Shrinking・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2023.05.15 - 17:17   |   Írta: Ca$h   |   11886
15. máj Shrinking・AppleTV+

Néha van, hogy a terapeutának lenne szüksége terápiára ...

Jimmy (Jason Segel) az utolsó egy évben nagykanállal élvezte az életet, folyamatos bulizás, piálás, medencézés, kétes külsővel rendelkező, könnyen felszedhető csajszik, akik pénzért bármit megtesznek. A gond ezzel csak annyi, hogy Jimmy egy családos ember, olyan középosztálybeli környéken lakik, ahol esténként az emberek érthetetlen oknál fogva pihenni szeretnének. Jimmy már nem tinédzser, egy középkorú férfi, aki képtelen feldolgozni élete szerelmének az elvesztését, akinek túl sok időbe telik rádöbbenni, hogy lassan felnőtt korba lépő lánya ugyancsak elvesztette az életében legfontosabb embert, csak ő az anyját ami talán még a szerelemnél is nagyobb veszteség. Jimmy egyébként egy végtelenül kedves, jóindulatú ember, valójában nagyon jó apa, aki sajnos teljesen elvesztette kapcsolatát a lányával, de ami még ennél is rosszabb, hogy a tiszteletet is. Lánya lenézi őt, semmibe veszi, átnéz rajta, éppen hogy csak hozzá szól, ezen bizony változtatni kell, nem mehet ez így tovább!

A legviccesebb ebben az egész tragédiában, hogy Jimmy foglalkozása szerint egy jónevű pszichológus, akinek az lenne a dolga, hogy másoknak segítsen, de ahogyan az általában lenni szokott, az ember mindig sokkal könnyebben segít másokon, mint magán, még akkor is ha éppen ez a munkája. Szerencsére munkahelyén nincsen egyedül, van még két másik ugyancsak nagyon profi kollégája; Gaby (Jessica Williams) az örökvidám, élettel teli, hatalmas arccal és szívvel rendelkező lány, aki nem csak a kollégák gyöngye, de talán jelenleg az egyetlen ember, aki igazán megérti főszereplőnket, lévén megboldogult felesége a legjobb barátnője volt és nagyon hiányzik neki. Másik kollégája a sármosan és szerethetően mogorva Paul (Harrison Ford) aki egyszerre apamodell és példakép, jó pár év van már mögötte a szakmán belül, egyike talán a legjobbaknak, neki jut az a nehéz feladat, hogy észhez terítse Jimmyt, aki lassan teljesen elveszik a saját önsajnálatában. Titokban egyébként találkozgat a férfi lányával, hatalmasat beszélgetnek, kipletykálják Jimmyt és persze Paul profi szakemberként szinte észrevehetetlenül terelgeti a lányt a megfelelő irányba. Persze valójában ezt nem önzetlenségből teszi, hiszen nem igazán szereti Jimmyt, leginkább csak idegesíti, de a lányát nagyon kedveli éppen ezért azt szeretné, ha boldogok lennének és a férfi ritkábban zaklatná a magánéletével.

A Ted Lasso, Trying, Physical és Mythic Quest után az Apple eleget bizonyította már, hogy nagyon erős tud lenni a könnyed, laza és szívmelengető vígjátékok terén, szóval teljes nyugalommal vágtam bele a sorozatba és megdöbbentett, hogy ez is mennyire jó lett. Igaz nem éppen erre számítottam, mert a bemutatók alapján azt hittem, hogy a fő hangsúly a terápiás kezeléseken lesz, azon belül is legfőképpen arról fog szólni, hogy Jimmy kitalált egy új őszinte módszert, amivel sokkal nagyobb sikereket ér el a pácienseinél mint eddig valaha. Ennek az lenne a lényege, hogy nagymértékben eltér a megszokott tankönyvektől és teljesen őszintén beszél a „betegeivel” még akkor is, ha a fájdalmas igazság néha nem vezeti őket jó irányba. Részben persze erről is szó lesz, de nem ez a fő iránya a sorozatnak. A legfontosabb rész a karakterépítésen lesz és azon ahogy a számtalan főszereplő egymással kommunikál, egymással rezonál. A három terapeuta közti dinamika fantasztikus. Paul karaktere döbbenetesen vicces, mindig is hallani lehetett legendákat arról, hogy Harrison Fordnak milyen egyedi száraz humora van, hát most végre kaphatunk belőle egy kis ízelítőt. Paul karaktere egyedül elvinné az egész sorozatot. Gaby nekem egy kicsit sok, egyszerre képviseli az öntudatos magabiztos nőt, aki mindig tudja mit akar, aki teljesen tisztában van a saját szexualitásával, mindig tudja mit kell mondani, mindig tudja mit kell tenni és mikor. Úgy szokott Jimmyre hivatkozni, mint a „safe dick” (ezt most inkább nem magyarosítanám) pedig valójában ő maga képviseli mindazt, amit Jimmyre akar átruházni. Gaby szinte már férfi és valljuk be eléggé irreális a karaktere. Mindig is érdekesnek tartottam, hogy az amerikai sorozatokban milyen könnyedén és lazán beszélnek a szexről, miközben a világ egyik legkonzervatívabb országa, vannak olyan államok ahol be van tiltva minden szexuális póz, ami nem misszionárius, mondjuk arra is kíváncsi lennék ezt mégis hogyan szabályozzák és ellenőrzik. De sebaj, megszoktuk már ezt a dolgot, a Jóbarátok óta szinte már el is várjuk.

Liz (Christa Miller) és férje Derek (Ted McGinley) karakterei frenetikusak, igaz nekem Liz is kicsit sok, de nagyon jól hozza azt amit kell, viszont Dereknél viccesebb mellékszereplővel még talán soha életemben nem találkoztam, talán csak Szakáll edző fogható hozzá a Ted Lassóból. Mindig ott van egy félig őszinte, félig erőltetett mosoly az arcán, mindig helyesel a feleségének, úgy tűnik mintha nem ő hordaná a nadrágot, de amikor kell keményen megmondja a frankót, mindezt persze mosolyogva és viccesen, hogy képtelenség legyen rá haragudni. Természetesen itt is lesz kötelező meleg vonal, az ma már kihagyhatatlan, de szerencsére itt is szerethető, eredeti és végtelenül vicces karakterek lesznek, szóval megy a szociális puhítás és beszoktatás rendesen, megy és soha nem ér véget. Nagyon jók és eredetiek a karakterek, nekem Marshall khm ... úgy értem Jimmy kicsit erőltetett volt, lehet elszoktam már Jason Segel stílusától, nagyon régen volt már az Így Jártam Anyátokkal, pedig azóta már van Így Jártam Apátokkal is (igen tényleg van). De őt is meg lehet szokni, vannak nagyon jó pillanatai. De számomra valahogy nem ő volt a főszereplő, hanem a Jimmy + Paul + Gaby trió, akiket együtt látni mindig a nap fénypontja lesz ezt garantálom.

A Shrinking az AppleTV+ új üdvöskéje, hatalmas sikereket értek el vele, hetekig vezette a csatornán belüli nézettségi listát és ha jól tudom még most is ott van a top ötben. Nem is csoda, hogy szinte azonnal megújították a sorozatot és hamarosan várható a következő évad. Meglepő, fordulatos, eredeti, legfőképpen vicces, de amikor kell elgondolkodunk rajta és talán még egy nehéz könnycseppet is elmorzsolunk néha néha, aztán jön valami meglepő poén, amin csak lesünk, hogy ezt mégis hogy merték meglépni egy ilyen laza sorozatban. Ha azt hiszed hogy láttál már mindent, akkor semmiképpen se hagyd ki, mert meg fogsz lepődni mennyire jól sikerült ez is.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 8.1 | Rotten Tomatoes: 82% | Metacritic: -
Shrinking (season 1 | 2023 -)

Rendezte: James Ponsoldt, Randall Keenan Winston, Ry Russo-Young, Zach Braff
Írta: Brett Goldstein, Bill Lawrence, Jason Segel, Sofi Selig, Wally Baram, Rachna Fruchborn
Zene: Tom Howe
Szereplők: Jason Segel, Jessica Williams, Luke Tennie, Michael Urie, Lukita Maxwell, Christa Miller, Harrsion Ford, Ted McGinley, Heidi Gardner, Dewin Kawaoka

Játékidő: 11x 33perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 6.99$, az éves díj 69$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Bad Sisters sorozatkritika

>>> You sorozatkritika

>>> A Király sorozatkritika


Kommentek megjelenítése