Minden, amit a 2023-as WWDC-ről tudni érdemes

Apple Hírek   |   2023.05.24 - 11:13   |   Írta: Hidasi Ákos   |   12589
24. máj Minden, amit a 2023-as WWDC-ről tudni érdemes

Az esemény időpontja, elérhetősége, és a legjobban várt bejelentések.

Az Apple közelgő Worldwide Developers Conferenc-e (WWDC) várhatóan a vállalat egyik legnagyobb konferenciája lesz. Az évek óta tartó pletykák és kiszivárgások után az Apple végre leránthatja a leplet a kevert valóság headsetjéről, amivel a vállalat egy új termékkategóriába lép be, és a világ először láthatja majd, hogyan próbálja bebizonyítani a legendás vállalat, hogy a virtuális valóságba érdemes befektetni.

 

Az is biztos, hogy lesz ezen kívül még sok minden: operációs rendszerfrissítések, új alkalmazások és funkciók, és talán néhány új hardver is. Itt összegyűjtöttük a részleteket arról, hogyan és mikor nézheted meg a WWDC fő keynote-ját, valamint a legfontosabb bejelentéseket, amiket az Apple-től várunk.

 

Mikor lesz a WWDC 2023 keynote?

Az Apple megerősítette, hogy az idei fő WWDC keynote június 5-én, hétfőn, helyi idő szerint reggel 10:00-kor, vagyis magyar idő szerint 19:00-kor kerül megrendezésre. A digitális és személyes esemény a kaliforniai Cupertinóban található Apple Parkban kap majd helyet, ahol várhatóan Tim Cook, az Apple vezérigazgatója fogja elindítani a bejelentéseket.

 

Hol nézhetem a WWDC-t?

Az Apple élőben közvetíti a WWDC keynote-ot a weboldalán és YouTube-csatornáján is. Ha pedig nem tudod élőben nézni a keynote-ot, akkor bármikor megnézheted az előre felvett változatot, amelyet az Apple a YouTube-on tesz majd közzé a közvetítés után. Emellett azonban az élő adással párhuzamosan mi is közvetítünk majd minden fontos elhangzó információt, hogy semmiképp ne maradj le a legizgalmasabb fejleményekről.

Most pedig térjünk rá a legnagyobb bejelentésekre, amelyekre az idei WWDC során számítunk.

 

Az Apple régóta pletykált vegyes valóság headsetjének debütálása

Az Apple kevert valóság headsetje vitathatatlanul a vállalat egyik legizgalmasabb terméke az elmúlt években. Bár az Apple hivatalosan még mindig nem erősítette meg a készülék létezését, a hírek szerint mind a virtuális valóság (VR), mind a kiterjesztett valóság (AR) élményeinek nyújtására képes lesz majd az eszköz.

A pletykák szerint a "Reality Pro" névre keresztelt headset várhatóan "síszemüveg" kinézetű lesz, amely egy fizikai kezelőfelülettel is rendelkezik majd, amellyel a virtuális valóságra lehet hangolódni, illetve abból kikapcsolni. Mark Gurman, a Bloomberg újságírója szerint a fejhallgató számos külső érzékelővel is rendelkezik majd, amelyek támogatják a kézkövetést, valamint a fejhallgató belsejében helyet kapnak a szemet követő érzékelők is, amik a szemmozgással való irányítást tehetik lehetővé.

A headset valószínűleg önálló eszközként fog létezni, egy külső akkumulátorral, amely egy saját fejlesztésű kábellel csatlakozik majd a headsethez. Eddig a jelentések szerint az Apple néhány saját alkalmazás VR-változatának elkészítésével van elfoglalva, köztük a Safari, a FaceTime, az Apple TV, az Apple Books, a Freeform és más alkalmazások VR-változatainak elkészítésével.

A várhatóan 3000 dollár, azaz 1.200.000 forint körüli árcédulával az Apple headsetje abszolúz nem lesz olcsó. Bár az Apple állítólag dolgozik az eszköz megfizethetőbb változatain is, valószínűleg nem az idei eseményen fogjuk látni őket.

 

Egy vadonatúj 15 hüvelykes MacBook Air

Az Apple várhatóan egy nagyobb, 15 hüvelykes változatot is bemutat a MacBook Airből - ez a készülék ugyanis már régóta a szokásos 13 hüvelykes kijelzővel rendelkezik. A készülékről először tavaly hallottunk, és azóta egyre több pletyka látott napvilágot.

A 15 hüvelykes MacBook Air valószínűleg a tavaly megjelent MacBook Air modellekben használt, házon belül gyártott M2 chipet fogja tartalmazni. Amint azt a Bloomberg jelentése megjegyzi, a készülék is ugyanazzal a 3024 x 1964-es felbontással rendelkezhet, mint a 14 hüvelykes MacBook Pro, bár a képernyő egy kicsit kevésbé lehet éles, mivel egy plusz hüvelyknyi helyet kell kitöltenie.

Ettől eltekintve azonban nem egészen világos, hogy az Apple tervezi-e más új Mac-ek bemutatását. A pletykák szerint egy felfrissített 13 hüvelykes MacBook Pro, egy 13 hüvelykes MacBook Air és egy 24 hüvelykes iMac vár bemutatásra, amelyek mindegyike új M3-as chippel érkezhet. Azonban hogy ezekre valójában sor kerül-e, azt majd az idő dönti el.

 

Új funkciók az iOS, az iPadOS és a macOS számára

A WWDC a fejlesztők rendezvénye, ami azt jelenti, hogy biztosan láthatunk majd frissítéseket az iOS, az iPadOS, a macOS és más operációs rendszerekhez.

Ez magában foglalja az iOS 17 bemutatását is, amely a pletykák szerint számos kisebb életminőségi frissítéssel érkezik majd. Az Apple már előzetesen bemutatta az új operációs rendszerrel valószínűleg érkező akadálymentesítési funkciókat, köztük a Personal Voice eszközt, amellyel a felhasználók 15 perces képzéssel szintetikus hangot hozhatnak majd létre.

Az Apple várhatóan az iPadOS 17-ben is bevezet majd néhány frissítést a Stage Managerhez, a multitasking felülethez, amely még azután sem működik tökéletesen, hogy az Apple tavaly októberben hivatalosan is kiadta azt, tehát már nem csak egy béta tesztelés alatt álló funkcióról van szó. A frissítések azonban úgy hangzik, mintha inkább a technikai oldalról szólnának, és kevésbé az általános funkcionalitásról.

Nem sokat tudni arról, hogy mi várható a macOS 14 és a tvOS 17 esetében, de az Apple Watch-ok a hírek szerint a watchOS 10 megjelenésével meglehetősen nagy frissítést kapnak majd, ami többek közt egy új, widget-eket tartalmazó felületet is jelent.

 

Mentális egészségre összpontosító journaling iPhone alkalmazás

Ha már az iOS 17-nél tartunk, a The Wall Street Journal jelentése szerint az Apple egy új journaling alkalmazást fog kiadni iPhone-ra, amely lehetővé teszi, hogy a nap folyamán leírjuk a gondolatainkat és tevékenységenit. Aki rendszeresen foglalkozik önfejlesztéssel, annak bizonyára nem újdonság a journaling fogalma, ami egy népszerű módja annak, hogy nyomon követhessük az érzéseinket, gondolatainkat, vagy éppen a személyes fejlődésünket.

Az app javaslatokat is adhat majd témákra, amelyekről írhatsz, és az "All Day People Discovery" funkcióval nyomon követheted, hogy kivel töltesz időt, valamint akár azt is észlelheted, ha olyasmit teszel, amit általában nem szoktál az adott napon. Bár az Apple várhatóan a WWDC-n leplezi le az alkalmazást, a vállalat valószínűleg ősszel fogja azt ténylegesen bevezetni.

 

Az Apple zárt ökoszisztémájának megnyitása

Az Apple kifut az időből, hogy megfeleljen az Európai Unió digitális piaci törvényének (DMA). Bár a szabályok egy része már hatályba lépett, az olyan "digitális kapuőröknek", mint az Apple, legkésőbb jövő év márciusáig kell engedélyezniük a felhasználók számára, hogy harmadik féltől származó alkalmazásboltokat töltsenek, ami ellen az Apple biztonsági aggályokra hivatkozva határozottan tiltakozott.

Ezért nem lenne meglepő, ha az Apple a WWDC-t arra használná fel, hogy az iPhone és iPad ökoszisztémáján végrehajtott néhány változtatás előzetesét bemutassa. (Vagy legalábbis csendben tájékoztassa a fejlesztőket, hogy változás közeleg.) A Bloomberg szerint az Apple az iOS-t szeretné "átdolgozni", hogy megfeleljen az európai szabályozásoknak.

A sideloading engedélyezésén túlmenően a spekulációk szerint az Apple többé nem követeli majd meg a harmadik féltől származó böngészőktől, hogy az Apple saját WebKit motorját használják, ami nagyobb differenciáltságot tenne lehetővé a mobilböngészőkben. Ez azt jelenti, hogy több és válozatosabb funkciókkal rendelkező böngésző lehet majd elérhető az Apple készülékeinken, mint valaha. A vállalat az NFC-chiphez való hozzáférést is megnyithatja, amely jelenleg az Apple szolgáltatásaira, például az Apple Walletre és az Apple Payre korlátozódik.

 

Összefoglalva tehát ezek a legnagyobb bejelentések és legfontosabb információk az idei WWDC-vel kapcsolatban. A konferenciával párhuzamosan élőben írjuk majd a legfontosabb újdonságokról szóló információkat, hogy semmiről ne maradj le.

 

Forrás: The Verge

 

Kapcsolódó tartalmak:
Kommentek megjelenítése