Dear Edward・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2023.05.29 - 06:00   |   Írta: Ca$h   |   12190
29. máj Dear Edward・AppleTV+

Azt mondják egy repülőgép szerencsétlenséget nem lehet túlélni ...

Edwardot (Colin O’Brien) és Jordant (Maxwell Jenkins) szülei nagy-nagy szeretetben és odafigyelésben nevelik, mi sem bizonyítja jobban azt a védelmi burkot, amivel körülveszik őket, hogy nem engedik őket iskolába, otthon tanítják őket, mindent megadnak nekik, amikre csak szükségük lehet. A sors viszont úgy hozta, hogy a fiúk anyjának munka miatt el kell költöznie New Yorkból, ami az éppen serdülő Jordannek jól is jön, mert lassan már úgy érzi kezd egy kicsit megfulladni, szeretne másokkal is találkozni napi szinten, mint a családjával. Ismerkedni, barátkozni, szerelmesnek lenni, gyerekként élni az életét. Edwardnak a kis zenei zseninek viszont ez teljesen kétségbeejtő, mert nem szeretne szocializálódni, neki tökéletesen megfelel a mostani élete, magas intelligenciája miatt úgyis tudja csak cikizné és utálná mindenki. Azt szokták mondani, hogy egy gyerek számára a stabilitás a legfontosabb dolog a világon és Edward szülei most éppen ezt veszik el tőle. De végül nincs mit tenni, költözni kell, repülőre szállnak, hogy megnézzék az új házat ahova költözni fognak, a dolgok viszont nagyon rosszul alakulnak ...

A repülő amire felszálltak lezuhan és valami elképesztő csoda folytán Edward túléli mindezt, pedig ennek az esélye egy a millióhoz. Az ember azt hinné, hogy Edward a legszerencsésebb ember a földön, de vajon tényleg szerencsés vagy ha nem elég, hogy tizenkét évesen elveszíted az egész családodat, de még az életed is fenekestül felfordul mert úgy kell boldogulnod a hétköznapokban, ami még teljesen idegen a számodra? Szerencsére édesanyjának a testvére Lacey (Taylor Schilling) és férje John (Carter Hudson) magához veszik őt és sajátjukként próbálják tovább nevelni. Tekintettel arra, hogy évek óta próbálkoztak már gyereket csinálni sikertelenül, az ember joggal gondolja azt hogy a tragédia ellenére örülnek ennek a lehetőségnek. De sajnos az élet sose úgy alakul ahogyan azt tervezzük, az ember eleinte el se tudja képzelni milyen nehéz gyereket nevelni, főleg ha a kicsit olyan veszteségek érték mint Edwardot, főleg ha a gyerek zseni, akkor meg végképp nem ha a befogadott nem hajlandó elfogadni a helyzetét. Mindeközben a repülőgép társaság szervez egy terápiás csoportot az elhunytak rokonainak abban reménykedve, hogy egy kevés vígaszt lelnek abban, ha összegyűlnek és megosztják egymással fájdalmukat. Így ismerhetjük meg a többi főszereplőt, az életüket, személyes tragédiáikat és ekkor jövünk rá arra, hogy bizony mindenkinek megvan a maga baja, túlélni egy ilyen katasztrófát pontosan akkora tragédia, mint feldolgozni hogy elvesztettük valamelyik szerettünket.

Számomra Dee Dee (Connie Britton) története állt a legközelebb a szívemhez, illetve őt is szerettem a legjobban. Dee Dee egy gazdag és sikeres üzletembernek a felesége, akinek kijutott az életben minden jó, amiről mi hétköznapi emberek csak álmodhatunk, de vajon mi történik akkor amikor rájössz arra, hogy az egész életed hazugság volt, a férjed teljesen eladósodott, nem hagyott rád semmit csak tartozásokat, de ha mindez nem lenne elég akkor még volt egy titkos élete is amit megemészteni és feldolgozni szinte lehetetlen. Linda (Amy Forsyth) egy fiatal terhes nő, aki éppen hazavárta szerelmét, aki sajnos már sose fog megérkezni, nincsen munkája, nincsen hol laknia, nincsen semmije, miközben a srác szülei nagyon gazdagok és megadnának neki mindent, ha hajlandó lenne velük felnevelni a picit. Adriana (Anna Uzele) nagymamáját vesztette el, aki New York egyik szeretett képviselője volt, rajta kívül mindenki azt gondolja, hogy a helyébe kéne lépnie, miközben Adriana semmi mást nem szeretne csak segíteni az embereken, a politika nagyon távol áll tőle, de vajon nem pont akkor tudna a legtöbbet tenni, ha elindulna a választásokon? Mindeközben a csoportban megismerkedik az afrikai származású rendkívül kedves és szimpatikus fiatalemberrel Kojoval (Idris Debrand), aki a húgát vesztette el és annak kislányát maga mellé véve mindenre számított, csak arra nem hogy rátalál a szerelem New Yorkban. Amanda (Brittany S. Hall) vőlegényét vesztette el, aki több éves küszködés után végre le tudott szokni a kemény drogokról, ekkor ismeri meg a párjának hírhedt bátyját Steve-et (Ivan Shaw) aki eleinte nagyon ellenszenves neki, azok miatt a dolgok miatt amiket hallott róla, de persze a lángoló ellenszenv gyakran képes pont az ellenkező pólusba fordulni.

A Dear Edward, Ann Napolitano nagysikerű regénye alapján készült, amit 2020 januárjában írt. A történetet egy valós esemény inspirálta, ugyanis 2010-ben volt egy repülő katasztrófa, amit valóban túlélt egy kilenc éves kisfiú, az írónőt nagyon meghatotta ez a ritka eset és megpróbálta elképzelni vajon milyen lehetett az élete ennek a gyermeknek, egy ilyen borzalmas esemény után. Nem is csoda, hogy az Apple rögtön ráugrott a témára, az ilyen regények eddig is nagyon jól beváltak. A sorozat erőssége a karakterekben rejlik, nagyon tetszett, hogy nem csak Edwardról van benne szó és az ő problémáiról, nehézségeiről, hanem rajta keresztül megismerhetünk egy csomó másik érdekes karaktert illetve ott lesz a tucatnyi csoporton belüli dráma, amik szinte egytől egyig nagyon érdekesek és izgalmasak. Persze a Woke mozgalom már az AppleTV+ berkeit is elérte és bár szerencsére nem olyan ízléstelenül és pofátlanul prezentálják nekünk ezeket a meleg vonalakt mint ahogyan azt a Netflix teszi, de azért bevallom már nagyon fárasztanak ezek a történetek, elfogadom én nincsen velük semmi bajom, de egyáltalán nem vagyok ezekre kíváncsi. Az evolúciós zsákutcák sose hoztak izgalomba be kell valljam nektek kedves olvasók. Mindegy is, sokadjára is lépjünk túl ezen, a lényeg az, hogy itt van nekünk megint egy nagyon jó kis sorozat, tele érzelmekkel, fontos kérdésekkel, elgondolkodtató sorsokkal. Néha lassú, néha kicsit unalmas, lesz hogy egy olyan szereplőt akit eddig szerettünk a hátunk közepére nem kívánunk majd, mintha teljesen kifordulnának magukból a karakterek, de valljuk be ilyen a valós élet is, senki sem abszolút fehér vagy fekete, emberek vagyunk mindannyian és sokszor csinálunk hülyeségeket, viselkedünk elviselhetetlenül, ettől vagyunk olyan érdekesek és egyediek. A Dear Edward nagyon jól bemutatja mindezt, mindenképpen érdemes megnézni, akinek meg hozzám hasonlóan tetszett ez a megható történet annak örömmel üzenem, hogy nincsen még vége, jön a folytatás.

 

Update: sajnos az AppleTV-hez is megérkezett a kaszavonat, a Dear Edwardot is elérte a végzete, akárcsak a fantasztikus Shantaramot is, amiről jövő héten olvashattok majd.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.2 | Rotten Tomatoes: 55% | Metacritic: -
Dear Edward (season 1 | 2023)
Dráma

Rendezte: David Boyd, Allison Liddi-Brown, Jaffar Mahmood, Clement Virgo, Nisha Ganatra, Fisher Stevens
Írta: Jason Katims, Ann Napolitano (regény), Megan Chan Meinero, Rajiv Joseph, Romi Barta, Halley Feiffer
Zene: Jonathan Sanford
Szereplők: Taylor Schilling, Colin O’Brien, Anna Uzle, Idris Debrand, Carter Hudson, Amy Forsyth, Maxwell Jenkins, Connie Britton, Eva Ariel Binder, Brittany S. Hall, Khloe Bruno, Audrey Corsa

Játékidő: 10x 50perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 6.99$, az éves díj 69$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Liaison sorozatkritika

>>> Shrinking sorozatkritika

>>> Bad Sisters sorozatkritika


Kommentek megjelenítése