden cikkem spoilermentes, erről a sorozatról meg borzalmasan nehéz úgy írni, hogy ne fussak bele valami bődületes hibába. Elég annyit tudni róla, hogy elképesztően minőségi sorozat, egyáltalán nem olyan, mint amilyenre számítani lehetett a címe alapján, ahogyan nem olyan amilyennek sejteni fogjuk a nézése közben. Egy kicsit dráma, egy kicsit krimi, néha döbbenetesen félelmetes, szinte már horror, sokáig nem fogjuk érteni, hogy most akkor mi a fészkes fene is történik valójában? Mi ez az egész? De nyugalom, a végefelé minden kristálytiszta lesz és a válasz a kérdéseinkre több mint kielégítő, egy teljesen új dimenzió fog a szemünk elé tárulni, valami amire egyáltalán nem számított szerintem senki és amikor végre megértjük hogy mi ez az egész már csak azért könyörgünk hogy tovább nézhessük. Szerencsére nem csak én éreztem így, mivel szinte azonnal meghosszabbították a sorozatot, ráadásul ha jól tudom rögtön kettő évadra is. Szóval folytatása várható, bele se merek gondolni hogyan fog továbbmenni ez az egész. Hatalmas nagy meglepetés volt, éppen ezért rögtön a szerelmese lettem a sorozatnak, tűkön ülve várom már a második évadot, remélem idén év végén jönni is fog és hogy nem rontják majd el.

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 7.6 | Rotten Tomatoes: 100% | Metacritic: 71
The Devil’s Hour (season 1 | 2022 -)
Dráma, Thriller

Rendezte: Johhny Allan, Isabelle Sieb
Írta: Tom Moran
Zene: The Newton Brothers
Szereplők: Jessica Raine, Peter Capaldi, Nikesh Patel, Benjamin Chivers, Phil Dunster, Alex Ferns, Meera Syal, Thomas Dominique, Talia Walker Bassols, Rhiannon Harper, Rafferty, Barbara Marten, John Alastair

Játékidő: 6x 1óra

 

 

Ha rendelkezel Amazon Prime előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Amazon Prime applikáció

>>> Extrapolations sorozatkritika

>>> Shantaram sorozatkritika

>>> Dear Edward sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése