Mikor lesz az Apple-nek saját mesterséges intelligenciája? 1. rész

Almás Pletykák   |   2023.05.25 - 17:33   |   Írta: Hidasi Ákos   |   14994
25. máj Mikor lesz az Apple-nek saját mesterséges intelligenciája? 1. rész

Az Apple egyelőre kimaradt az MI-lázból, de vajon hogyan tovább?

Az elmúlt hónapokban minden a mesterséges intelligenciáról szólt. Biztos, hogy veled is cikkek és vidós tartalmak tömkelege jött szembe, talán legfőképp a rendkívül népszerű ChatGPT platformnak köszönhetően. Az AI-alapú chatbot sikere azonban nem csak a mögötte álló OpenAI-ra, azaz a felületet megalkotó vállalatra vetett reflektorfényt, hanem látszólag a semmiből egy kiélezett AI fegyverkezési versenyt is kirobbantott a technológiai iparban - egy olyan versenyt, amelyből az Apple egyelőre érezhetően kimaradt. 

A hónap elején a Google az éves fejlesztői konferenciáján számos, az MI-vel kapcsolatos bejelentést tett, többek közt a mesterséges intelligenciával támogatott keresést, és Bard, az AI-alapú chatbot érkezését is, amely világszerte bevezetésre kerül a közeljövőben. Viszont nem csak a Google fejleszt ebbe az irányba. Nem is olyan régen ugyanis a Microsoft épített be generatív mesterséges intelligenciát (olyan algoritmust, ami önállóan képes új tartalom létrehozására) az olyan alapvető alkalmazásaiba, mint a Word, a PowerPoint és az Outlook, ezzel pedig több mint egymilliárd ember munkafolyamatait változtatta meg. Februárban a Meta nyílt forráskódú szoftverként tette közzé saját kifinomult AI-modelljét, ami technikailag a ChatGPT és a Bard képességeivel megegyező tudással rendelkezik.

 

De mi a helyzet az Apple-lel?

A rövid válasz: Bár az AI-technológia aligha újdonság az Apple számára, az iPhone-gyártó egyelőre kimarad - legalábbis nyilvánosan - a jelenlegi generatív AI-aranylázból.

"A generatív AI hype-ciklus kellős közepén vagyunk, és hetente jelentős új fejlesztések történnek" - nyilatkozta a napokban Avi Greengart, a Techsponential elemzője.. "Az Apple megengedheti magának, hogy megfontoltan alkalmazza az új technológiákat, az ökoszisztémájához illeszkedve."

 

Az Apple kiváró megközelítése

Az Apple jellemzően kiváró megközelítést alkalmaz a feltörekvő technológiákkal kapcsolatban, és ez már jópárszor bevált a technológiai óriás számára.

Csak hogy néhány példát hozzunk:

 

  • Az iPad jóval a legelső táblagépek megjelenése után került bemutatásra, azonban mind a mai napig meghatározó termék a piacon.
  • Újabb példaát jelentetnek az összehajtható telefonok. Az Apple az egyetlen nagy kimaradt szereplő, a Google ugyanis már ezen a téren is megelőzte, mikor a májusi fejlesztői konferenciáján bemutatta az első összecsukható telefonját, a Pixel Foldot. Mindezt tette úgy, hogy bőven nem gyárt olyan régóta telefonokat, mint az Apple. A pletykák szerint azonban 2025-ben piacra kerülhet egy összecsukható iPhone is, esetleg iPhone Flip néven.
  • De akár a virtuális valóság szemüveget is említhetnénk, amit bőven a versenytársaktól lemaradva tervez valószínűleg a júniusi WWDC-n bejelenteni az almás vállalat.

Ez tehát azt mutatja, hogy ami késik, az még közel sem biztos, hogy múlik is. Az Apple gyakrran vár ki egy kicsit, mielőtt a piaci környezetet egy hozzá méltó innovációval felforgatva átvenné a vezető szerepet a már jelenlévő versenytársaktól.

 

Hogy áll tehát az Apple az MI-vel? 

Tim Cook vezérigazgató megjegyzései alapján úgy tűnik, hogy az Apple hasonlóan közelíthet a generatív AI-hoz is. "Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy megfontoltan és átgondoltan közelítsük meg ezeket a dolgokat" - mondta Cook az Apple májusi eredménybeszámolóján egy generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatos kérdésre válaszolva. "És számos olyan probléma van, amelyet még rendezni kell. ... A mesterséges intelligenciáról számos különböző helyen beszélnek. A potenciál mindenesetre határozottan nagyon érdekes".

A gyorsan fejlődő AI-technológiából való kimaradással azonban az Apple azt kockáztatja, hogy messze lemarad riválisai mögött. Az Apple minden üzleti sikere ellenére kijelenthető, hogy bizonyos kategóriákban kétségkívül lemaradt. HomePod nevű okoshangszórója például csak évekkel az Amazon Echo és a Google Home után került piacra, amelyeknek az okoshangszórók kategóriájában azóta is jóval nagyobb a piaci részesedésük, mint az Apple-nek.

A mesterséges intelligencia témájában azonban az Apple nincs egyedül az óvatos megközelítéssel. Ezt az álláspontot vallja technológia kifejezett támogatóinak egy része is - köztük az OpenAI alapítója és vezérigazgatója, Sam Altman, akinek a választási dezinformációtól kezdve a munkahelyekre gyakorolt hatásokig terjedően komoly aggályai vannak.

Múlt kedden egy szenátusi albizottság előtt felszólalva nyilatkozta azt Altman, hogy "alig várja", hogy a mesterséges intelligencia szabályozva legyen. Beszélt a mesterséges intelligencia ígéretességéről és kitért a lehetséges ártalmakra is. "Ha ez a technológia félrecsúszik, az nagyon rosszul sülhet el" - mondta.

Altman megjegyzései azt követően hangzottak el, hogy az AI-kutatók és technológiai vezetők egy csoportja - köztük Elon Musk és Steve Wozniak - a GPT-4-nél nagyobb teljesítményű AI-rendszerek fejlesztésének szüneteltetésére tett felszólítást a megfelelő biztonsági korlátozások nélkül elszabaduló kockázatokkal kapcsolatos aggodalmak miatt. Geoffrey Hinton, akit a "mesterséges intelligencia keresztapjaként" tartanak számon, májusban felmondott a Google-nél, hogy szabadon megoszthassa aggodalmait a technológiával kapcsolatban, amelynek megalkotásában ő is részt vett, és amely szerinte komoly károkat okozhat a világnak.

 

Ne feledd, hogy ez egy kétrészes cikksorozat első része. A második részben térünk ki majd bővebben arra, hogy vajon pontosan hogyan illeszkedik a generatív AI az Apple ökoszisztémájába, és hogy pontosan mit is várhatunk ennek megfelelően az almás vállalattól. A cikk második fele ide kattintva elérhető.

 

Forrás: Cnet

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése