Mikor lesz az Apple-nek saját mesterséges intelligenciája? 2. rész

Almás Pletykák   |   2023.05.26 - 11:44   |   Írta: Hidasi Ákos   |   6169
26. máj Mikor lesz az Apple-nek saját mesterséges intelligenciája? 2. rész

Az Apple egyelőre kimaradt az MI-lázból, de vajon hogyan tovább?

Az elmúlt hónapokban minden a mesterséges intelligenciáról szólt. Biztos, hogy veled is cikkek és vidós tartalmak tömkelege jött szembe, talán legfőképp a rendkívül népszerű ChatGPT platformnak köszönhetően. Az AI-alapú chatbot sikere azonban nem csak a mögötte álló OpenAI-ra, azaz a felületet megalkotó vállalatra vetett reflektorfényt, hanem látszólag a semmiből egy kiélezett AI fegyverkezési versenyt is kirobbantott a technológiai iparban - egy olyan versenyt, amelyből az Apple egyelőre érezhetően kimaradt. 

 

Ez a cikk egy kétrészes cikksorozat része, így ha még az első részt nem olvastad, akkor azt tanácsoljuk, hogy ide kattintva először annak elolvasásával kezdj. Abban a cikkben foglaltuk ugyanis össze, hogy jelenleg nagyjából hol tart a mesterséges intelligencia jelenleg, hogyan hasznosítják az egyes vállalatok, és fejtettük ki az Apple kivárási stratégiáját is.

 

Pár fontos kérdés azonban megmaradt. Az első és talán legfontosabb, hogy:

 

Illeszkedik-e a generatív mesterséges intelligencia az Apple ökoszisztémájába? 

Bár az Apple nyilvánosan még nem szállt be a generatív AI-csatába, a 9to5Mac egy nemrég megjelent jelentése szerint az iPhone-gyártó a Siri frissítésén dolgozik, amely a ChatGPT-szerű AI-koncepciók segítségével javíthatná a virtuális asszisztens társalgási képességeit. Az Apple ezzel kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott. Ez viszont egyértelműen azt mutatja, hogy a jövőben igenis kap majd szerepet ez a technológia az Apple berkein belül is.

Bár az Apple nyilvánosan nem beszélt egyelőre a generatív AI-alapú funkciókkal kapcsolatos terveiről, Cook a májusi eredménybeszámoló során érintette a vállalat AI-ra való összpontosításának témakörét is. Olyan AI-alapú funkciókat említett ennek során, mint az elesés- és ütközésérzékelés, amelyek a legújabb iPhone-okon és Apple Watch-okon is elérhetőek.

"A mesterséges intelligenciát óriási dolognak tekintjük" - mondta. "Továbbra is átgondoltan fogjuk beépíteni a termékeinkbe."

 

Nem precedens nélküli, hogy az Apple MI-t használna

A mesterséges intelligencia korántsem vadonatúj fogalom az Apple számára. A 12 évvel ezelőtt megjelent Siri beszédfelismerést és gépi tanulást használ a hozzá intézett kérdések megértéséhez és a válaszadáshoz. Az elmúlt hónapokban az Apple olyan kamerafejlesztéseket mutatott be, mint a fényképezési stílusok és a képkivágás és beillesztés lehetősége, amelyek mindegyike AI alapúan működik.

Emellett az Apple Mac-jei, amelyek most már az Apple által tervezett M1 és M2 chipeken futnak, dedikált, 16 maggal szerelt neurális motorokkal rendelkeznek, amelyek az AI és a gépi tanulási feladatokat hivatottak elvégezni. Az Apple szerint az eszközök MI-vel támogatott jelenlegi teljesítménye 40%-kal gyorsabb, mint a régi Intel chipekkel szerelt változatoké.

"Arra lehet számítani, hogy az AI teljesítménye egyre fontosabb lesz, ahogy egyre több fejlesztő jön rá annak előnyeire" - írta Stephen Shankland, a CNET munkatársa egy januári cikkében, amelyben részletesen bemutatta az Apple M2 chipkészletét.

De ahogy Greengart kiemeli, az Apple-nek érdemes lenne a technológiát bizonyos, a Sirin túlmutató termékekbe, valamint a jelenlegi AI-alapú kínálatába is bevonnia.

"Az Apple szereti úgy pozicionálni magát, hogy a technológia és a szabad művészetek metszéspontjában van" - mondta Greengart egy e-mailben. "A generatív AI jól illeszkedne az Apple által a művészi és személyes kifejezéshez biztosított eszközökbe és szoftverekbe; ez a GarageBandtől kezdve a fotószerkesztésen át az e-mailig bármit magában foglalhat az iPhone, iPad és Mac platformokon." 

Az OpenAI ChatGPT-jéhez vagy a Google Bard-jához hasonló chatbot azonban valószínűleg egyelőre nem szerepel az Apple tervei között. Az ezen chatbotok mögött álló, nagy nyelvi modelleknek nevezett technológia mögött magas erőforrásigényű a fejlesztés. Ez jelentős befektetést jelent számítástechnikai erőforrások, emberi tehetség és teljesítmény formájában, ami a fejlesztést szinte kizárólag a hatalmas erőforrásokkal rendelkező óriásvállalatok számára teszi lehetővé. Bár az Apple feltehetően rendelkezik ezekkel az erőforrásokkal, az iPhone-gyártó számára nem biztos, hogy megéri a beruházás.

 

Minden szem a WWDC-re szegeződik

 

 

Miután a Google e havi konferenciáján jelentős műsoridőt szentelt a generatív mesterséges intelligenciának, minden szem az Apple-re szegeződik, és arra, hogy mit mutathat be a június 5-i Worldwide Developers Conference-en. Az Apple vezetői több információval szolgálhatnak majd arról, hogy az almás vállalat hogyan látja a generatív mesterséges intelligenciát, és hogyan illeszkedik a technológia a vállalat jövőbeni terveibe. A WWDC-n az Apple általában új szoftvereket mutat be az iPhone, az Apple Watch, az iPad számára, és lehetséges, hogy idén az Apple több AI-alapú funkciót is bemutat majd a frissítések részeként.

A konferencia előtt az Apple előzetesen bemutatott jónéhány olyan akadálymentesítési szoftverfunkciót, amelyek várhatóan bekerülnek majd a hamarosan megjelenő iOS 17 mobil operációs rendszerbe. Az egyik figyelemre méltó a Persfunkció a Personal Voice nevet viseli. Ez az eszközön történő gépi tanulást használja arra, hogy a beszédvesztés veszélyének kitett felhasználók körülbelül 15 perc elemzés után képesek legyenek hangjukat a telefonjukkal reprodukálni. A telefon ezután képes bármikor hangosan elmondani a begépelt mondatokat a felhasználó előre felvett hangján. Ez a funkció ráadásul kompatibilis a FaceTime-mal és a telefonhívásokkal is. Az Apple tehát nem is olyan régen hozakodott elő egy olyan funkcióval, amely egyfajta generatív mesterséges intelligencia lehet a felhasználók hangját tekintve.

Valószínűbb azonban, hogy a WWDC során az AI helyett az Apple várva várt vegyes valóság headsetje kerül majd a középpontba, amely 2015 óta az első belépést jelentené a vállalat számára egy új hardverkategóriába. Egy januári Bloomberg-jelentés szerint a szemüveg körülbelül 3000 dollárba fog kerülni, az Apple legújabb M2 chipsetjén fut majd, szem- és kézkövető rendszerrel lesz irányítható, és egy digitális koronával rendelkezik majd, amely lehetővé teszi a felhasználók számára az AR- és VR-módok közötti váltást. Az is valószínű, hogy az Apple a gyorsan fejlődő mesterséges intelligencia technológiát is kihasználja majd legújabb készülékében, bár ezzel kapcsolatos konkrétumokat egyelőre nem tudunk.

 

"Nem szabad elfelejtenünk, hogy a generatív AI nemcsak a szöveg, hanem más típusú tartalmak, például grafikák generálásáról is szól" - mondta Will Wong, az International Data piackutató cég munkatársa a közelmúltban. "Így ez egy olyan terület lesz, amelynek megvizsgálása mindenképp kedvező lesz az Apple számára, különösen akkor, ha egy AR/VR headset kerül a termékportfóliójába".

Összefoglalva tehát már eddig is láthattunk egyes mesterséges intelligenciára alapuló Apple funkciókat, azonban feltehetőleg a közeljövőben a technológia fejlődésével az Apple is egyre több hasonló funkciót fog bemutatni a különböző eszközeire.

Forrás: Cnet

 

Kapcsolódó tartalmak:

 


Kommentek megjelenítése