4 tipp, hogy hogyan hozd ki a maxot az Apple Watch-odból futás közben

Apple Hírek   |   2023.05.25 - 22:31   |   Írta: Hidasi Ákos   |   15418
25. máj 4 tipp, hogy hogyan hozd ki a maxot az Apple Watch-odból futás közben

Az Apple Watch hosszú utat tett meg a 2015-ös megjelenése óta. Ami egy csúcskategóriás és stílusos okosóraként indult, mára az egyik legjobb fitneszeszközzé vált a piacon, tele funkciókkal és érzékelőkkel.

Akár a vér oxigénszintjét, a nyugalmi pulzusszámot vagy az alvást szeretnéd nyomon követni, az Apple Watch igazából mindenre lehetőséget kínál. Éppen ezért optimális választás az Apple Watch azoknak, akik rendszeresen sportolnak. Az egyik legelterjedtebb sport pedig természetesen a futás, úgyhogy ebben a cikkben a futókhoz szólunk, nektek gyűjtöttünk össze néhány hasznos tippet, amelyekkel kihozhatjátok a maximumot az okosórátokból.

Ha az Apple Watch-csal futsz, legyen az a Watch Series 8, Watch SE, Watch Ultra vagy egy régebbi Watch modell, amely megkapta a watchOS 9-es frissítést, ezek azok a kötelező tudnivalók és tippek, amelyekkel a legtöbbet hozhatod ki a csuklódon lévő kütyüből.

 

Elemezd az adatokat, hogy javíthass rajtuk

Az Apple Watch nagyon sok dolgot képes nyomon követni, és ennek megfelelően sok adatot mérhetsz az Apple Watch-oddal futás közben is, sőt, azt is megoldhatod, hogy ezek futás közben is megjelenjenek az órád kijelzőjén. Olyan információkra gondolj, mint például a lépéshosszúság, a talajérintkezési idő, a függőleges emelkedés, de ezek mellett is számos opciód akad még. Személyes preferencia kérdése, hogy mennyi információt tartasz hasznosnak vagy fontosnak futás közben, de mindenképpen van értelme annak, hogy ezeket az adatokat a futás után áttekintsd, hogy a következő alkalommal javíthass rajtuk.

 

Ha látni szeretnéd, hogy például mennyit mozogsz függőlegesen minden egyes lépéseddel futás közben, akkor a függőleges oszcillációt (de természetesen ugyanígy más mérőszámokat is, például a szakaszokat vagy a szegmenseket is) hozzáadhatod egy edzésnézethez. Ehhez el kell indítanod a Workout-ot az Apple Watch-on, ezután keresd meg az Outdoor Run funkciót, és koppints a három pontra. Ha ezekkel megvagy, akkor koppints a kiválasztott opció, például az Idő mellett lévő toll ikonok egyikére, majd görgess le az Edzés nézetekre. Itt koppints a Nézetmódosítások szerkesztése lehetőségre. Itt végül más metrikus kijelzőket is felvehetsz, mint például a teljesítmény vagy a függőleges emelkedés, vagy szerkesztheted a fő kijelzőt a ceruza ikonra koppintva, és kiválaszthatod a számodra legfontosabb opciókat.

 

Ha a futás után gyűjtött összes adatot látni és elemezni szeretnéd, akkor lépj be az iPhone-odon a Fitness alkalmazásba, keresd meg azt a futást, amelyről az összes gyűjtött adatot látni szeretnéd, és koppints az "Edzés részletei" mellett a "Bővebb megtekintés" lehetőségre. Itt aztán tényleg minden adatot megtalálhatsz, amire valaha szükséged lehet.

 

Használd a Pacer-t a céljaid eléréséhez

Ha nem áll rendelkezésedre egy profi pacer, aki minden alkalommal elkísér, amikor futni mész, az sem probléma, az Apple ugyanis ad egy egész jó alternatívát.

A Pacer beállításához nyisd meg az Apple Watch-on a Workout alkalmazást, menj a "Kültéri futás" vagy a "Beltéri futás" menüpontra, és koppints az edzéskártyák melletti három pontra. A lehetőségek között megtaláod a Pacer kártyát, amelyet a toll ikonra koppintva testre szabhatsz. Ezután válaszd ki a távot, majd a táv teljesítéséhez szükséges időt, és nyomd meg a "Kész" gombot. Amint megnyomod az "Edzés megkezdése" gombot, a Pacer aktiválódik, és igyekszik az előre meghatározott tempóhoz tartani téged.

 

Hozz létre egy egyéni edzéstervet

Az egyéni edzéseket a watchOS 9-ben vezették be, és remek eszközt jelentenek ahhoz, hogy betarthasd az edzésterved. A Kültéri futás szegmensben találsz néhány előre elkészített futóedzést, amelyet követhetsz, például 6 x 800 méteres ismétléseket vagy 8 x 400 méteres ismétléseket, azonban létrehozhatsz egy teljesen egyéni edzést is. Ehhez nyisd meg az Apple Watch-on a Workout alkalmazást, koppints az Outdoor Run (Kültéri futás) lehetőségre, majd koppints a három pontra. Görgess lefelé a digitális koronával vagy az ujjaddal, amíg alul el nem éred az "Edzés létrehozása" pontot. Koppints az "Edzés létrehozása", majd az "Egyéni" lehetőségre. Ezután létrehozhatod a kívánt edzést, beleértve a bemelegítést, a levezetést és bármit, amit a kettő között szeretnél csinálni, például aktív intervallumokat és pihenőidőket, valamint nevet is adhatsz az edzésednek.

 

Használd a pulzusszámzónákat

Lehet, hogy csak a napi 5 km-edet szeretnéd teljesíteni, de az is lehet, hogy a céljaid ennél is konkrétabban vannak meghatározva, például bizonyos pulzusszámzónákon belül szeretnél edzeni azok egészségügyi hatása miatt. Szerencséfre futás közben az Apple watch segítségével láthatod azt is, hogy épp milyen pulzusszámzónában vagy, ha a digitális koronával a pulzusszám kijelzőre görgetsz. Ami magukat a pulzuszónákat illeti, kiválaszthatod saját pulzuszónáidat, vagy megtarthatod a Health alkalmazás által automatikusan létrehozottakat is.

A pulzusszámzónák megtekintéséhez vagy módosításához nyisd meg az iPhone-ra készült Watch alkalmazást, és koppints a Saját óra fülre. Itt koppints az "Edzés", majd a "Pulzusszámzónák" lehetőségre. Ezen belül választhatsz a Kézi és az Automatikus között. A lehetőségek alatt a Pihenő, a Maximális és az öt kiszámított vagy beállított zóna látható.

 

Forrás: Pocket-lint

 

Kapcsolódó tartalmak:

 


Kommentek megjelenítése